Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Unik Genelec-högtalare

Hos finska Genelec har de tänkt till och hittat på en helt ny högtalarkonstruktion.

Av / 2014-12-19 - 11:08
Unik Genelec-högtalare

Den vänder sig i första hand till ljudstudior och produktionsarbeten, men eftersom Genelec även bygger hifi-högtalare för hemmabruk så kan man hoppas på en civil version av nya 8351.

Genelec har byggt högtalare för professionellt bruk i många år, alla med den karaktäristiska avrundade formen. Men i 8351-modellen har de tagit konstruktionen till en ny nivå.

Från framsidan ser det ut som det bara finns ett enda element, men i själva verket är det fyra stycken. Det som syns på framsidan är ett koaxialelement med en 19-mm diskant i mitten av ett 130-mm mellanregister. Inte helt olikt motsvarande element från KEF och Tannoy.

Genelec

Vad som inte syns är de två ovala baselementen på baksidan av fronten. De har måtten 215 x 100 mm och är placerade tätt intill baffeln, med en basreflexspringa längst upp och längst ned. Genelec kallar principen för Maximised Directivity Controlled Waveguide (MaxDCW) och tanken är att få så effektiv djupbas som möjligt.

Vilket man måste medge att de har lyckats väl med. Åtminstone på papperet. 8351 orkar inte bara ge ifrån sig ett ljudtryck på respektabla 110 dB på en meters håll, de täcker också ett frekvensregister från 32 Hz till 40 kHz. Det betyder att det lilla kabinettet klarar av att återge de djupaste tonerna från exempelvis ett piano.

Högtalarna har inbyggda klass D-förstärkare som är mer kompakta och effektiva än vanliga förstärkare. De lämnar 150, 120 och 90 watt till de olika elementen. På baksidan av 8351 sitter omkopplare som anpassar frekvensresponsen efter placeringen i rummet.

Pris: ca 30 000 kr

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen