annons
annons

Batteri

Lithium-brist väntar?

Det nya fabriksprojektet från Tesla och Panasonic kan ställa till med problem för världens lithiumproduktion.

Panasonic och Tesla har slagit sig ihop om ett projekt som ska bli världens största fabrik för lithiumceller. Men det finns kanske ett litet problem med det hela… Ja, förutom då att den första planerade fabriken ska lokaliseras någonstans. Fyra delstater i USA slåss om projektet, men det ryktas att det redan har börjat byggas på en fabrik i Nevada, det vill dock varken Tesla eller Panasonic kommentera. När fabriken väl börjat byggas ska det ta tre år och – budgeterat – 5 miljarder dollar innan den står klar. Panasonic sägs ska pytsa i en av dessa fem miljarder.

Men hur mycket lithium finns det egentligen att tillgå för den enorma fabriken? Bloombergs statistik säger att Tesla redan nu tar hand om 17 procent av världens litiumproduktion och att 36 procent av den totala produktionen används till batteritillverkning. En Tesla Model S innehåller strax under 23 kilo litium, fortsätter Bloomberg. Produktionen av lithium måste alltså öka radikalt, annars kommer priserna att skena iväg och batteridrivna bilar bli ännu svårare att avsätta. Idag står batterikostnaden för runt hälften av vad bilen kostar. De största fyndigheterna finns idag i Anderna.

Att Tesla gick back 320 miljoner kr första kvartalet i år, men ändå har sålt hela produktionen, är en annan femma. Projektet tyder på att de har bråttom att öka produktionen för att också börja tjäna pengar. Man sägs satsa hårt på den kinesiska marknaden och planerar att öka tillverkningen från årets planerade 35000 bilar till en halv miljon tillverkade år 2018. Så det finns onekligen behov för den nya fabriken!

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-