Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Månadens appar

Användbara appar till din mobil.

Av / 2014-04-19 - 06:00
Månadens appar

chrome

Chrome

Android, iPhone, iPad – Gratis
Är du inte riktigt kompis med webbläsaren som följer med din smartmobil eller surfplatta? Ett praktiskt alternativ kan vara att installera Googles Chrome. Speciellt om du redan kör den på din dator då du kan synkronisera dina bokmärken, lösen och historik. Det går alltså snabbt att plocka upp något man tittat på tidigare på en annan enhet. Den stöder flera flikar för att ha flera sajter uppe samtidigt samt inkognitoläge om du inte vill lämna spår efter dig.

Drafts

Drafts

iPad, iPhone – 25 och 29 kr
Om du bara ska anteckna ett telefonnummer, en adress eller något annat du måste komma ihåg eller vill dela med dig till andra, är Drafts appen du ska ha. Den är beredd på allt du behöver skriva upp så fort du öppnar appen, du behöver inte vänta eller konfigurera något. Alla anteckningar lagras automatiskt och det går att söka i dem efteråt. Du kan dela eller exportera dem till Facebook, Twitter, SMS, e-post eller Dropbox och Evernote. Drafts har en rad andra funktioner också, till exempel automatiserade händelser som när du vill lägga anteckningar direkt i e-postmeddelanden.

645 pro mk ii

645 Pro mk II

iPad, iPhone – 28 kr
I myllret av foto-appar är 645 Pro mk II en av de roligaste och mest praktiska. Den ger utsnitt i allt från klassisk Hasselblad-kvadrat till 6 x 17-panorama. Men det som är riktigt roligt är att den har knappar och rattar precis som på en riktig mellanformatkamera. Du kan ändra vitbalans och färgbalans, punktmäta ljus, låsa exponeringen och mycket, mycket mer. I appen finns också en rad imitationer av klassiska filmemulsioner, och allting går att lagra i antingen JPEG- eller TIFF-format. Kanske den bästa foto-appen hittills.

instaweather

Instaweather Pro

Android, iPhone, iPad, WP – 8-12 kronor
Gillar du att bombardera sociala medier med foton från din semester, bara för att visa hur mysigt du har, hur vacker utsikten är eller hur spännande saker du gör? Vill du också gärna tala om för alla där hemma hur mycket bättre vädret är? Med Instaweather kan du göra båda samtidigt. Den lägger nämligen väderinformationen över din bild som du sedan kan dela med dig av. Finns även i en gratisversion men då blir det reklam på bilden.

facetune

Facetune

iPad, iPhone – 22 kr
I dessa selfie-tider, när alla tar bilder av sig själva, är detta förmodligen en app som kommer att uppskattas av många. Den gör dig nämligen snyggare på bild. Här kan du få vita i stället för gula tänder, fin hy och rosiga kinder. Appen har många verktyg som kan användas för att fixa andra smådetaljer, till exempel ta bort gråa hårstrån, fixa högre kindben och smalare näsa, och så vidare. Android-användare kan göra ungefär samma sak med BeFunky-appen.

snapchat

Snapchat

Android, iPhone – Gratis
Ibland räcker det inte att bara skicka textmeddelanden och som tur är har vi ju alla en kamera i mobilen. Men ibland vill man bara göra en rolig min som man inte vill ska sparas. Eller man kanske inte vill att vem som helst ska kunna se den. Snapchat låter dig skicka bilder som försvinner när mottagaren har sett den. Man kan lägga på text eller använda filter, skicka till en eller flera vänner eller göra ett album som lever i ett dygn.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Rulla till toppen