Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Årets rekommenderade hörlurar

Aldrig tidigare har det funnits så många typer av hörlurar att välja mellan. Men vilka är rätt för dig, och räcker det med ett par?

Av / 2015-11-20 - 06:00
Årets rekommenderade hörlurar

Jag lyssnar mycket på musik och mitt hem är fullt av ljud. Jag ser mig som någon som gärna drar igång hemmabioanläggningen när jag verkligen vill lyssna på något engagerande. Som högljudd rockmusik framåt natten. Eller så drar jag igång multiroom-högtalarna med lite trevlig bakgrundsmusik när jag lagar mat. Men så började jag räkna hur många hörlurar jag egentligen har.

 

En överraskande insikt

I väskan ligger ett par bra in-ear-hörlurar som är bra att ha på tåget när det är stökigt och man vill stänga ute världen. Sen har jag ett par rejäla hörlurar kopplade till förstärkaren när jag vill kolla på actionfilmer sent på natten och inte vill störa grannarna. På nattduksbordet ligger ett par lite lättare lurar med stängda kåpor så att jag kan lyssna på musik eller titta på film i surfplattan i sängen. Dessutom har jag ett par trådlösa lurar med mikrofon till datorn så att jag kan prata på Skype men ändå gå omkring. Naturligtvis ett par bra sportlurar om jag skulle få för mig att börja motionera. Och i kabinväskan ligger ett par brusreducerande lurar och väntar på nästa flygresa. Jag måste nog erkänna att jag snarare är en hörlursmänniska. Och jag är inte ensam.

Var man än går ser man folk som lyssnar på musik i mobilen. Antingen det är affärsmannen med ett par diskreta proppar eller kännaren med ett par formgjutna och exklusiva. Eller så är det hiphop-älskaren med ett par feta streetlurar, för att inte tala om motionärerna med svettsäkra och färgglada lurar. Vi lyssnar helt enkelt i hörlurar mer än någonsin, på fler ställen och sätt än någonsin och vi vill ha lurar som passar vår personlighet.

 

För många valmöjligheter

Naturligtvis har tillverkarna hakat på detta och det finns därför ett betydligt större utbud än för bara några år sedan. Vill du ha lätta lurar för mobilt bruk eller rejäla för hemmet? Ska de vara öppna, ha en täckande kåpa eller något däremellan? Föredrar du tålig metall eller färgglad plast? Ska de ha mikrofon för mobilen eller behövs det inte? Behöver de vara extra tåliga eller svettsäkra? Ska de vara bekväma i längden eller sitta ordentligt fast? Och sist men inte minst, vad är din budget?

Som du ser kan det vara minst sagt förvirrande att börja leta sig fram till precis rätt lurar. Bara i ett hörn av en hall på IFA-mässan i höstas räknade vi till åtta olika hörlursmärken från Skandinavien! Just därför har vi utökat bevakningen av hörlurar i år. Vi har haft fler stora jämförande tester än tidigare och har även lyft fram typer av lurar som inte fått så mycket utrymme tidigare.

På de kommande sidorna hittar du de lurar som har stått ut från mängden under året. Stirra dig inte blind på guldvinnarna, för även de övriga är varmt rekommenderade och kan kanske passa dig bättre.

 

Rekommenderade produkter

Följande produkter var med och tävlade om utmärkelserna i kategorin Årets bästa hörlurar.

Samtliga tillhör de bästa i sin klass och rekommenderas varmt.

 

Tävling: Vinn ”årets bästa”-produkter!

 

Årets bästa trådlösa hörlurar

Philips M2BT

Philips M2BT

Uppföljaren till topptestade M1BT ändrar smart nog bara på det som behövde förbättras.

På utsidan är den enda skillnaden man kan se att de har fått en tygklädd båge istället för läder, vilket tål nötning bättre. Annars har de samma kraftiga metallbåge och metallfästen, vilket gör dem stabila och tåliga. Man kan vrida kåporna så att lurarna blir helt platta för transport, men det känns lite snålt att man bara får med en tygpåse.

På insidan är skillnaden mot tidigare att man nu kan parkoppla med mobilen via NFC. Annars har de samma kontroller med en liten spak för att ändra volym och den kan även användas för att byta låt. Hela sidan av kåpan är en stor knapp för att pausa musiken och besvara samtal. Lurarna trycker tillräckligt hårt för att de ska sitta bra på plats, men tack vare memoryfoam-kuddarna så känns det inte obekvämt. Detta tillsammans med den vadderade bågen gör att de sitter riktigt skönt.

Vad gäller ljudet så har Philips faktiskt inte ändrat någonting sedan förra modellen. Varför ändra på ett vinnande koncept? M2BT har alltså ett basregister med bra tryck men som inte dominerar på något sätt, samtidigt som diskanten är raffinerad. De har en balanserad ljudbild med en bra dynamisk kontrast i musiken. Det är lätt att urskilja enskilda instrument och alla nyanser kommer fram som de ska. Därför passar lurarna bra för alla typer och genrer av musik, vilket är ovanligt.

 

Slutsats

Philips har med sin Fidelio-serie knipit flera av våra utmärkelser och med M2BT lyckas de igen. Liksom förra årets testvinnande M1BT är detta en uppvisning i hur man ska bygga trådlösa hörlurar. Byggkvaliteten är utmärkt och de sitter väldigt bekvämt på huvudet. Hanteringen är enkel och rakt på sak. Dessutom har Philips hittat en utmärkt balans i ljudet som passar oavsett vilken genre man vill lyssna på. M2BT låter som betydligt dyrare hörlurar med sladd, vilket är så bra betyg man kan få.

Betyg (1–6): 6
Pris: 2 500 kr
Webb: philips.se
Läs testet här

 

 

Årets bästa brusreducerande hörlurar

Bose QC25_hörlurar

Bose QuietComfort 25

Den nya modellen av Bose legendariska brusdämpande hörlurar är bättre än någonsin.

Den nya modellen har ett diskretare utseende utan onödiga blänkande detaljer. Som förväntat är materialvalen bra, trots plasten, och den bredare bågen verkar mer stabil vilket gör att de känns de pålitliga. Standardbatteriet är lätt åtkomligt och ger en bra batteritid. Lurarna fungerar nu även om det tar slut. Tack vare att de både kan göras platta och fällas ihop tar de minimal plats i det lilla fodralet. Man får även med en flygplansadapter.

Den nya formen gör att lurarna smiter åt mer runt huvudet och känns smidigare att ha på sig samtidigt som vikten är föredömligt låg. Vadderingen både i kuddarna och i bågen gör att det inte känns som att de klämmer. De får toppbetyg efter en riktig långflygning. Den löstagbara sladden har en mikrofon med fjärrkontroll som dock bara fungerar fullt ut med iPhone. Knappen på kåpan för att slå på brusreduceringen är lätt att hitta med fingret.

Brusreduceringen fungerar alldeles utmärkt för det som Bose lovar ska kunna tas bort. Det vill säga tröttande bakgrundsljud och dånande motorer. Ljudkvaliteten på QC25 har tagit ett steg upp och biljudet från brusreduceringen är mindre märkbar. Musiken låter klarare, basen mer precis och på det hela taget mer engagerande än det tillbakalutade ljudet i QC15. Det låter förvånande nog även mer neutralt, mindre ”Bose-ljud” så att säga.

 

Slutsats

QuietComfort 25 lyckas peta ner föregångaren från tronen som de bästa brusreducerande hörlurarna. De känns smidigare och än mer bekväma att ha på sig samtidigt som de blivit mer hopfällbara och lättare att få ner i väskan. Fjärrkontroll medföljer och man kan fortsätta lyssna även om batteriet tar slut. Brusreduceringen är bättre än någonsin och ljudet har blivit mer lyssnarvänligt och engagerande. Det är dessa man ska ha med sig på långa bullriga resor.

Betyg (1–6): 5
Pris: 3 000 kr
Webb: bose.se
Läs testet här

 

 

Årets bästa träningshörlurar

Jaybird Bluebuds X

Jaybird Bluebuds X

Jaybird låter bäst av alla träningslurar men kan vara lite knepiga att få att sitta på plats.

Propparna ger ett bra kvalitetsintryck och även om de inte är IPX-klassade så ger Jaybird en livstidsgaranti för svettrelaterade fel. Fodralet som skyddar dem vid transport är ovanligt påkostat och tåligt. De kan fås i svart, vitt eller kamouflagefärg. Lurarna kan bäras på två sätt: antingen hängande rakt ned, eller så har man sladden över örat och bakom nacken. För att få dem att sitta på plats följer det med tre silikonkuddar i olika storlekar samt tre par vingar i olika storlekar.

Det gäller dock att vara tålmodig när man provar hur man vill bära dem och att hitta exakt rätt kombination av kuddar och vinge. Trots att propparna är lätta ramlar de lätt ut de första försöken. Men när man hittat rätt är de åtminstone bekväma. Och då kan man se fram emot att njuta av musiken under träningen. Bluebuds låter nämligen mycket bra, inte bara som träningslurar utan de duger faktiskt bra till vardags också. Basen är påtaglig men inte påträngande och mellanregistret trevligt fylligt.

 

Slutsats

Om man tycker det är onödigt dyrt att köpa speciella träningslurar kan man överväga att bara ha ett par Bluebuds. Det är nämligen de enda sportpropparna där vi inte har några anmärkningar på ljudkvaliteten. När man tränar med dem kan man dessutom bära dem på två olika sätt beroende på träningsform. Men att få dem att sitta på plats kräver att man noga provar ut rätt kombination av öronkuddar och vingar. Det kan det dock vara värt när man får så pass kul under träningspasset.

Betyg (1–6): 5
Pris: 1 400 kr
Webb: isolda.se
Läs testet här

 

 

Årets bästa öronproppar

Beyerdynamic MMX102 black

Beyerdynamic MMX 102 iE

Okomplicerade kvalitetsproppar som helt enkelt spelar rent och engagerande utan att skryta.

Det är kanske inte de mest uppseendeväckande propparna, vare sig till form eller utseende. De är snarare enkla och stilfulla med en förtroendeingivande metallkropp som andas kvalitet. Sladden är relativt trasselfri och infästningarna är dragavlastade. Man får med tre storlekar på silikonkuddar och generöst nog en adapter för datorn så de kan användas som headset.

Fjärrkontrollen sitter strax under hakan på den vänstra sladden, vilket gör det lätt för mikrofonen att uppfatta din röst vid telefonsamtal. Tråkigt nog är fjärren väldigt spartansk med endast en knapp för att pausa och starta musiken, eller besvara samtal. Det gör dock att man inte behöver oroa sig för vilken mobilmodell de passar till. Hittar man bara rätt storlek på öronkudden så sitter de väl på plats. Trots metallkroppen är de relativt lätta och känns därför inte speciellt obekväma vid längre lyssning.

Man kan inte säga att propparna är neutrala då de har en förstärkt basåtergivning. Men det gör faktiskt ingenting när basen är så distinkt. De låter helt enkelt engagerande och kul oavsett vad man lyssnar på då resten av registret är så raffinerat. Det finns en klarhet och rymd i ljudet som gör att de skiljer sig från övriga deltagare. En utmärkt dynamik gör att de faktiskt fungerar alldeles utmärkt för de flesta musikstilar, så länge man inte insisterar på att de ska låta som mångdubbelt dyrare hifi-lurar.

Men på insidan lurar vältrimmade element som gör att de spelar skjortan av de flesta propparna i prisklassen. MMX 102 iE har stor dynamik och ett klart ljud som avslöjar detaljer i musiken. Men de är inte tråkigt neutrala för det, basen är kraftfull men kontrollerad. Bortsett från basdårar och audiofiler borde de flesta bli nöjda med ljudet oavsett vilken musikgenre man föredrar.

Betyg (1–6): 6
Pris: 900 kr
Webb: se.eetgroup.com
Läs testet här

 

 

Årets bästa highend-hörlurar

Oppo PM-1

Oppo PM-1

De här hörlurarna ger dig ett sällsynt bra ljud som lyfter musikupplevelsen till nya höjder.

De flesta hörlurar har en sak gemensamt: ett cirkelrunt element placerat i en öronkåpa som man trär över huvudet och placerar över örat. Kvaliteten på elementen, dämpningen av kåporna och inte minst ljudkvaliteten varierar mycket. Milt sagt.

I dag är det fullt möjligt att få ett acceptabelt ljud för en tusenlapp. Dubblar man priset så ökar ägarglädjen och ljudkvaliteten. Märkbart. Men tar man sikte på femsiffriga belopp så går man inte bara upp ett snäpp, man träder in i en helt ny värld.

 

Inte som vanliga lurar

Oppo PM-1 skiljer sig från de flesta av dessa genom att inte ha vanliga, runda, dynamiska element. Här sitter i stället ett stort, ovalt planar-element. Det är helt klart annorlunda än vanliga element i och med att det flortunna membranet har strömledande trådar och drivs av ett magnetfält som skapar rörelserna som membranet behöver.

Planar-magnetiska element har många fördelar. Till exempel mindre förvrängning, snabbare respons (kraftiga magneter och lätta membran), stor membranyta och mildare elektriskt motstånd.

 

Ljudkvalitet

Detaljrikedomen är enastående utan att vara påträngande och PM-1 har kristallklara smånyanser. Som på Pink Floyds album ”The Endless River” där man nästan kan doppa huvudet i ett hav av små detaljer och nyanser som i mycket hög grad bidrar till att lyfta musikupplevelsen.

Även om det är fullt möjligt att driva Oppo-hörlurarna med en iPhone så behöver de en förstärkare för att låta optimalt. Men då når man nästan ett tillstånd av Nirvana. Nackdelen är att det är en extra kostnad som man nästan bara måste ta om man ska utnyttja PM-1 till max. Man behöver inte nödvändigtvis Oppos egen HA-1 för 15 000 kronor, hörlurarna kan låta fantastiskt genom en bra förstärkare med ett rejält hörlursuttag. Oppo PM-1 är verkligen värda att lyssna på om man är ute efter ett par seriösa hörlurar.

Betyg (1–6): 5
Pris: 15 000 kr
Webb: septon.se
Läs testet här

 

Huvudtyperna av lurar

 

På, över eller i örat (on-ear, over-ear, in-ear)

Öronproppar är praktiska att ha med sig, men ska man få en bra basåtergivning är det viktigt att de sluter tätt. Välj därför proppar med fler olika kuddar att välja mellan. Lurar som sitter på örat kan också fungera mobilt. Men om man har dem på sig länge är det lätt att det blir svettigt och ömt om öronen. Därför är det viktigt att prova komforten. Bekvämare blir det med kåpor som omsluter örat men de tar också så mycket plats att de kan vara svåra att ha med sig. För hemmabruk kan de dock ge det bästa ljudet tack vare stora element.

 

Sportlurar

De specialiserade träningslurarna är designade för den tuffa träningsmiljön. För det första sitter de kvar även om man hoppar eller springer. För det andra är de rejält byggda så att de tål en smäll eller ett ryck i sladden. Slutligen är de vattentåliga och mer hygieniska då man kan skölja av dem efter träningspasset. Prova noga ut passform innan köp så att de inte är obekväma eller skaver.

 

Trådlösa hörlurar (Bluetooth)

Ett annat specialfall är trådlösa lurar som i sig kan vara vilken som helst av ovanstående kategorier, inklusive sportlurar då sladden verkligen är i vägen när man motionerar. Nackdelarna med trådlöst är att lurarna blir klumpigare och att man måste ladda dem. Ljudet blir dessutom sämre än med sladd. De måste även paras ihop med musikspelaren, men om båda stöder NFC så går det betydligt lättare.

 

Brusreducerande lurar (noise cancelling)

En brusreducerande hörlur innehåller mikrofoner som registrerar det omgivande (o)ljudet. Det skickas till en processor som blixtsnabbt genererar en negativ ljudvåg och skickar den till hörlurselementen. Resultatet är att tröttande ljud som flygplansmotorer försvinner. En stor anledning till att använda dem på resor är dock att man slipper dra upp volymen för att överrösta bullret, vilket sparar din hörsel.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marshall rockar vidare

Löjligt billigt från HiFiMAN

B&O Atelier Edition i norrskensfärger

Topplista: Hörlurar och öronproppar till påskledigheten

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Lycka till med att köpa dessa

De bästa öronproppaena får en efterträdare

Skullcandy: GROM-ljud för små barns öron

Ännu bättre Accentum från Sennheiser

Förstärkare från HiFiMAN

Beyerdynamic firar 100 år med specialutgåva

Använd solen som kraftkälla

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen