Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Innovativ styrplatta och ny 5K-iMac

Apple har stoppat i en Force Touch-styrplatta i sin 15-tums MacBook Pro, samt uppdaterat iMacarna med 5K-skärmar.

Av / 2015-05-20 - 11:10
Innovativ styrplatta och ny 5K-iMac

Styrplattor är inget nytt. De fungerar som en mus, där pekytan är musmattan och fingret är muspekaren. Apples styrplattor har länge tillhört de mest finkänsliga och Force Touch-tekniken som introducerades i den tunna 12-tums MacBooken för ett litet tag sedan har nu äntligen hittat till den större 15-tumsversionen,

Läs vårt test av Apples 12-tums MacBook.

I och med att Force Touch-tekniken även finns i 15-tummaren så är det bara Apples tunna Air-modeller som inte har Force Touch. 13-tummaren har redan den tekniken.

Den innovativa Force Touch-styrplattan har små magneter som ger användaren feedback när man klickar på den. Det betyder att den inte behöver ge efter för fingertryckningen och att den kan göras mycket tunnare än vanliga styrplattor.

MBP15Force-Touch-trackpad

Pro-maskinerna med Apples skarpa Retina-skärmar har fått bättre grafik med upp till 80 procent snabbare prestanda och AMD Radeon R9 M370X-grafikprocessor. Det innebär att videoredigering i Final Cut Pro X och 3D-rendering i Photoshop går fortare.

De nya versionerna av 15-tummarna har fått 2,5 gånger snabbare lagring med överföringshastigheter upp till 2 GB/s och batteritiden har ökat från åtta till nio timmar. Datorerna har senaste generationen av Intels Broadwell-processorer som finns i två grundkonfigurationer som går att anpassa:

  • 15-tums MacBook Pro i enklaste konfiguration har en fyrkärnig 2,2 GHz Intel Core i7-processor med Turbo Boost upp till 3,4 GHz, 16 GB minne, 256 GB SSD-lagring och Intel Iris Pro-grafikprocessor. Priserna börjar på 22 000 kronor.
  • Med en fyrkärnig 2,5 GHz Core i7-processor med Turbo Boost-hastigheter upp till 3,7 GHz, 16 GB minne, 512 GB SSD-lagring och AMD Radeon R9 M370X-grafikprocessor börjar priserna på 27 500 kronor.

Man kan också anpassa datorerna med snabbare fyrkärnig Intel Core i7-processor upp till 2,8 GHz (med Turbo Boost upp till 4,0 GHz) och flash upp till 1 TB SSD-lagring.

Billigare 27-tums iMac med 5K-skärm
Den nya generationen av Apples allt-i-ett-dator med 27-tums 5K-skärm börjar nu på 21 000 kronor. Skärmarna har en upplösning på 5120 x 2880 pixlar, vilket är 67 procent fler än vad en 4K-skärm har.

Läs vårt test av Apple 5K iMac.

Grundversionen börjar på 22 000 kronor och har en fyrkärnig Intel Core i5-processor på 3,3 GHz med Turbo Boost-hastigheter upp till 3,7 GHz och AMD Radeon R9 M290-grafikprocessor.

Den har 8 GB minne och 1 TB hårddisk, fyra USB 3.0-portar och två Thunderbolt 2-portar (med bandbredd på upp till 20 Gbit/s).

Den dyraste iMacen med Retina 5K-skärm har sjunkit i pris till 25 000 kronor i grundkonfiguration. Den har en fyrkärnig Intel Core i5-processor på 3,5 GHz med Turbo Boost-hastigheter upp till 3,9 GHz, AMD Radeon R9 M290X-grafik samt en Fusion Drive med 1 TB.

iMac27

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen