annons
annons

Teknik

Klassisk sportbil byggs igen efter 51 år

När Jaguar lovar att leverera en bil så håller de sitt ord. Fast det kan ta lite tid. Efter ett uppehåll på 51 år byggs de sista exemplaren av de arton som utlovades.

Jaguar E Type, som slutade byggas 1975, är en klassisk och mycket sällsynt sportbil. Men den speciella lättvikts-racerversionen är ännu mer sällsynt. Det sägs att det faktiskt bara finns elva stycken av dem kvar i hela världen. Så hur vore det med en sprillans ny?

Den ursprungliga planen för lättviktsversionen, som är 114 kilo lättare än den vanliga E Type, var att bygga arton bilar. Men bara tolv byggdes. Nu rättar Jaguar till det genom att handbygga sex exemplar till.

Även om det gått 51 år sedan den senaste bilen blev färdig så kommer de sex nya exemplaren att vara helt identiska med det ursprungliga dussinet in i minsta detalj. Motorn är samma sexcylindriga 3,8-litersmotor och allt byggs för hand, precis som på den gamla goda tiden.

Jaguar har inte avslöjat vad priset på en ny, 51 år gammal racerbil kommer att bli. Men räkna med ett tvåsiffrigt miljonbelopp – och med att de kommer att hamna som leksaker hos oljemiljardärer och oligarker. Även om de bara är avsedda för racerbanor och inte får köras på vanliga vägar.

jag_type_e_sport-460x202
Lättviktsversionen av Jaguar E Type på racerbanan på 1960-talet. Nu byggs det sex exemplar till.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-