Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Liten värsting från Sony

De små systemkamerorna i Sonys NEX-serie är historia, nu heter de Alpha allihop. Det betyder högre hastighet och bättre bilder.

Av / 2014-08-18 - 20:51
Liten värsting från Sony

Sony NEX-6 och NEX-7 tillhörde länge våra favoriter i klassen kompakta systemkameror. Tack vare inbyggd sökare och hög bildkvalitet var de förträffliga kameror att ta med sig. Inte för stora, inte för långsamma och utmärkt lättskötta.

I och med Alpha 5100 försvinner den sista NEX-kameran in i historiens glömska. Nu heter samtliga modeller Alpha, och det markerar en helt ny generation kompakta systemkameror. Sony a5100 ersätter NEX-5T, som vi testade i fjol, och är på alla sätt och vis en mycket bättre kamera.

Sony-a5100-skjerm

Den saknar den fina elektroniska sökaren som sitter i storebror a6000, men har samma blixtsnabba autofokussystem som fokuserar på 0,07 sekunder med hjälp av fokussensorer som täcker nästan hela bildytan.

A5100 har 24,3 megapixlar, inbyggd blixt och vridbar 3-tums pekskärm.

Wifi finns naturligtvis inbyggt, så att man kan dela med sig av bilderna trådlöst, och det går att filma video i full HD-kvalitet (1080p) i XAVC S-format, som klarar större dataström och ger högre bildkvalitet.

Sony-a5100-bak

Alpha 5100 släpps i september och kostar 4 700 för enbart kamerahus eller tillsammans med kit-objektiv för 6 200 kronor (16–50 mm) eller 8 500 kronor (16–50 mm samt 55–210 mm).

Sony.se

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen