Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

IMAX tar 3D till nya höjder

Med ny 4K-kamera.

Av / 2014-06-23 - 09:05
IMAX tar 3D till nya höjder

Om de är gjorda på rätt sätt ser 3D-filmer helt fantastiska ut. Men de är verkligen inte enkla att göra. Klumpig teknik med stråldelare och separata objektiv, eller till och med separata kameror på 3D-stativ, kräver noggrann kalibrering så att båda objektiven alltid är korrekt intrimmade och har samma fokus. Detta gör snabba kamerarörelser svåra, vilket gör dokumentärfilmer i 3D till en extra krånglig historia men ger även Hollywood-filmskaparna svåra begränsningar.

Ny IMAX-kamera
IMAX har tröttnat på detta och konstruerat en ny 3D-kamera med 4K-upplösning. Den har allt integrerat i en och samma kamera, varken separata objektiv eller stråldelare behövs vilket har resulterat i en kamera som bara är hälften så stor som konkurrenterna. IMAX-kameran kan dessutom användas till snabb actionfotografering som inte varit möjlig förut.

Dokumentärfilmare kommer ha glädje av att kameran, som tack vare ett digitalt buffertminne, lagrar video från strax INNAN man trycker på inspelningsknappen. Tiden när man missade de viktiga ögonblicken är förbi!

På klassiskt IMAX-manér är höjd:bredd-förhållandet 1,9:1 – eller 17:9.

IMAX-kameran har redan använts under inspelningen av Michael Bay-filmen ”Transformers: Age of Extinction (biopremiär i juli) och den kortare IMAX-dokumentären ”Island of Lemurs: Madagascar”.

Källa: Engadget.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

Avslöjar nytt zoomobjektiv

Extremt på alla sätt

Kan bli omöjlig att få tag på

Liten, lätt och ljusstark

Kompakt superzoom för fullformat

Får efterlängtade uppdateringar

Liten kameraväska med gott om utrymme

Snabbare och mer användbart flaggskepp

Kompakt 100 Mp kamera från Hasselblad

0
Rulla till toppen