Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Ny djupbaskanon från SVS

SVS nya cylinderformadse subbas är laddad med en kraftig förstärkare och ett nytt baselement.

Av / 2014-11-24 - 11:21
Ny djupbaskanon från SVS

Den som vill att basfrekvenserna från film och musik både ska höras och kännas i hela kroppen klarar sig inte utan en rejäl subbas. Och när det handlar om äkta djupbas är det fortfarande den urgamla tumregeln om kubik som gäller. Även om det numera finns många små och ”turboladdade” subbasar där ute så är det ingenting som slår ett stort element som får andas fritt i en stor låda.

Problemet med stora subbasar är att de just är stora och tunga, vilket i sin tur gör att de kostar mer. Kanske är det därför som de cylindriska subbasarna från amerikanska SVS har blivit populära. Den runda formen medför flera fördelar, till exempel att kabinettet kan ha en riklig volym samtidigt som det är starkt, lätt och ockuperar minimalt med golvyta. Baselementet sitter i botten för att ge en låg tyngdpunkt.

svs-pc-2000-front-back

Ny 2000-serie
SVS har lanserat en cylinderbas i 2000-serien. Den är utrustad med en kraftfull 500-watts förstärkare med inbyggd DSP, som ska ge ännu högre prestanda för pengarna än tidigare modeller. Dessutom är cylindern uppgraderad med ett nytt, 12-tums baselement med lång slaglängd. Trots ett fotavtryck på bara 42 cm i diameter utlovar SVS prestanda fullt i klass med stora portade kabinett. Basåtergivningen sträcker sig ända ner till 16 Hz (–3 dB), vilket bör räcka för att få byxbenen att börja fladdra.

Vi brukar bli imponerande av det kraftfulla trycket från SVS subbasar, men de har inte alltid framstått som de stramaste i klassen. I den nya serien påstår SVS att de har ansträngt sig för att förbättra kontrollen. PC-2000 har bland annat SVS SoundPath Isolation System-gummifötter som kopplar loss subbasen från underlaget och reducerar oönskade vibrationer.

Även utseendet är förbättrat. Basporten har flyttat från toppen till baksidan och i stället för en grill på toppen sitter det en platta i svart pianolack eller ek.

SVS nya cylindersubbas PC-2000 kostar 850 euro, alltså strax under 8 000 kronor, inklusive frakt från den europeiska distributören lsound.eu.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

Rauna är tillbaka

Engelsk legend återvänder efter 63 år

PMC släpper aktiva högtalare

KEF tuffar sig med nya subwoofers

Bordshögtalare med ljudtryck

Spännande golvmodell från Revival Audio

0
Rulla till toppen