Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Rekordförsäljning av iPhone 6

Med sin bästa kvartalsomsättning någonsin och rekordförsäljning av iPhone 6 tjänar Apple pengar som gräs på en orolig marknad.

Av / 2014-10-21 - 11:28
Rekordförsäljning av iPhone 6

I går kväll presenterade Apple sin kvartalsrapport för Q4 2014. Omsättningen var 42,1 miljarder dollar och fler än 29 miljoner sålda iPhone-telefoner.

Vinstmarginalen ökade också, från 37 till 38 procent, vilket är uppseendeväckande på en marknad där konkurrenterna har svårt att tjäna pengar. Apple rapporterade också att 60 procent av försäljningen kommer från utlandet, alltså utanför USA. Nettovinsten blev 8,5 miljarder dollar.

– Räkenskapsåret 2014 har varit något för rekordböckerna, med den största iPhone-lanseringen någonsin, sade Cook. 

Apple har sålt 39,2 miljoner iPhone sedan lanseringen 9 september, en ökning med 16,2 procent jämfört med samma kvartal 2013. 

Läs våra test av iPhone 6 och iPhone 6 Plus

Samtidigt fortsätter försäljningen av surfplattan iPad att sjunka – men siffrorna innehåller inte försäljningen av nya iPad Air 2 och iPad mini 3. Av erfarenhet vet vi att många väntar in de nya modellerna, så det ska bli intressant att se hur Apples nästa kvartalsrapport ser ut. 

Så här ser Apples försäljningssiffror ut för Q4 2014: 
• iPhone: 39,272 miljoner enheter (ökning med 16,2 %)
• iPad: 12,316 miljoner enheter (minskning med 12,5 %)
• Mac: 5,52 miljoner enheter (ökning med 7 %)
• iPod: 2,62 miljoner enheter (minskning 25,1 %)
• iTunes: 4,208 miljarder dollar (ökning med 8,2 %)
• Tillbehör: 1,486 miljarder dollar (ökning med 12,7 %)

Apple-Q4-2014

Mer än hälften av Apples omsättning kommer från iPhone, men Mac-datorerna ökar fortfarande. Det är en trend vi sett under lång tid, och Mac-datorerna står också för den näst största andelen omsättningen. 

Lanseringen av nya iMac Retina 5K, med 14,7 megapixlars skärmupplösning, visar att Apple fortsätter sin satsning på stationära datorer, även om marknaden för bärbara datorer och ultrabooks är större. 

Att iPod-försäljningen fortsätter att sjunka är ingen överraskning, men det är intressant att notera att iTunes-omsättningen ökar i en tid när många nya streaming-tjänster lanseras.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen