annons
annons

Nyheter

Linn Akudorik

Ny aktiv stativhögtalare från den skotska highend-tillverkaren – med förstärkarna inbyggda i stativet!

Linn är kända för sina kompletta musikanläggningar i tungviktsklassen, en position de bekräftade i och med introduktionen av sitt nya Klimax Exakt-system.

Exakt-principen består av aktiva högtalare som har inbyggda förstärkare till varje element samt digital signalbehandling för tids- och faskorrektion. Allt för att ge ett så precist ljud som möjligt.

Nackdelen har varit det höga priset. Toppmodellen Klimax Exakt kostar en dryg halvmiljon för en komplett anläggning och det billigare Akurate Exakt-systemet kostar ungefär hälften så mycket komplett med golvhögtalarna Akubarik.

Linn Akudorik
linn_akurate_exakt_akudorik
Linn Akudorik-högtalare och Akurate Exakt DSM-förstärkare

Nu kommer en ny stativmodell i Akurate-serien, som sänker Exakt-inträdesbiljetten till en aning trivsammare prisnivå: högtalaren med det funkiga namnet Akudorik är helaktiv, med dedikerade D/A-omvandlare och förstärkare som förser de fyra högtalarelementen (6,5-tums bas, 3-tums dome-mellanregister, 1-tums diskant och 1/2-tums superdiskant) med 100 watt vardera.

Men vänta lite, hur har Linn lyckats få plats med all elektronik och förstärkarkraft i ett par stativhögtalare? Tja, det har de faktiskt inte. Förstärkarna sitter nämligen i stativet. Den rejäla aluminiumpelaren har inbyggda kylflänsar och vibrationsdämpande gummiupphängning till elektroniken. Inkopplingen av högtalarna görs med en speciell kontakt som sitter dold på baksidan och ljudöverföringen från musikspelaren (en så kallad Exakt Link) görs genom Cat 5-kablar.

De flesta hifi-entusiaster vet att stativhögtalare låter bäst på stativ. Exakt-tekniken gör det enklare att optimera ljudet för en rad olika placeringar, till exempel närmare bakväggen. En annan fördel med Exakt är att Linn kan mäta alla högtalarelement och korrigera för eventuella avvikelser i återgivningen med ytterst snäva toleranser, innan högtalarna lämnar fabriken.

Priser
Ett komplett system bestående av Akurate Exakt DSM och ett par Akudorik ska kosta 17 500 pund, alltså ungefär 200 000 kronor. Enbart högtalarna ligger på 13 500 pund.

Stativen Exakt Dorik Stand går även att köpa separat som uppgradering till befintliga Linn-stativhögtalare (till exempel Akurate 212) till Exakt-nivå med rumskorrektion och allt. Stativen kostar 9 500 pund.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-