Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Kompakt värsting från Panasonic

Lilla Lumix LX100 har större bildsensor än de flesta – plus elektronisk sökare, ljusstark zoom och 4K-video!

Av / 2014-09-15 - 22:16
Kompakt värsting från Panasonic

Kompaktkamerornas proffsklass blev genast mer intressant. Lumix LX100 har inte bara 4K-video och ljusstark 24-75 mm zoom, och högupplöst elektronisk 2,36 Mp-sökare, utan också en 16 megapixlars bildsensor i micro Four Thirds-format.

Det är en och en halv gång så stor bildyta som en 1-tums sensor har, till exempel i Sony RX-100 III. Som för övrigt också har en inbyggd elektronisk sökare. Och är väldigt, väldigt kompakt.

Lumix LX100 är inte mycket större, inte heller om man jämför med föregångaren LX7, men mycket mindre än systemkameror som har motsvarande bildsensorer och zoom.

Det gör Panasonics nya lilla värsting högintressant som reportage- och resekamera. Eftersom högupplöst sökare, ljusstark zoom (f1,7-2,8), pekskärm, stor bildsensor och slutartidshjul i kombination med bländarring ger fotografen oöverträffad kontroll över bilderna.

LX100-rear

Bildsensorn är av typen man kan välja utsnitt själv med. Från 3:2, 4:3 och 1:1 till 16:9. I 4:3-format är den effektiva upplösningen 12,7 Mp. I 3:2-format är den 12,2 Mp.

LX100 är 115 x 66 x 55 mm stor, väger 393 gram har en batteritid på 300 bilder per laddning. Priset är 9 500 kronor och kameran släpps i oktober.

Mer info från Panasonics pressmeddelande:
Kameran levererar högkvalitativa videoupptagningar i 4K 3840×2160 med 30/25 bilder per sekund i MP4, samt högupplösta Full HD 1920×1080 50p-videos i AVCHD Progressive-format (MPEG4/H.264). En dedikerad knapp ovanpå kamerakroppen gör att du alltid snabbt kan fånga ögonblicket.

• Light Speed Auto Focus (AF) med Depth from Defocus (DFD)-teknologi gör kameran exakt och snabb. Seriefotografering i höga hastigheter med 11 bilder per sekund i hög upplösning, kombinerat med LX100’s korta fördröjning och snabba uppstartstid gör att du aldrig behöver gå miste om perfekta fototillfällen.

• Nya fokusmöjligheter ger dig mer kontroll. Full Area AF gör det möjligt att ställa in fokus var du vill i synfältet. Fokusområdet har dessutom utökats till 49 zoner för att få de bästa och mest flexibla kompositionsmöjligheterna. Med Low Light AF fungerar autofokus i -3EV. ljussituationer för att uppnå perfekt fokus när stjärnorna på natthimlen är den enda ljuskällan.

• Utöver alla manuella kontroller för flexibel och varierande fotografering finns även en mängd andra funktioner och lägen för att ge användaren kreativ frihet: Creative Control, Creative Panorama, Focus Peaking, Level Gauge, WB (vitbalans).

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

Avslöjar nytt zoomobjektiv

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen