annons
annons

Högtalare:

Dynaudio Consequence fyller 25

Michael Jackson toppar Billboard med Beat It, The Police nynnar om Every Breath You Take, Ronald Reagan är president i USA – och Dynaudio lanserar den massiva Consequence-högtalaren. Som fortfarande tillverkas, 25 år senare.


Dynaudio Consequence var en state-of-the-art-produkt. En riktig tour de force för Dynaudios ingenjörer. Och trots sin massiva fysik och höga pris är den fortfarande en omtyckt högtalare.

De ansenliga högtalarna, som för övrigt är 125 cm höga och väger 82 kilo, kostar ungefär en kvartsmiljon och byggs på beställning till alla som vill köpa.

Högtalarna är femvägs men är bestyckade med sex element. I den isolerade baslådan på ovansidan sitter nämligen två 12-tumselement i ett bassystem som Dynaudio kallar för Compound/Variovent. Ett likadant element som det som syns på utsidan sitter inuti lådan och fungerar som extra pistong, vilket ökar basräckvidden till 20 Hz.

Huvudmodulen huserar de fyra andra elementen. Nederst sitter en 21-mm diskant som sträcker sig över 25 kHz, ovanför denna Dynaudios välkända 28-mm Esotar-diskant, sedan ytterligare en softdome som är 30 mm stor

Som om inte det skulle vara nog har Consequence också ett 6,5-tums mellanregister med 75-mm aluminiumtalspole. Membranmaterialet är det patenterade MSP (Magnesium Silicate Polymer) som Dynaudio gjuter själva i ett enda stycke, helt utan fogar.

Alla vet nog inte att Consequence är världens mest sålda High End-högtalare. Sedan lanseringen 1983 har det byggts 3 000 par. Det är samma sak som 120 par per år, vilket inte är så tokigt för en högtalare från 1983 som kostar ett par hundratusen kronor.

De som tänker beställa ett par bör tänka på att de här 4-ohmshögtalarna har en så låg känslighet som 83 dB, och alltså behöver en förstärkare av samma kaliber som själva högtalaren.

www.dynaudio.se

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-