annons
annons

IFA 2014

LG klara med 4K-OLED

LG spänner musklerna på IFA-mässan.

Koreanska LG är marknadsledande inom OLED-TV och tar naturligtvis tillfället i akt att demonstrera detta på IFA-mässan. Förutom den redan lanserade 55EC930V (som nu går att köpa för 20 000 kronor här hemma) visar de produktionsklara exemplar av sina 77- och 65-tums OLED-skärmar med 4K-upplösning. En särskild variant med motorstyrd, böjbar skärm finns också, där man själv kan välja om den ska vara helt platt eller välvd direkt från fjärrkontrollen!

LG:s svenska produktchef Christian Nilsson berättade att LG håller på att effektivisera OLED-produktionen och att felprocenten sjunker. LG förutspår att produktionen kommer att vara riktigt lönsam (så kallat Golden Yield) inom 3-4 år. Detta ska jämföras med LCD-LED som ska ha tagit 8 år för att nå samma lönsamhetsnivå. Med andra ord kan detta innebära att OLED på sikt faktiskt kan bli billigare att tillverka än dagens LCD-teknik, enligt LG.

Det ser däremot ut som om vi måste vänta ett tag på att 4K-OLED ska sjunka i pris. 77-tummaren kostar ett sexsiffrigt belopp, förmodligen mellan 150 000 och 180 000 kronor. 65-tummaren får däremot en mycket angenämare prislapp, en bra bit under 100 000 om vi fattat LG:s indikationer rätt. Officiella priser får vi inte förrän TV-apparaterna finns ute i handeln, vilket sker någon gång i år.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-