Julklappstips

Mjuka paket i all ära, men allra helst vill vi ha hårda paket. Här är ett par tips från våra egna önskelistor på vad du kan lägga under granen – antingen till något du tycker om eller till dig själv!

893858-Zoom

Sennheiser Momentum On-Ear

Ljudet från de små Sennheiser-lurarna är förförande tjusigt och fylligt. Öronkåporna är slutna och förhindrar att det läcker in och ut ljud. De är väldigt bekväma också, och tillräckligt små för att få plats i väskan eller bara hänga runt halsen när de inte används. On-Ear finns i många olika färger och passar alla mobiler och laptopar. På sladden sitter en fjärrkontroll med mikrofon, och det ingår ett litet etui. Inte så konstigt att Momentum On-Ear är en av våra favoriter.
Pris: 2 000 kr

Manfrotto-pixi

Manfrotto Pixi

Det är förvånansvärt hur praktiskt det är med ett litet fickstativ till kameran. Det lilla Manfrotto-stativet i lättmetall passar till alla kameror som väger upp till ett kilo. När det är hopfällt är det ett utmärkt handgrepp för videofilmning. En kulhuvud gör det enkelt att rikta kameran åt rätt håll. Pixi är ett billigt och praktiskt redskap och en utmärkt julklapp till alla som fotograferar mycket.

Pris: 290 kr

GM_d_H_FS12032_DMW_BCSKM_t

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Panasonic Lumix GM1

Det finns billigare systemkameror, men ingen av dem är lika läcker som Panasonics lilla Lumix GM1. Bildkvaliteten är fullt i klass med Lumix GX7 som kostar det dubbla, men GM1 går enkelt ned i fickan och är redo att föreviga minnen. Med pytteliten zoom och löstagbar optik är detta en ulv i fårakläder. Kameran är dessutom tillräckligt välbyggd för att tåla att följa med överallt. Detta är julklappen du blir ihågkommen för.

Pris: 7 000 kr

ue_boom-2

Ultimate Ears Boom

Få högtalare är lika coola och låter lika tufft som Boom, sommarens bästa resekamrat. Som dessutom tål en skvätt vatten och ett dopp i snödrivan. Kopplar man ihop två Boom trådlöst får man stereoljud och då låter det dubbelt så bra. Den lilla högtalaren är inte mycket större än en burk julöl men mycket roligare. Enda nackdelen med den batteridrivna och trådlösa UE Boom är att det kan vara svårt att bestämma sig för vilken färg man vill ha.

Pris: 1 800 kr

Samsung-lydplanke-HW-F750

Sonos PlayBar

När alla blu-ray-filmerna du fått i julklapp ska ses i mellandagarna blir det mycket bättre om du har lite ordentligt ljud på din platta TV. En riktigt bra och möbleringsvänlig lösning är Sonos PlayBar, som vi gav ett mycket positivt betyg. Den fungerar som en normal Sonos-apparat där du kan strömma massor med källor, men kan även kopplas direkt till din TV och göra underverk med ljudet. PlayBar kan monteras på tre sätt och ställer in sig själv beroende på hur den monteras.

Pris: 6 000 kr

creativeT4

Creative T4 Wireless

Den nya trådlösa toppmodellen från Creative tar steget från deras vanliga fokus på datorhögtalare till, faktiskt, riktig hifi. Det här är väldigt bra gjort. T4 Wireless är ett 2.1-system med kompakta satelliter som, enligt Creative, är utrustade med aluminiumelement av audiofilklass. Två Bluetooth-enheter (aptX- och AAC-kodec) kan anslutas och Creative Multipoint gör att man enkelt kan växla mellan källorna. Det finns även optisk, RCA och 3,5 mm-ingång samt en hörlursutgång.

Pris: 3 000 kr

Huawei-Ascend-Y300

Huawei Ascend Y300

Ascend Y300 kostar bara lite drygt tusen kronor och det innebär att man får mer för pengarna än med någon annan mobil på marknaden. Kameran är bra, skärmen går att leva med och ljudet är helt enkelt strålande. Och så ÄR det ju en Android-mobil som kan köra alla appar och widgetar från Google Play precis som alla mycket dyrare rivaler. Kort sagt: Huawei Ascend Y300 är värd varenda krona. Man får mer än vad man betalar för!

Pris: 1 200 kr

COVER-julegaver-The-Dark-Knight-trilogy-The-Ultimate-Collection

Batman: The Dark Knight Trilogy

Christopher Nolans trilogi om Batman började med Batman Begins (2005) och följdes upp av storsuccén The Dark Knight (2008) och The Dark Knight Rises (2012). Nolan hade tidigare bara jobbat med smalare filmer, långt från action med superhjältar, men skingrade alla tvivel och levererade tunga filmer som var mer trogna de tecknade serierna än tidigare versioner. Batman-trilogin håller en hög nivå och har en monumental, dyster och underhållande stämning och ett utmärkt skådespeleri från Bale. Nolan visar dessutom respekt för de ursprungliga berättelserna och har skapat en nyanserad filmberättelse genom ett noggrant arbete med konflikter, mytologier och karaktärer. Och viktigast av allt är att hela trilogin är hejdundrande bra actionfilmer.

Pris: 400 kr

COVER-julegaver-Boardwalk-Empire-sesong-1-3

Boardwalk Empire, säsong 1–3

Den amerikanska HBO-serien utspelas i Atlantic City under förbudstiden på 1920-talet och har osedvanligt många kvaliteter. Serien har en utpräglad thrillerkänsla när vi får bevittna den spännande kampen om kontrollen över den illegala spritdistributionen, Atlantic Citys framtid och Nucky Thompsons liv och leverne. Allt kryddat av fascinerande biroller.

Boardwalk Empire är ett välkomponerat gangsterdrama med en spännande och intensiv handling, framfört av oerhört bra skådespelare och där Steve Buscemi briljerar. Serien är en tekniskt helt fulländad produktion där framför allt rekvisita och kulisser ska ha mycket av äran för att publiken förflyttas till ett levande 1920-tal. Tredje säsongen börjar uppvisa tecken på upprepning, men tar sig efter ett par avsnitt.

Pris: 600 kr

plantronics-voyagerlegend-backangle-lg

Plantronics Voyager Legend

Behåll uppkopplingen när du rör på dig med nästa generation Voyager Legend och den medföljande laddningsväskan. Detta lätta bluetooth-headset har bland annat tre mikrofoner, brusreducering och Windsmart-teknik. Tack vare Smart Sensor-tekniken kan du svara på samtal genom att bara sätta headsetet på örat, och det uppdaterar samtidigt automatiskt din status så att dina kolleger kan se om du är tillgänglig. Om headsetet hamnar utanför räckvidden överförs samtal automatiskt mellan mobiltelefonen och headsetet. Du kan också lyssna på din favoritmusik eller streama GPS-anvisningar från smartmobilen. Laddningsväskan som ingår har tillräcklig kapacitet för att ladda headsetet två gånger, så att strömmen aldrig tar slut.

Pris: 680 kr

1-nokia_lumia_625__colour_layers

Nokia Lumia 625

En smartmobil som är gjord för både arbete och lek. Skärmen på 4,5 tum har massor av plats för spel, appar, video och surfning på nätet med 4G-hastighet. Lumia 625 har läcker design och det utbytbara skalen betyder att villrådiga kan byta färg efter humör. De levande panelerna i Windows Phone 8 ger ögonblickliga uppdateringar från vänner och bekanta på startskärmen och det inbyggda Office-paketet och Outlook är som skapt för seriösa tonåringar som vill använda mobilen till skolarbetet också. 7 GB lagringsplats i Skydrive ingår.

Pris: 2 200 kr

Sony_NWZ-WH505

Sony NWZ-WH505

Sony har stoppat in tre funktioner i en enda produkt. En musikspelare är inbyggd i ett par slutna hörlurar, som även kan användas som högtalare. Då kan andra höra musiken också, bara genom att vända på lurarna och trycka på en knapp. Det finns en omkopplare med olika ljudinställningar så att man får ut mer bas ur de små högtalarna.

NWZ-WH505 är toppmodellen av två och har 16 GB minne som räcker till ungefär 4 000 låtar. Om du tycker att det räcker med 4 GB finns NWZ-WH303 för 1 200 kronor.  Toppmodellen finns i svart och den mindre modellen i antingen svart eller vitt.

Pris: 2 000 kr

WiMP_HiFi_Sofa

Wimp HiFi

Alla moderna streaming-tjänster gör att vi har snudd på all musik inom räckhåll. Underbart! Nackdelen är att ljudkvaliteten är reducerad på grund av komprimeringsförluster. Men nu är det slut på sådant! Wimp HiFi ger tillgång till lika mycket musik som vanliga Wimp Premium (det vill säga det allra mesta) och nu är ljudkvaliteten lika hög som CD! Komprimeringen som utförs för att spara lagringsplats och bandbredd sker utan dataförluster (lossless). Wimp HiFi ger CD-kvalitet från mobila Apple- och Android-grunkor samt stationära musikspelare från Sonos och Bluesound.

Pris: 199 kr/mån

Samsung-lydplanke-HW-F750

Samsung HW-F750

Dagens TV-apparater är smala och läckra att titta på, men utseendet har en stor nackdel: de låter inget vidare. Många hav dem har högtalare som lider av ett tunt och gnälligt ljud som skriker efter lite assistans. Räddningen är en ljudlimpa! Samsung har en rad sådana, inklusive lilla HW-F750 som enkelt hängs på väggen eller läggs på bänken framför TV:n. Den hämtar ut ljudet från TV:n trådlöst (bluetooth) eller med optisk kabel och har ett betydligt mer övertygande ljud än TV:ns inbyggda högtalare, inte minst tack vare den trådlösa bashögtalaren som ingår.

Samsung-limpan är ingen ersättning för en tvättäkta hemmabio, snarare ett enkelt och förhållandevis billigt sätt att förbättra TV-ljudet. Finns även silver (HW-F751).

Pris: 5 000 kr

Gopro_Hero3Plus_Black

GoPro Hero3+ Black Edition

Hero3 Black Edition anses vara en av marknadens bästa actionkameror. Nya Hero3+ är ännu bättre. Bland annat har den 30 % bättre batterikapacitet och ett 20 % mindre kamerahus. Wifi-anslutningen är fyra gånger snabbare så att det är smidigare att överföra bilder och video från kameran till mobiltelefonen eller surfplattan.

SuperView är ett nytt videoläge som ger ännu bredare vidvinkel än i tidigare modeller. Dessutom har Hero3+ ett Auto Low Light-läge som på ett smart sätt justerar bildhastigheten för att få så bra bild som möjligt i dåligt ljus. Optiken är också förbättrad. GoPro Hero3+ Black Edition filmar i upp till 4K-upplösning.

Pris: 4 300 kr

Samsung-TV-UE55F6755_FHD_2

Samsung UE40F6755

En ny TV är en säker vinnare under julgranen, och ju större den är desto bättre.  Samsung är en av marknadsledarna inom TV och har en uppsjö av modeller att välja mellan. Den här kommer från 6-serien och är välutrustad med en påkostad bildpanel, gott om finesser och ett snyggt utseende. Samsungs egen nätportal har populära tjänster som Netflix och HBO och TV:n kan dessutom fjärrstyra externa TV-boxar. Den smala ramen gör att TV:n passar nästan var som helst, till och med på ställen du annars måste nöja dig med en mindre skärm. Samsung 6755 finns i 40, 46, 50 och 55 tum.

Pris: Från 9 500 kr

nexusae0_ASUS-MeMO-Pad-FHD10_3-c14ffcb5c811d571

ASUS MeMo Pad FHD 10

ASUS har skapat en surfplatta i mellanklassen och sparat pengar på rätt ställen. Resultatet är MeMo Pad FHD 10 som är otroligt prisvärd. Den är särskilt bra till musik, spel och film eftersom ljudet är strålande och skärmen på 10,1 tum är av IPS-typ och har klara färger och bra synvinkel.

Intel-processorn är inte den kraftigaste men gör vad den ska och Asus-plattan känns aldrig långsam.

Pris: 3 400 kr

messenger_bag

dbramante 1928 Messenger Bag

Din gamla svensklärares axelremsväska har blivit högsta mode igen! Fast i en ny och högteknologisk version. Företaget dbramante 1928 har specialiserat sig på väskor och fodral till prylar och bärbara datorer, samtliga handsydda i läder.

I sortimentet finns förvaring för både tunna och tjocka plånböcker, till små och stora prylar, men en av de tuffaste tycker vi ”Messenger”-axelremsväskan är. Den har magnetlås och flera fack så att den rymmer både laptop (upp till 15-tums widescreen) med laddare och mobiltelefon.

Pris: 1 500 kr

Sonos_Play1

Sonos Play:1

Sonos har kunnat skryta med ett av de bästa trådlösa ljudsystemen i många år vid det här laget, och nu är det ännu billigare att vara med. Splitter nya Play:1 är betydligt mindre än Sonos två andra högtalare, Play:3 och Play:5, men är ändå en pigg och välljudande tvåvägshögtalare med separat mellanregister/bas och diskant. Den går att använda både på egen hand eller i stereopar, eller som bakhögtalare i en hemmabio tillsammans med ljudlimpan PlayBar. Du kanske känner någon som redan har Sonos och som vill utöka systemet till flera rum?

För att kommunicera trådlöst måste en av husets Sonos-högtalare kopplas till routern med kabel, eller så görs nätverksanslutningen med en Sonos Bridge.

Musiken styrs enkelt från iOS- eller Android-enheter och Sonos stöder både Spotify och Wimp.

Pris: 1 800 kr

COVER-julegaver-Ultimate-hitchcock-collection

Hitchcock – Ultimate Filmmaker Collection

En större legend i thrillerfilmens barndom än Alfred Hitchcock får man leta efter. Hela 15 av mästerregissörens filmklassiker har gått igenom en noggrann restaurering. Till skillnad från de flesta av dagens ”skräckfilmer” var Hitchcocks varumärke den psykologiska skräcken – ett mer subtilt och mycket mer effektivt sätt att få publiken att hoppa till i fåtöljen. Med hjälp av mästerligt foto, effektiv klippning och en fängslande musik skrämde britten livet ur en hel generation biobesökare.

Hitchcock och den legendariske hollywoodproducenten David O Selznick skapade några av filmhistoriens mest ikoniska thrillers och rysare. Och i den här boxen är hans bästa film, ”I sista minuten”, äntligen med.

Pris: 1 600 kr

Bose_QC20i

Bose QC20i

Lugn och ro är alltid dyrköpt, i det här fallet kostar det 2 500 kronor att njuta av tystnad på flygresorna. Fast med tanke på att man även får välljud i andra situationer så känns prislappen genast mer rimlig. Boses öronsnäckor med aktiv brusreducering låter riktigt strålande och spelar till och med bas på ett sätt som är sällsynt bland in-ear-hörlurar. Den elektroniska ljudbehandlingen som tar bort allt oväsen påverkar – i stort sett – inte ljudkvaliteten. Ljudbilden är tvärtom öppen och luftig på ett sätt som bara få öronsnäckor mäktar med. Den perfekta julklappen till alla föräldrar som är trötta i öronen efter att ha lyssnat på allt tjat om andras önskelistor.

Pris: 2 500 kr

Addon-T12-White-01_CMYK

Audio Pro Addon T12

Om jultomten har sina röda spenderbyxor på sig ligger det kanske ett par bluetooth-högtalare från Audio Pro i julstrumpan. Pyttesmå T12 har spelglädje och musikalitet som överträffar det mesta man kan förvänta sig i den här pris- och storleksklassen. De går till och med så djupt i basen att man knappt tror det är sant. Addon T12 är perfekta för fester på kontoret eller studentrummet, finns i svart och vitt, och utöver bluetooth-streaming har de optisk och koaxial digitalingång. Den inbyggda förstärkaren lämnar 2 x 55 watt.

Pris: 4 000 kr

SPA-ACX1_DSC-QX10_White_1-1200

Sony DSC-QX10 & QX100

Hur mycket man än utvecklar mobilkameran så kommer man aldrig från problemet med platsbristen för optik. Och man kanske inte vill ha en hel kompaktkamera med sig förutom den. Då är Sonys lösning den smartaste vi sett. Det är i princip en komplett kompaktkamera med optik, sensor och minneskort, fast utan skärm. Det använder man mobilen till istället genom wifi-koppling. QX10 är en enklare modell medan QX100 är att jämföra med en riktigt bra proffskompakt.

Pris: 2 000 och 4 000 kr

mini-jambox-hires-017

Jawbone Mini Jambox

Jawbone Big Jambox är en av våra absoluta favoriter bland Bluetooth-högtalare och nu har den fått en lillebror. Mini Jambox är så liten att den går att klämma ner i jackfickan och väger bara 255 gram. Tack vare att den är gjord av aluminium och i ett enda stycke blir den ändå stryktålig. Det ger den också tillräcklig stabilitet för att låta förvånansvärt bra i upp till 10 timmar. Smartmobil-appen gör den smartare och den ger dig statusinformation uppläst i klartext.

Pris: 1 500 kr

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.