Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Nuraphone får aktiv brusreducering

En gratis firmware-uppdatering gör de speciella nuraphone-lurarna ännu bättre.

Skrivet av / 2018-08-07 - 09:22
Nuraphone får aktiv brusreducering

När jag testade nuraphone tidigare i år reagerade jag inte på att hörlurarna saknade aktiv brusreducering, eftersom de redan mycket effektivt stängde ute ljudet passivt, tack vare både öronproppar i hörselgången och slutna silikonkuddar runt öronen. Visst, det är en udda lösning, men det är definitivt en poäng att ha både och. Då får man nämligen all bas från de stora högtalarelementen samtidigt som propparna återger musikens högre frekvenser. Bra dynamik är bara förnamnet! Men det största ässet i rockärmen är att hörlurarna anpassar återgivningen efter lyssnarens öron tack vare mikrofoner och sofistikerade DSP-mätalgoritmer.

Det är de här mikrofonerna och avancerade DSP-kretsarna som nu används för att ge aktiv brusreducering. Om du redan har ett par nuraphone så uppdaterar du dem bara via mobil-appen. Det tar ungefär 20 minuter.

 

Bland de nya funktionerna finns:

Aktiv brusreducering (ANC): Utöver den redan fina passiva brusreduceringen blir det ännu tystare med aktiv brusreducering. Det är bara det stora basmembranet som skapar reduceringen, den inre musikproppen spelar de höga tonerna helt opåverkad. Vilket i sin tur innebär att dynamiken och ljudkvaliteten inte påverkas när brusreduceringen är aktiverad – som den för övrigt är när man sätter på lurarna.

Socialt läge: En liten knapptryckning på en virtuell knapp i appen gör att ljud utifrån släpps in i hörlurarna så att man hör när pratar med någon. Musiken dämpas samtidigt.

Knappfunktion: Man kan trycka på både höger och vänster öronkåpa och de har nu fått både enkel- och dubbeltryckning. Det betyder att man kan ställa in fyra snabbval till kåporna. Till exempel välja något av ljud upp/ner, start/stopp av låt, svara på samtal eller aktivering och inaktivering av socialt läge.

Batteriindikator: En röst talar om batterinivån och en ljudsignal spelas upp varje gång nuraphone kopplas in i laddkontakten. Tidigare var det svårt att veta hur mycket ström som fanns kvar i batteriet

Bluetooth QuickSwitch: Om nuraphone är ansluten till datorn visas den ändå i listan på exempelvis mobilen. Väljer man nuraphone från listan så växlar den automatiskt från datorn till mobilen.

Bättre röster i samtal: De inbyggda mikrofonerna fångar upp rösten och DSP:n gör ett bättre jobb för att ge mottagaren ska höra din röst bättre.

Offline-läge: Styr hörlurarna även om det inte finns något internet.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lycka till med att köpa dessa

De bästa öronproppaena får en efterträdare

Skullcandy: GROM-ljud för små barns öron

Ännu bättre Accentum från Sennheiser

Förstärkare från HiFiMAN

Beyerdynamic firar 100 år med specialutgåva

Använd solen som kraftkälla

Brusreducerande proppar från OnePlus

Prisvärda proppar från Redmi

Hörlurar läser dina tankar

Trådlösa öronproppar till jul: De 10 bästa köpen

Köp brusreducerande hörlurar till jul

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen