Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Kompakt videokamera för proffs

Av / 2017-08-11 - 17:44
Kompakt videokamera för proffs

Professionella videofotografer som vill ha en kompakt kamera till ett pris som gör att man inte nödvändigtvis måste hyra sin kamera, men ändå filmar med fantastisk upplösning och bildkvalitet, bör ta en närmare titt på Panasonic AU-EVA1.

Läs också: Därför behöver vi 4K-video

EVA1 är ett mellanting mellan Panasonics spegellösa systemkamera Lumix GH5 och cinema-modellen VariCam LT 4K. Den nya kameran är kompakt och lätt, skräddarsydd för handhållen fotografering och bör därför vara idealisk för dokumentärer, reklamfilmer och musikvideor.

Jämfört med andra proffskameror är Panasonic EVA1 kompakt. Foto: Panasonic
Jämfört med andra proffskameror är Panasonic EVA1 kompakt. Foto: Panasonic

 

Upplösning
EVA1 har en helt ny 5,7K Super 35 mm-sensor med 5720 x 3016 pixlar (17,25 Mp) som utlovar äkta biografkänsla. Genom att använda en sensor med högre upplösning får man en högre upplevd upplösning med mindre brus när bilden skalas ner till 4K, UHD, 2K och till och med 720p. Ökad färginformationen innebär också en snyggare och mer exakt bild. Man kan dessutom mata inspelare från andra märken med äkta 5,7K-upplösning, även om kameran på egen hand bara kan lagra video i högst 4K-upplösning (4096 x 2160). Tack vare två SD-kortplatser kan kameran lagra samma video i olika upplösningar samtidigt, eller så kan man göra längre inspelningar så att det andra minneskortet tar över när det första är fullt.

Dual ISO
En viktig funktion hos kameran är så kallad Dual Native ISO. Den innebär att kameran kan växla från standardkänslighet (ISO 800) till hög känslighet (ISO 2500) utan att brusnivån ökar. Man kan alltså filma i mörka miljöer och i bländande solljus. Väldigt praktiskt för fotografer som inte har möjlighet att kontrollera omgivningens ljusförhållanden, till exempel naturfotografer.

14 exponeringar
Kameran kan ha ökad dynamisk känslighet, med 14 exponeringar samtidigt, för att bevara mesta möjliga detaljer i övergångar från mörker till ljus. Med full V-Log/V Gamut är kameran både HDR-kompatibel och täcker hela den extrema BT.2020-färgrymden som är den nya standarden för video. I dag tittar vi på film på Blu-ray med BT.709-färgrymd, som ger 256 nivåer (bitar) för var och en av de tre grundfärgerna, sammalagt cirka 16 800 000 färgvariationer. 10-bitars BT.2020, som Panasonic-kameran stöder (12-bitars är också möjligt, men inte här) innebär 1073 nivåer er färg, vilket ger över en miljard färgkombinationer. Det lär räcka för tämligen realistiska färger.

EVA1 börjar säljas i höst, till det attraktiva priset 6990 euro.

 

EVA1 kan enkelt monteras på en jib-arm, även en handhållen, för att få jämna och mjuka rörelser. Foto: Panasonic
EVA1 kan enkelt monteras på en jib-arm, även en handhållen, för att få jämna och mjuka rörelser. Foto: Panasonic
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

Avslöjar nytt zoomobjektiv

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen