Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nya subwoofrar från XTZ

XTZ har tre nya subwoofer-modeller: Bas, basigare och basigast!

Av / 2015-11-27 - 14:53
Nya subwoofrar från XTZ

Har du svårt att få fram all djupbas som ligger och lurar längst ned i musik och filmljud så klarar du dig inte utan en bra subwoofer. Problemet med sådana baslådor är att de brukar kosta väldigt mycket pengar. Djupbas är en disciplin som handlar om att flytta massor av luft, vilket kräver stora kabinett, tuffa baselement och kraftfulla förstärkare.

Läs också: Stor test av subwoofrar. 

Som tur är finns det ett par lite billigare alternativ där ute också. Svenska XTZ har haft stor framgång med sin x.16-serie, som består av modeller med 8-, 10- och 12-tums baselement. 12-tummaren W12.16 har länge varit en av de mest sålda subwoofer-modellerna på den nordiska marknaden. Men som alla vet så kan man inte vila på sina lagrar …

Ny serie
Efter sex år var tiden mogen att byta ut serien mot en ny, men enligt XTZ var det en utmaning att ta fram efter efterträdare som verkligen höjde ribban.

Foto: XTZ
Foto: XTZ

Nya x.17-serien följer samma designfilosofi som föregångaren men under ytan är det allra mesta helt nytt. Basreflexkabinettet är gjort av 25 mm tjock MDF, med invändig stagning och något mer modern form.

Foto: XTZ
Foto: XTZ

Baselementet är ett kraftfullt sådant, både membran, upphängning och magnetsystem är optimerat med hjälp av modern mätutrustning. Talspolen är av aluminium och en ny gummiupphängning ger en lång och kontrollerad slaglängd. Förstärkaren använder sig av effektiv klass-teknik och lämnar 500 watt RMS.

Traditionsenligt har XTZ också sett till att man kan fintrimma basåtergivningen efter olika rum och preferenser. Kabinettet har två basreflexportar av olika längd som kan täppas till med skumgummipluggar. Det har dessutom EQ, frekvens- och fasjustering.

De nya subwoofrarna finns i svart och vitt lack och i svart högglans.

XTZ SUB 8.17: 3 000 kr
XTZ SUB 10.17: 5 000 kr
XTZ SUB 12.17: 6 000 kr

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen