annons
annons
Sommarerbjudande: Prova Ljud & Bild i 4 veckor för 0 kronor! Prova Ljud & Bild
annons
annons
(Foto: Tillverkare)
annons

Ny OLED från Panasonic

På IFA-mässan i Berlin har Panasonic visat upp sin nya referens-TV med OLED.

Under presskonferensen på IFA-mässan i Berlin avtäckte Panasonic sin nya toppmodell. Det handlar visserligen bara om en prototyp ännu så länge, men den ger en försmak av vad vi kan förvänta oss från det japanska märket i framtiden!

 

Ny generation OLED-TV

Det är nästen så vi får en liten ”déjà vu-upplevelse”: Panasonics lanserade nämligen sin allra första OLED-TV, TX-65CZ950, här i Berlin för ett år sedan. Panasonics TV-experter hade utgått från en OLED-panel från LG Display och använt all sin kunskap för att trimma bildkvaliteten. Resultatet var en TV i den absoluta referensklassen.

Nu är det alltså dags för ännu en OLED. Under tiden har Panasonic släppt LCD-toppmodellen TX-65DX900, som med sin 1000 nits ljusstyrka är skräddarsydd för HDR-video (High Dynamic Range). Det var inte 65CZ950, som hade förra generationens OLED-panel med begränsad ljusstyrka och formatstöd.

 

OLED med HDR?

Ännu så länge är Panasonic sparsamma med specifikationer och detaljer om den nya modellen. Vi antar att det handlar om en ny generation OLED med högre ljusstyrka, som vi har sett från LG:s 2016-modeller med fullt stöd för HDR och Ultra-HD Blu-ray. I så fall finns det all anledning att se fram emot den färdiga modellen!

Panasonic berättar att de arbetat speciellt med ”near black performance”, alltså de mörkaste graderingarna strax innan svart, där OLED-formatet har en del utmaningar. På det området var 65CZ950 överlägsen – och om Panasonic dessutom har kunnat utnyttja högre ljusstyrka och kontrast så kan det handla om en TV som ger ”det bästa av två världar”.

Billig blir den knappast. Föregångaren 65CZ950 kostade ungefär 100 000 kronor – fast så handlade det ju också om världens kanske bästa TV. Huruvida den nya TV-modellen kommer i flera storlekar, till exempel både 55 och 65 tum, vet vi inte.

Mer detaljerad info om OLED-modellen/-erna kommer längre fram i vinter, säger Panasonic. Det ser vi fram emot!

Läs också

De här ska vi testa!

De här ska vi testa!

Du har kanske sett dem förut, för vi skrev om NS-5000 för knappt ett år sedan. Lägg till som favorit
Dyra prylar från ASUS

Dyra prylar från ASUS

Med nya ZenBook konkurrerar ASUS hårt med Apple – även när det gäller priset.Lägg till som favorit
Ljudexplosion från Harman

Ljudexplosion från Harman

Lanserar hela 31 nya ljudprodukter på IFALägg till som favorit
Skarpare 4K-inspelning

Skarpare 4K-inspelning

Sony säger att de har löst det största problemet med actionkameror – skakningar som ger oskarpa inspelningar.Lägg till som favorit
Mobil och surfplatta från Huawei

Mobil och surfplatta från Huawei

Ja, du läste rätt. För första gången i mannaminne har en tillverkare lanserat en helt ny surfplatta.Lägg till som favorit
OLED-TV från Philips

OLED-TV från Philips

Nu kommer Philips äntligen med en OLED-toppmodell.Lägg till som favorit
Samsung pratar framtid

Samsung pratar framtid

Elektronikjätten pratade mer om tekniker och visioner än produkterLägg till som favorit