Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Demokväll med överraskningar

DALIs Opticon-högtalare lanserades för en inbjuden skara i London som trodde att de bara skulle på demokväll. Men ”inspelningen” visade sig vara live.

Av / 2015-10-06 - 18:23
Demokväll med överraskningar

DALI exporterar högtalare till hela världen, men företaget är danskt. Och på den officiella lanseringen av Opticon-serien visade de prov på dansk dynamit!

Presentationen ägde rum i London på fashionabla The Hospital Club, en privat klubb för designers, författare, filmfolk och andra kreativa personer. Klubben grundades för övrigt av Microsoft-grundaren Paul Allen och ena halvan av Eurythmics, David Stewart.

Tillsammans med den engelska tidningen What Hi-Fi hade DALI bjudit in ungefär 50 gäster för att vara med på vad som påstods vara en demonstration av toppmodellen Opticon 8. Först berättade DALI-chefen Lars Worre om tekniken i de nya högtalarna, som bygger på erfarenheterna från de dyrare serierna Epicon och Rubicon.

dali_londo_lw-460x246
DALI-chefen Lars Worre har ett kall: att visa hifi-ljud för icke-nördar. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild

”Vi har skapat Opticon-högtalarna för att vi kan!” sade Lars Worre. Det var egentligen inte tänkt att vi skulle lansera en helt ny serie just nu. Vi hade nämligen inte räknat med att vi så snabbt skulle kunna återanvända vår highend-teknik i en så billig serie. Men eftersom det gick att göra så var vi tvungna att göra det.”

Många vet inte vad hifi är 
Hög kvalitet till lågt pris är viktigt för Lars Worre, som ser evenemanget som en chans att visa upp hifi för människor som inte är vana vid det. Deltagarna var dels speciellt inbjudna gäster och dels lyckliga vinnare av ett lotteri. Och alla var inte lika vana hifi-lyssnare:

”Många människor i dag är helt enkelt inte vana vid att lyssna på musik i ordentlig ljudkvalitet, och har kanske aldrig hört en riktig hifi-anläggning.”

Det fick en chans att göra under demonstrationen, som bland annat innehöll en konsertinspelning med den danska a capella-gruppen Basix.

Och om det lät autentiskt så fanns det goda skäl till det. ”Inspelningen” var nämligen en live-sändning av en riktig konsert. Och efter att ha lyssnat på musiken genom högtalarna i lyssningsrummet på fjärde våningen så skickades deltagarna ner med hissen till källaren, där det vankades fest!

dali_london2-460x295
Om det lät autentiskt så fanns det goda skäl till det. A capella-gruppen Basix spelade nämligen i källaren! Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild

Efter Basix kom den engelska sångerskan JJ Rosa upp på scen med sitt band. Och festen kom i gång på allvar med Lukas Graham, som har arbetat med DALI i flera år.

Förutom att närvara på festen så kunde den följas på nätet genom livesändningar och på evenemang i Indien, Polen, Italien, Ryssland, Storbritannien, Holland och Skandinavien, där DALIs distributörer hade samma högtalaranläggning som i London.

dali_london_lukas-460x228
DALI hade också med sig Lukas Graham, som satte igång festen. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen