Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Detta är guldåldern!

Hörlurskunderna har aldrig haft ett lika stort och kvalificerat utbud som nu. Det finns något för varje smak, behov och plånbok.

Av / 2016-12-04 - 06:00
Detta är guldåldern!

Nu för tiden har hörlurarna en riktig guldrusch. Aldrig förut har det funnits ett sådant stort utbud av hörlurar, för så många ändamål och från så många olika leverantörer. Klassiska hifi-tillverkare tävlar med kändisrappare om kundernas gunst. Det är nästan för mycket, när man tänker efter har vi ju bara två öron var. Men även om den explosiva tillväxten har pågått i flera år så tycks marknaden fortfarande vara omättlig.

En del av förklaringen till att det kan säljas allt fler hörlurar är specialisering. Man kan hitta lurar för allt mer specifika ändamål. Det kan verka som ett smart affärsknep, och det är kanske också. Men fördelen är att det blir möjligt för oss att njuta av vår musik på platser och i situationer där det tidigare inte varit möjligt. När Sony lanserade sin Walkman 1979 blev musiken för första gången bärbar och personlig. Sedan dess har revolutionen fortsatt och upprepats med nya musikaliska landvinningar som följd. I dag kan du ha med dig konserthuset på tåget, flyget och gymmet – i full hifi-kvalitet.

 

För seriöst hemmabruk

Även om de har fått åtskilliga mindre syskon så är de klassiska hifi-hörlurarna för hemmabruk fortfarande familjens överhuvud. Och inte heller för dem står utvecklingen stilla. Tvärtom flyttas gränserna hela tiden för hur bra ljud det går möjligt att sätta på huvudet. Om plånboken klarar av det så finns det high-end hörlurar för tiotusentals kronor. Det kan verka som overkill, men de bästa hörlurarna belönar lyssnaren med ett ljud som skulle kosta mångdubbelt så mycket om det skulle komma genom högtalarna.

 

Dyrköpt fred

Ett annat område där det sker en otroligt snabb utveckling är de brusreducerande hörlurarna. De är den mest tekniskt avancerade kategorin där oväsen utifrån avlägsnas med hjälp av aktiv elektronik. En eller flera mikrofoner plockar upp bruset, som efter rensning och digital bearbetning tillförs till ljudet i lurarna med motsatt fas – vilket resulterar att det mesta av bruset fasas ut och försvinner. Om du reser mycket är brusreducerande hörlurar en nästan oumbärlig del av handbagaget. Brusreducerande hörlurar finns i alla storlekar, från stora over-ear till små in-ear, och de finns både med och utan kabel.

 

Mycket för lite

Man behöver däremot inte betala en förmögenhet för att fylla öronen med välljud. Under året som gått har vi testat ett antal utomordentligt prisvärda och överkomliga hörlurar och det är faktiskt enkelt att hitta bra ljud för under tusenlappen. Framför allt om du kan ”nöja dig” med traditionella modeller med sladd.

 

Rätt i örat

En annan kategori där det verkligen händer mycket är in-ear-hörlurarna, kanske mer kända som öronproppar. Alltså riktigt små öronsnäckor som sitter ända inne i hörselgången. In-ear-hörlurar är mer än bara utfyllnaden som ingår när du köper en dyr mobiltelefon. Man kan få ett riktigt bra – och inte minst transportabelt – ljud med ett par öronproppar. Eftersom elementen i så små hörlurar bara är ett fåtal millimeter i diameter så är basförmågan begränsad, men det finns mer sofistikerade varianter med inbyggd elektronik som utjämnar frekvensresponsen.

 

Din personliga träningskompis

En udda variant av in-ear-hörlurar är träningslurarna, som, precis som namnet antyder, är speciellt utformade för att hjälpa motionärer. Men är det verkligen nödvändigt att ha speciella hörlurar för träning? Ja, faktiskt. Träningslurar utmärker sig genom att vara mer robust byggda så att de tål hårdare tag, och de är dessutom svettsäkra. Till sist är de ofta utrustade med en öronkrok eller något liknande som håller dem stadigt på plats när man joggar genom landskapet eller svettas i roddmaskinen. Förutom att ge en ljudkuliss på gymmet eller den dagliga löprundan kan träningshörlurar vara försedda med extra elektronik som plusmätare och stegräknare som samlar in data till tränings-appar.

 

Här är en lista över årets rekommenderade produkter, plus vinnarna i varje kategori:
Marshall Major II BT
AKG Y50BT
Plantronics Backbeat Sense
JBL Everest 100
Sony SBH80
Jays a-Jays Four+
Sony MDR-EX650AP
Supra Nero
Denon AH-GC20
JBL Everest Elite 700
Sennheiser Momentum Wireless
Shure SE846
Bowers & Wilkins P5 Wireless
Audio-Technica ATH-MSR7
Pioneer SE-MHR5
Sennheiser Momentum M2
Beyerdynamic T70p
Sennheiser HD 630VB
Beyerdynamic T90
HiFiMan HE-400i
AKG N60 NC
Skullcandy Grind Wireless

 

 

Årets bästa sportproppar

aretssportproppar_jaybird-x2_990

Hörlurar: Jaybird X2

X2 låter bäst av alla sportlurar men kan vara lite pilliga att få på plats.

Nog är det bra långtråkigt att träna utan musik? Och vanliga hörlurar håller sig sällan på plats särskilt länge när det börjar skumpa. Oavsett om det är ute i motionsspåret eller på gymmets löpband. Men det finns en lösning. De senaste åren har marknaden för specialiserade träningslurar fullständigt exploderat. Dessa lurar har olika lösningar för att sitta som fastlimmade i öronen. Förutom att sitta på plats måste träningslurar också vara tåligare än vanliga lurar. När man rör på sig är det lätt att lurarna får sig en smäll, eller att man råkar rycka tag i dem. Sladdinfästningarna är därför mer tåliga och byggkvaliteten bör vara betydligt bättre.

Förra årets vinnare Bluebuds X är tillbaka som uppdaterade X2. Den enda synliga skillnaden är att de har en snyggare matt finish och finns i fler färger. Annars är det fortfarande välbyggda lurar, även om de fortfarande inte är IP-klassade. Däremot får man en livstids garanti för svettrelaterade fel. Designen på propparna gör att man både kan bära dem med sladden över örat eller hängande rakt ned. Förutom det tåliga fodralet, de tre silikonpropparna och vingarna får man nu med tre skumproppar också.

Förra gången klagade vi på att det var tålamodsprövande att hitta rätt kombination av kuddar och vingar så att de sitter på plats. Trots att X2 sägs ha bättre ergonomi är inpassningen fortfarande ett problem. Möjligen är de något mer bekväma när man väl hittat rätt. Jaybird har även skruvat på ljudprofilen vilket i vårt tycke gör ljudet lite vassare. Men det hindrar dem inte från att ha den bästa ljudkvaliteten, med lagom mycket bas. De låter så pass bra att man gärna fortsätter lyssna efter träningen.

Med den uppdaterade X2-modellen fortsätter Jaybird att leverera sportlurar i toppklass. Ljudkvaliteten är fortsatt den bästa bland sportlurarna och så pass bra att man faktiskt kan ha dem som sina enda lurar. De kan bäras på två olika sätt och man får nu med ännu fler öronkuddar för den perfekta passformen. Men att hitta den rätta kombinationen för att de ska sitta på plats kan vara frustrerande. Om man inte ger upp belönas man med bekväma och välljudande lurar som gör träningen roligare.

Pris: 1 700 kr
Webb: isolda.se
Betyg: 5

Läs testet här

 

 

Årets bästa öronproppar

aretsoronproppar_rha-t20_990

In-ear-hörlurar: RHA T20

I de högre prisklasserna får man lov att förvänta sig ett bättre ljud, och det får man definitivt här.

Tack vare unika lösningar som ska ge lyssnaren en möjlighet att själv avgöra klangbalansen, plus ett ganska så speciellt ljudelement, är skotska RHA:s stålsnäckor några av de bästa öronpropparna vi har hört.

De låter tunnare och hårdare i början, men det blir bättre med tiden och då är ljudbilden bättre balanserad och mjukare, utan hårdhet eller missljud värda att nämna. Basen är stram ändå, men blir varmare och fylligare med tiden. Då är mellanregistret också mer polerat och har mindre tje-ljud där man helst vill höra rena s-ljud – till exempel i kvinnliga röster – och detaljer och nyanser framträder tydligare.

Man hör instrumentklangen mycket bättre också. Vibrafonen i Steps Aheads ”Skyward Bound” får mer bottenklang och en tydligare efterklang. Trummorna och basen i Band of Golds ”No Way Around” återges både kraftfullt och stramt. Basen är bättre nyanserad än med motsvarande lurar från Sennheiser och Shure, och i den andra änden är diskanten hörbart luftigare och mer distinkt.

Det hörs tydligt i bland annat ouvertyren till ”Figaros bröllop” där stråkarna svävar viktlösa på mjuka bomullsmoln och där hörbara nyanser i ljudbilden gör det möjligt att höra klaffarna på träblåsinstrumenten. Dynamiken är på samma nivå som med de bästa jag har testat, bortsett från Shure SE846 och UE In-Ear Reference Monitors, fast de båda ligger i en helt annan klass.

Testa Judith Hills ”As Trains Go By” med dina egna öronsnäckor. Albumet kan låta stökigt och tröttsamt i sämre lurar men med T20 kan du spela ganska så högt och ändå ha järnkoll på dynamiken oavsett frekvens. Ett byte till Radka Toneffas och Steve Dobrogosz album ”Fairytales” förstärkte intrycket av ett par välbalanserade, öppna och dynamiska öronsnäckor med stor klangrikedom. Hör på pianoklangens djup och röstens värme, och lägg märke till hur mycket av bruset och hur många smådetaljer man uppfattar i ljudbilden.

Om man är villig att lägga lite extra på ett par bättre öronsnäckor är RHA T20 ett ypperligt val. Att man kan anpassa ljudet efter sin personliga smak är en praktisk bonus, och gillar man glasklart ljud med stram dynamisk kontroll så är de här gedigna stålsnäckorna något av det bästa vi kan rekommendera för under 3 000 kronor.

Pris: 2 300 kr
Webb: septronic.se
Betyg: 6
Läs testet här

 

 

Årets bästa budgethörlurar

aretsbudgethorlurarsony-mdr-100aap_990

Over-ear-hörlurar: Sony MDR-100AAP

Sonys kulörta hörlurar gör allt rätt.

Det behöver inte kostar skjortan att fylla öronen med bra musik när man pendlar, åker på semester eller sitter hemma i soffan. Det är de här Sony-lurarna ett enastående bra exempel på. De har inga finesser som Lightning-kontakt, Bluetooth eller aktiv brusreducering. I stället har alla pengar gått åt för att fixa bra ljud.

Sony MDR-100AAP säljs även under namnet ”h.ear.on” vilket felaktigt kan ge ett intryck av att det handlar om on-ear-hörlurar. I själva verket är detta en fullvuxen over-ear-modell, fast den är inte större än många on-ear-modeller.

Det första man lägger märke till är färgen, som är lika extrem som den är välgjord. Testexemplaret har en blågrön metallicnyans som täcker varenda millimeter. Till och metallen i huvudbygeln har exakt samma nyans. Sony-lurarna finns även i skrikigt rosa, rött och limegult – och i svart, om du inte är så äventyrligt lagd.

Trots storleken tar inte MDR-100AAP så mycket plats i bagaget eftersom de går att fälla ihop. Den platta, gummerade kabeln är löstagbar och försedd med samma 1-knapps fjärrkontroll som de flesta andra i testet. Fast naturligtvis i blågrön färg. Komforten är i topp och öronkåporna sitter stadigt och behagligt. Till och med på ett par förhållandevis stora öron som undertecknades.

När man sätter MDR-100AAP på huvudet är det ingen tvekan om att man får ett strålande ljud. Ljudbilden är stor och läcker och det är både tryck i basen och spröda detaljer i diskanten. Även mellanregistret är stort och rymligt när det sprids i hörselgångarna. Om det är det extremt specificerade frekvensregistret som är skälet vet vi inte, men Sony-lurarna klarar både tunga rytmer och späda sångröster på samma övertygande sätt.

Slutsats
Sony MDR-100AAP kostar en tusenlapp och är ett riktigt bra köp. Man får ett ljud som är en klass bättre än i de flesta andra billiga hörlurar, plus en komfort som gör att man kan spisa hifi i många timmar i sträck – både hemma och på resan.

Pris: 1 000 kr
Webb: sony.se
Betyg: 5
Läs testet här

 

 

Årets bästa brusreducerande hörlurar

aretsbrushorlurar_bose-quietcomfort-35_990

Trådlösa hörlurar: Bose QuietComfort 35

När Bose plockade bort sladden på sina brusreducerande hörlurar var det bara att göra plats överst på prispallen.

Bose har inte gjort det lätt för någon att överträffa marknadens mest populära aktiva brusreducerande hörlurar, som är deras egna QuietComfort 25. Populariteten är inte obefogad, vi snackar om den bästa brusreduceringen vi har hört plus en komfort som får alla andra att kännas som hårdkokta grisfötter.

Men i år klippte Bose äntligen tråden till lurarna och presenterade QuietComfort 35. Samma passform, samma låga vikt och lika effektiv brusreducering.

Bose har inte fallit för frestelsen att ändra på ett vinnande recept. Fjärrkontrollen på kabeln har flyttat till höger öronkåpa, där man kan trycka för att pausa och spela eller svara i telefon. Volymen kan naturligtvis justeras också.

Den enda förändringen rent ljudmässigt i QC 35 är en liten digital signalprocessor som förstärker basen på lägre ljudnivåer så att man inte behöver spela högt för att få ett fylligt ljud.

I trådlöst läge är brusreduceringen alltid aktiverad, så om du vill höra vad som händer i omgivningen runtomkring gör du bäst i att plugga in kabeln. Ja, för kabel ingår också, då räcker batteriet i 40 timmar med brusreducering, och du kan fortsätta lyssna på musik om batteriet tar slut. Fast utan brusreducering.

Ljudet är genomgående bra och känns väldigt likt det man hör i QuietComfort 25 – faktisk ett litet snäpp bättre, trots den komprimerade Bluetooth-signalen. Den extra fylligheten i basen på låg volym är ett mycket klokt val eftersom man kan lyssna musiken ännu lägre än förut utan att tappa fokus. Och det låter inte överdrivet på något sätt, det känns inte alls som om någon har smetat ett lager marsipan ovanpå basgitarren …

Pop och rock är levande och fylligt, med bra fokus på instrument och sångröster. Det finns aningen mer tryck i basen och mer kraftresurser på hög volym än med QC25 eftersom QC35 har helaktiv drift och bättre dynamik. Basrytmerna i David Bowies ”Lazarus” är ännu saftigare och hiphop blir ännu lite tuffare.

Den trådlösa anslutningen till mobiltelefonen är superstabil, batterikapaciteten är imponerande 20 timmar trådlöst och dessutom 40 timmar med kabel i brusreducerande läge. Efter det kan du fortsätta att lyssna som vanligt med kabel.

Det finns hörlurar som har ännu bättre upplösning och under perfekta lyssningsförhållanden skulle exempelvis Sony MDR-1000X ha ett bättre ljud. Men alla som är i rörelse föredrar den lättare och bekvämare QC25. Helt enkelt snubblande nära ren perfektion.

Pris: 4 000 kr
Webb: bose.se
Betyg: 6
Läs testet här

 

 

Årets bästa highend-hörlurar

aretshighendhrl_beyerdynamic_t5p_g2_990

Over-ear-hörlurar: Beyerdynamic T 5 p G2

Beyerdynamik krossar alla andra bärbara hörlurar vi har hört.

Tiotusen för ett par hörlurar! Det kan inte stämma, tänker du säkert. Men vänta lite. Samma fördomar gäller inte för en stereo som kostar lika mycket, man passerar enkelt 20 000 kronor innan man är färdig med anläggningen i vardagsrummet, och hur bra den än låter så kan rummets akustik förstöra mycket av ljudet.

Hörlurar är inte beroende av bra akustik för att låta bra. Och bäst av allt: man kan ta dem med sig vart som helst. Tänk dig att ha tillgång till magiskt highend-ljud överallt, oavsett om du är på jobbet, hemma eller ute och reser. Och utan att någon ber dig sänka volymen! Det kallas inte ”personlig hifi” utan anledning. Och låt oss inte heller glömma bort att materialkostnaderna är mycket lägre i ett par hörlurar än i en stor stereoanläggning. Ett par lurar för 10 000 kronor ger ljudupplevelser som du lätt får betala 100 000 kronor för om du vill att musiken ska komma från ett par högtalare.

Komfort
Så vitt jag vet har Beyerdynamic aldrig gjort en obekväm hörlur. Men till och med jämfört med deras egen T70p så sitter T5p extra skönt på huvudet. Kuddarna är av läder, med perfekt passform runt öronen, och huvudbygeln har också skinn runt vadderingen som ger ett bra och bekvämt stöd. Detta innebär att T5p känns lättare än sina 350 gram. Kvalitetskänslan är dessutom oklanderlig, hörlurarna känns välbyggda inifrån och ut.

Den medföljande kabeln på 1,4 meter är mer än tillräckligt lång för att räcka till en spelare i fickan, men kan vara i kortaste laget om man vill lyssna på musik hemma med en förstärkare.

Ljudkvalitet
Musiken återges med ännu luftigare och mer utsträckta toner, så att cymbaler är ännu mer spegelblanka och fioler får mer komplexa tonstrukturer. Både kvinno- och mansröster har många nyanser och T5p har dessutom mer fyllighet och värme i mellanregistret än andra Beyerdynamic-modeller. Den är mindre analytisk och låter rymligare än vi är vana vid.

Det är verkligen imponerande hur snyggt T5p låter med mobilen. Men det bor naturligtvis mer kvalitet än så i den. En highend-musikspelare som Pioneer XTP-100R målar upp en stor och finkornig ljudbild som verkligen får hörlurarna att blomstra. Ljudbilden är stor och ytterst fokuserad, och eftersom högtalarelementen sitter lite framför örat, vinklade bakåt, får man en känsla av att ljudet kommer mer framifrån än med hörlurar där elementen sitter direkt utanpå örat och spelar rakt inåt.

Detta är Highend med stort H, och de bästa lurarna vi känner till som passar bärbar utrustning.

Pris: 9 500 kr
Webb: eeteuroparts.se
Betyg: 6
Läs testet här
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Lycka till med att köpa dessa

De bästa öronproppaena får en efterträdare

Skullcandy: GROM-ljud för små barns öron

Ännu bättre Accentum från Sennheiser

Förstärkare från HiFiMAN

Beyerdynamic firar 100 år med specialutgåva

Använd solen som kraftkälla

Brusreducerande proppar från OnePlus

Prisvärda proppar från Redmi

Hörlurar läser dina tankar

Trådlösa öronproppar till jul: De 10 bästa köpen

0
Rulla till toppen