Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

LG klara med 4K-OLED

LG spänner musklerna på IFA-mässan.

Av / 2014-09-05 - 09:39
LG klara med 4K-OLED

Koreanska LG är marknadsledande inom OLED-TV och tar naturligtvis tillfället i akt att demonstrera detta på IFA-mässan. Förutom den redan lanserade 55EC930V (som nu går att köpa för 20 000 kronor här hemma) visar de produktionsklara exemplar av sina 77- och 65-tums OLED-skärmar med 4K-upplösning. En särskild variant med motorstyrd, böjbar skärm finns också, där man själv kan välja om den ska vara helt platt eller välvd direkt från fjärrkontrollen!

LG:s svenska produktchef Christian Nilsson berättade att LG håller på att effektivisera OLED-produktionen och att felprocenten sjunker. LG förutspår att produktionen kommer att vara riktigt lönsam (så kallat Golden Yield) inom 3-4 år. Detta ska jämföras med LCD-LED som ska ha tagit 8 år för att nå samma lönsamhetsnivå. Med andra ord kan detta innebära att OLED på sikt faktiskt kan bli billigare att tillverka än dagens LCD-teknik, enligt LG.

Det ser däremot ut som om vi måste vänta ett tag på att 4K-OLED ska sjunka i pris. 77-tummaren kostar ett sexsiffrigt belopp, förmodligen mellan 150 000 och 180 000 kronor. 65-tummaren får däremot en mycket angenämare prislapp, en bra bit under 100 000 om vi fattat LG:s indikationer rätt. Officiella priser får vi inte förrän TV-apparaterna finns ute i handeln, vilket sker någon gång i år.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Rulla till toppen