Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Highend-huvudhögtalare från Focal

Focal släpper spännande hörlurar i highend-klassen, inklusive en ny Utopia-modell!

Av / 2016-06-14 - 15:55
Highend-huvudhögtalare från Focal

Hörlurar är den hetaste och absolut bäst säljande produkten i hifi-branschen just nu. Så det är inte så konstigt att en resursstark högtalarspecialist som Focal vill ha en bit av kakan!

Den franska tillverkaren har haft flera modeller som vi varit mycket nöjda med, men idag avslöjade de nyheter av en helt annan kaliber.

Läs också: Hörlurar som kostar fläsk – Vad är det egentligen som gör att de bästa är så dyra?

Fabriqué en France
En sak som kännetecknar Focal som högtalarmärke är att de tillverkar nästan allting själva, inklusive högtalarelementen som ofta är gjorda av exotiska material. Den nära dialogen mellan design, utveckling och produktion har resulterat i highend-högtalarserier som Sopra och Utopia, och det är uppenbart att Focal har velat utnyttja den här expertisen för ”huvudhögtalare” också.

(Foto: Focal
(Foto: Focal

Focal har helt enkelt ambitionen att bli ett referensmärke inom highend-hörlurar, och för att lyckas med det satsar de stenhårt. I dag meddelade de att de påbörjat en ny produktionslinje i fabriken i St. Etienne, plus att det kommer tre intressanta produktnyheter: Listen, Elear och Utopia.

Focal Listen

Focal Listen (Foto: Focal)
Focal Listen (Foto: Focal)

Den första modellen i Focals nya sortiment heter Listen och verkar vara ett naturligt steg upp från Spirit One S som vi har testat tidigare. Nykomlingen har 40 millimeters element av mylar och titan, och är liksom sin föregångare en hopfällbar hörlur med slutna kåpor som är gjord för att vara bärbar och smidig att ha med på resa. Både öronkåpor och bygeln har gott om stoppning och sladden har multitouch-fjärrkontroll.

Focal Elear och Utopia

Focal Elear (Foto: Focal)
Focal Elear (Foto: Focal)

De andra modellerna heter Elear och Utopia, och det är nu det börjar bli riktigt intressant för ”head-fi”-frälsta. Det handlar om två hörlurar som bygger på en helt ny konstruktion, där Focal har forskat om exakt hur ljudet fortplantar sig så nära öronen, och inte minst vad som är avgörande för ljudkvaliteten. Resultatet är ett par mycket speciella element som inte använts i hörlurar förut.

Focal Utopia. (Foto: Focal)

Både Elear och Utopia är öppna konstruktioner och har helt nyutvecklade, ”M-formade” högtalarelement med gummiupphängning. Membranet, upphängningen och talspolen är utformade för att vara lätta som möjligt, samtidigt som de bibehåller en linjär rörelse. Så länge detta görs på rätt sätt behövs det ingen filtrering för att få rätt frekvensrespons. Focal betonar också den öppna konstruktionen som gör att elementen kan spela fritt helt utan kompression. Resultatet är ett så rent ljud som möjligt i hörselgången.

Focal Utopia. (Foto: Focal)
Focal Utopia. (Foto: Focal)

Elear och Utopia har många likheter. Den största skillnaden är materialen, som är mer extrema i Utopia. Elear har ett membran av magnesium medan Utopias är av ultralätt (och ultradyr) beryllium, precis som elementen i Focals mest exklusiva högtalare. Utopia har också en lyxigare design i kolfiber och perforerat skinn. Skulle bara fattas annat!

Focal tycks inte ha snålat på komforten heller: öronkåporna siter på en bygel med konstant krökning som (tillsammans med skinn och stoppning) ska se till att sprida trycket jämnt över huvudet på samma gång som de omsluter örat optimalt.

Den stora frågan är naturligtvis när de kommer och vad de kostar? Enligt uppgift ska de dyka upp i Sverige i mitten av juli och kostar då som följer:

Focal Listen: 2 000 kr
Fokal Elear: 11 000 kr
Focal Utopia: 42 000 kr

Läs också: Test av 10 slutna hörlurar

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marshall rockar vidare

Löjligt billigt från HiFiMAN

B&O Atelier Edition i norrskensfärger

Topplista: Hörlurar och öronproppar till påskledigheten

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Lycka till med att köpa dessa

De bästa öronproppaena får en efterträdare

Skullcandy: GROM-ljud för små barns öron

Ännu bättre Accentum från Sennheiser

Förstärkare från HiFiMAN

Beyerdynamic firar 100 år med specialutgåva

Använd solen som kraftkälla

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen