Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Ny trådlös minsting från Dynaudio

Men den lilla digitala kompakthögtalaren Xeo 2 lovar Dynaudio att det ska bli enklare än någonsin att få highend-ljud.

Av / 2015-11-23 - 09:37
Ny trådlös minsting från Dynaudio

Dynaudios minsta aktiva högtalare utlovar en förbluffande ljudbild, trots ett väldigt litet kabinett och en överkomlig prislapp. Med Bluetooth är det lätt som en plätt att strömma musik trådlöst från mobilen eller surfplattan och om enheten är aptX- eller AAC-kompatibel är bra ljudöverföring en garanti.

Foto: Dynaudio
Foto: Dynaudio

Trådlös
Förutom Bluetooth stöder högtalarna de trådlösa anslutningspunkterna Xeo Hub (2 500 kr) och Dynaudio Connect (3 500 kr). Hub klarar okomprimerad överföring av ljudet från datorn och fungerar på så sätt som en trådlös digitalomvandlare (DAC). Det gör Connect också, men den stöder dessutom musikavspelning via DLNA, som styrs med en app, och har Spotify Connect inbyggt så att det är enkelt att strömma musiken direkt från Spotify-appen på mobilen eller surfplattan.

Digitalingång
Optisk digitalingång finns också, så att man till exempel kan koppla TV-ljudet direkt in i högtalaren – eller Mac-ljudet, eftersom Apples datorer har optisk ljudutgång som standard. Då går signalen rakt in i högtalarens digitalprocessor (DSP) vilket ger ett så rent ljud som möjligt. Det finns även två analoga ingångar (RCA och 3,5-mm minijack), vars signaler passerar en digitalprocessor innan de förstärks av den inbyggda förstärkaren.

Xeo 2 finns även i svart. Foto: Dynaudio
Xeo 2 finns även i svart. Foto: Dynaudio

DPS
Skälet till det goda ljudet, bortsett från vad Dynaudio kallar för ”den finaste högtalartekniken”, är att högtalarna har en DSP som fintrimmar ljudkvaliteten för att få de små kabinetten att låta så stora som möjligt. Högtalarna tidskorrigeras och fasoptimeras i filtren, spridningskaraktären optimeras genom att delningskurvan anpassas exakt efter elementen, och en Adaptive Bass-funktion optimerar basnivån efter förstärkarens belastning. Om man spelar högre än förstärkaren normalt klarar av så håller den igen lite i basen så att den orkar spela resten utan förvrängning. Däremot blir basen djupare och fylligare om man spelar lågt, än man brukar kunna förvänta sig av högtalare i den här storleksklassen. Dynaudio anger den lägre frekvensgränsen till låga 40 Hz.

Vi gillar anslutningarna. Foto: Dynaudio
Vi gillar anslutningarna. Foto: Dynaudio

Elementen
Diskanten med silkesdome är utvecklad specifikt för att ta hand om möjligheterna med DSP och sägs ha en ”exceptionellt jämn och dynamisk återgivning”. Mellanregistret har en plastblandning med magnesium och silikat, typiskt för Dynaudio, och en 38 mm talspole i ett chassi av formgjutet kompositmaterial.

Av bilderna att döma är Xeo 2 elegant och vi gillar hur anslutningarna sitter under en lucka på baksidan så att kablarna inte är i vägen om högtalarna hängs upp på väggen. Även om ljudet förmodligen blir bäst om högtalarna kommer ut en bit från väggen.

Vi ska naturligtvis testa Dynaudios nya Xeo 2 när de släpps under första kvartalet 2016. Det ska bli intressant att höra hur ljudet stämmer överens med Dynaudios beskrivning!

Pris: 13 000 kr
Bordsstativ: 2 000 kr
Väggfäste: 1 300 kr

Fakta:
Frekvensomfång: 40 Hz – 24 kHz
Förstärkare: 2 x 65 watt i varje högtalare (bi-amping)
Digitalingång: Optisk (Toslink)
Analogingång: RCA, minijack
Trådlöst: Bluetooth, Spotify Connect, Xeo Hub, WiFi
Mått: 17,3 cm x 25,5 cm x 15,4 cm (B x H x D)
Vikt: 4 kg
Färg: Matt vit, matt svart

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

Rauna är tillbaka

Engelsk legend återvänder efter 63 år

PMC släpper aktiva högtalare

KEF tuffar sig med nya subwoofers

Bordshögtalare med ljudtryck

Spännande golvmodell från Revival Audio

0
Rulla till toppen