Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

nyhet

Mer OLED från Philips 2018

Philips börjar TV-året med nya OLED-modeller – bland annat flera stycken 65-tummare.

Av / 2018-01-29 - 09:12
Mer OLED från Philips 2018

Philips gillar att göra saker på sitt eget sätt. I stället för att visa upp sina TV-nyheter och ”framtidsvyer” på CES-mässan bjöd de in till en storstilad lansering i Amsterdam. Men det bästa av allt är att vi inte behöver vänta särskilt länge på de nya modellerna.

Philips 2018-sortiment domineras av OLED. Hela tre nya serier med OLED och Ambilight kommer i år, och de första skärmarna dyker upp i butikshyllorna redan i februari/mars.

 

OLED 873

Allra först är nya OLED 873. Den här serien är en efterträdare till den populära 55POS9002, som har blivit en storsäljare här hemma. Receptet är väldigt lik föregångarens, med OLED-panel från LG Display, P5-bildprocessor, Ambilight och Android. 873-serien finns i både 55 och 65 tum.

 

OLED 973

Nästa är OLED 973, som är Philips toppmodell för 2018. Den har mycket gemensamt med OLED 873, men en mer exklusiv design där OLED-skärmen ligger ovanpå en glasskiva (”picture on glass”, som vi känner igen från LG OLED65E7) samt en separat soundbar inbyggd i foten. Philips har jobbat mycket med soundbar-högtalaren, som används både med bords- och väggplacering. Den är klädd i neutral grå textil från danska Kvadrat.

 

OLED 803

Sist ut är den spännande OLED 803-serien. När man ser modellbeteckningen får man kanske för sig att det handlar om en ny budgetmodell. Men tvärtemot, detta är en superslimmad och minimalistisk TV som hamnar mellan 873 och 973 i Philips-hierarkin.

 

Ambilight och HDR10 +

Philips OLED 803 med Ambilight. Foto: Philips
Philips OLED 803 med Ambilight. Foto: Philips

Alla de nya OLED-modeller har naturligtvis Ambilight, som är Philips patenterade omgivningsljus. Ambilight-ljuset strålar väggen bakom TV:n med samma färger som i TV-bilden. Detta kan kännas skönare för ögonen och förbättrar upplevelsen av filmer och annan underhållning. TV-apparaterna kan även kommunicera med Philips Hue-lampor och sprida Ambilight-ljuset till hela rummet. Årets modeller har förbättrad Hue-programvara, vilket ger en snabbare synkronisering mellan lamporna.

OLED-skärmarna är UHD Premium-klassade, vilket innebär att de uppfyller kraven för bra HDR-videoupplevelser. Philips meddelade också att alla modeller kommer att stödja den nya öppna HDR10+-standarden som är utvecklad i samarbete med Samsung och Panasonic. Den nya standarden ska konkurrera med Dolby Vision och använder så kallade dynamiska metadata för att justera kontrast och färger i varje scen. De demonstrationer som Ljud & Bild har sett hittills tyder på stora förbättringar mot den ”statiska” HDR10-varianten.

 

Android och Google Assistant

De nya 2018-modellerna från Philips klarar Google Assistant-röststyrning med hjälp av en inbyggd mikrofon i fjärrkontrollen. Foto: Philips
De nya 2018-modellerna från Philips klarar Google Assistant-röststyrning med hjälp av en inbyggd mikrofon i fjärrkontrollen. Foto: Philips

Precis som tidigare är operativsystemet Android. Den stora nyheten i år är definitivt Google Assistant-röststyrning, som kan användas för att styra TV:n, interagera med andra anslutna enheter eller fråga Google om vad som helst. I första vändan stöder Philips bara den engelska versionen av Google Assistant, men andra språk tillkommer i takt med att Google gör att tjänsten fungerar andra länder.

 

Pris och tillgänglighet

De första Philips 2018-modellerna förväntas komma till butikerna i månadsskiftet februari/mars. Priserna är inte satta ännu. Ljud & Bild har beställt första exemplet av 65-tummaren OLED 873 för test!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen