Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Högupplöst ljud från Sony

Här är Sonys nya produkter som lyfter ljudet högre än CD-kvalitet.

Av / 2013-09-06 - 14:06
Högupplöst ljud från Sony

De som är intresserade av högupplöst ljud vet att utbudet från digitala musikbutiker växer stadigt. Och de högupplösta filerna förtjänar naturligtvis att spelas av på kompetent elektronik.

Tanken är att musiken ska återskapas ”som artisten ursprungligen tänkte att den skulle låta”. Sony vill avslöja alla musikens detaljer en gång för alla, och att man ska kunna utnyttja ljudformaten som har högre upplösning än CD.

Sony var ju med om att utveckla och lansera CD-formatet 1982, och tog det ett steg längre med SACD/DSD 1999, så de kan ett och annat om digitalt ljud.

Sony har dessutom gjort en portal där det finns information om högupplöst ljud och om var någonstans man hittar musiken. Den hittar du här.

Hårddiskspelare och förstärkare
Sony hävdar att den hårddiskbaserade musikspelaren HAP-Z1ES trollar fram alla detaljer ur de mest högupplösta musikfilerna. Musiken lagras på en byggd hårddisk som rymmer 1 TB. Det går också att koppla in fler hårddiskar via USB.

Sony_HAP-Z1ES_front

Musikfilerna överförs från en PC eller Mac i hemnätverket trådlöst eller via kabel med hjälp av programvaran HAP Music Transfer.

Det är smidigt att manövrera sig runt bland musikfilerna på den 4,3 tum stora LCD-färgskärmen på fronten, eller med Sonys nya HDD Audio Remote-app till surfplatta och mobil (Android/iOS).

Sony_HAP-Z1ES_bak

HAP-Z1ES stöder de allra flesta musikformat, inklusive MP3, DSD (upp till 5,6 MHz, dubbelt så mycket som SACD och 128 gånger högre än CD), DSF, FLAC, WMA, ALAC, ATRAC (MiniDisc-formatet!) och AIFF.

En bra partner till hårddiskspelaren är den integrerade förstärkaren TA-A1ES. Den lämnar 2 x 80 watt och har helt diskreta förförstärkarsteg, fina komponenter rakt igenom och ett oerhört stabilt chassi som förhindrar elektromekaniska störningar.

Sony_TA-A1ES_front1

På baksidan finns en balanserad XLR-ingång och högtalarterminaler med rejäla skruvar. På insidan sitter ett FET-buffertsteg vid ingången som reducerar förvrängningar. Alla överflödiga komponenter har eliminerats för att ge en strömstark förstärkning från en enda push-pull-krets, Bias-strömmen kontrolleras på ett intelligent sätt och varierar med volymkontrollen, vilket ska ge en optimal ljudkvalitet oberoende av ljudnivå.

Sony_TA-A1ES_bak

Kompakt stereo
Om du vill ha något mindre än de två separata komponenterna ovan finns ett komplett system som heter HAP-S1. Det kombinerar hårddiskspelarens funktioner med en 2 x 40-watts förstärkare i en enda enhet. Precis som den separata spelaren har minianläggningen inbyggt wifi så att det är smidigt att synkronisera med datorn och alla högupplösta musikfiler som laddats ned.

Liten förstärkare med DAC
Den lilla förstärkaren UDA-1 kan passa perfekt till ett par småhögtalare. Förstärkaren är bara häften så bred som vanliga komponenter och har inbyggd D/A-omvandling via optisk, koaxial och USB. Varför inte koppla in datorn till USB-porten och låta förstärkaren ta över som ljudkort? Eller koppla in en AirPort Express till den optiska ingången och få AirPlay med bättre ljud än med analog kabel.

På fronten sitter en andra USB-port som spelar musik från minneskort, mobiltelefoner och surfplattor.

Småhögtalare
Två kompakta högtalare finns också i HD-sortimentet. SS-HA1 och SS-HA3 sägs få ut det bästa ur den högupplösta musiksamlingen tack vare sina superdiskanter som sträcker sig ända upp till 50 kHz.

Sony_HAP-S1SS-HA1

SS-HA1 är den större av de två och en trevägsmodell med sammanlagt fyra element: bas, diskant och två superdiskanter. Enligt specifikationerna når den ned till 48 Hz, till skillnad från SS-HA3 som bara når 55 Hz. Den mindre modellen är en tvåvägshögtalare med tre element: bas och två superdiskanter.

Alla Sony-produkterna kommer under oktober och november.

Sony_UDA-1_front

Sony_SS-HA3

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Rulla till toppen