Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Sonos får röststyrning

Sonos One är smarthögtalaren som inte är låst till en enda röstassistent

Av / 2017-10-04 - 20:24
Sonos får röststyrning

Vid ett pressevent i New York i kväll berättade Sonos om både ny hårdvara, ny mjukvara, samt en ny mer öppen filosofi.

Största nyheten är smarthögtalaren Sonos One, den första i sortimentet som har mikrofoner för att kunna styras med rösten. Vid lanseringen har den stöd för Amazons röstassistent Alexa. Officiellt stöds ju inte den i Skandinavien, men när den väl kommer är högtalaren förberedd. Man jobbar också på Google Assistant som kommer nästa år.

Sonos One
Liten på utsidan, smart på insidan (Foto: Sonos)

Mer intressant för oss är kanske stödet för Apples AirPlay 2 som kommer innan årets slut. Man kan då från sin iOS-enhet skicka ljudet direkt till högtalarna, även från videotjänster. Men framför allt kan man då använda röstassistenten Siri.

Sonos One
(Foto: Ljud & Bild)

Liksom Apple säger Sonos att skillnaden mellan deras högtalare och de nuvarande är att den inte bara är smart, den är utformad för att kunna spela musik med bra kvalitet.

På utsidan må den se ut som Play:1 men på insidan är faktiskt allting nytt. Den har två digitala klass-D förstärkare, en diskant och en mid-woofer. Vid demonstrationen fick vi lyssna till den spela själv, samt kopplad i stereopar. Och visst låter den både klarare och mer fylligt än Play:1.

Nytt är så klart också de 6 mikrofonerna som används för att lyssna på omgivningen och din röst. Med processorkraft som en smartmobil kan den filtrera bort omgivande ljud och bara fokusera på din röst. Processorn används också för att analysera dina instruktioner och utföra rätt kommandon. Är man nervös över att ha mikrofoner i hemmet kan den kopplas på och av med en knapptryckning.

Sonos One
Lite mer avancerad än gamla Play:1 (Foto: Ljud & Bild)

Naturligtvis är det inte bara Sonos One som styrs med rösten, den är bara mottagaren. Som en del i Sonos-systemet kan du beordra uppspelning på valfri högtalare, eller grupp, i vilket rum som helst.

Sonos One kan förbeställas nu för 2449 kronor och släpps 24 oktober.

https://youtu.be/_YnPnv4XNw4

 
Vid eventet visade man också upp den omdesignade Sonos-appen. Den ska nu vara enklare att navigera, lättåtkomliga kontroller, tydligare val av högtalare och grupper, samt snabbare sätt att välja musik.

Förutom Spotify, som redan nu har direktuppspelning, kommer tjänster som Tidal och Pandora kunna prata direkt med högtalarna. Fler tjänster kommer under nästa år.

Sonos One
Många nya samarbetspartners är på gång (Foto: Ljud & Bild)

Detta signalerar starten på det nya öppnare Sonos. Man inför ett partnerprogram där certifierade tillverkare kan märka sina produkter med ”Works with Sonos”. De får då tillgång till verktyg och dokumentation för att integrera med Sonos-systemet. Vi kan vänta oss produkter för smarta hem, som Samsung Smartthings, tillbehör från Logitech och integrationsprodukter för hemmabio.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen