Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Hör musik genom kraniet

Aktiva simmare kan njuta av Finis Neptune, som spelar musik genom kindbenet i stället för örat.

Av / 2013-06-03 - 22:30
Hör musik genom kraniet

Att lyssna på musik när man simmar är krångligt eftersom vanliga hörlurar och öronsnäckor har element som är gjorda för att överföra ljud genom luft och inte vatten. Inte ens vattentäta hörlurar låter något vidare, ljudet är slutet och instängt.

Leder musik genom ben
Finis Neptune fungerar på ett helt annat sätt. Det är en bygel med högtalarelement i ändarna, men de är gjorda för att sitta mot kindbenet i stället för örat. Kindbenet är kopplat direkt till skallbenet vilket innebär att hela huvudet blir en enda stor musikmottagare. På så sätt behöver musiken inte passera genom luft.

Processen kallas för ”bone conduction”, vilket skulle kunna översättas med ”benledning”. Valar och delfiner använder sig av samma princip för att höra under vatten.

Neptune har en inbyggd spelare med 4GB minne, så du behöver inte ha med dig din iPod under vatten. Den spelar de flesta vanliga filer, inklusive AAC, MP3 och WMA. Priset är ungefär 1 500 kronor.

finisinc.com/neptune

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marshall rockar vidare

Löjligt billigt från HiFiMAN

B&O Atelier Edition i norrskensfärger

Topplista: Hörlurar och öronproppar till påskledigheten

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Lycka till med att köpa dessa

De bästa öronproppaena får en efterträdare

Skullcandy: GROM-ljud för små barns öron

Ännu bättre Accentum från Sennheiser

Förstärkare från HiFiMAN

Beyerdynamic firar 100 år med specialutgåva

Använd solen som kraftkälla

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen