Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Highend-CD-spelare med DAC

Denon kan en hel del om seriös hifi. Som den här SACD-spelaren, fylld till brädden med högteknologi.

Av / 2013-09-17 - 07:34
Highend-CD-spelare med DAC

De som hängt med ett tag minns säkert Denons tunga skivspelare, massiva förstärkare och påkostade CD-spelare från 80-talet. Alla tillhörde highend-klassen, och de flesta av dem är fortfarande hett eftertraktade på begagnatmarknaden.

I Japan bygger Denon fortfarande produkter efter samma standard och många av dem säljs bara på hemmamarknaden. Om Denon DCD-SX1 kommer till våra breddgrader är nog tveksamt, om det inte går att lycka tjata sig till ett exemplar från Hi-Fi Klubben.

Denon-DCD

I så fall får man räkna med att det kommer att kosta en slant. Fast man får åtminstone en hel del godsaker att liva upp vardagen med.

D/A-omvandlaren är en 24 bit/192 kHz-variant som stöder de eftertraktade DSD-filerna (2,8/5,6 MHz) som audiofiler uppskattar så mycket. Den egenkonstruerade mekaniken är en tung konstruktion av metall med sofistikerade, DSP-styrda servon.

På baksidan sitter flera digitalingångar – bland annat USB-port och koaxiala och optiska – som man växlar mellan från fjärrkontrollen, så att man kan utnyttja digitalomvandlingen till andra signalkällor.

DCD-SX1

CD-spelarens avancerade AL32-signalbehandling styrs av en egen masterklocka för att undvika jitter. Den analoga delen är avskärmad från den digitala och har egen nätdel, oerhört påkostade komponenter samt balanserade utgångar.

DCD-SX1 väger 25 kilo kan paras ihop med förstärkaren i samma serie. PMA-SX1 är lika välbyggd, väger 30 kilo och lämnar 50 watt per kanal – av den mer potenta sorten, får vi förmoda.

Både CD-spelaren och förstärkaren släpps längre fram i höst. Fast bara i Japan, som sagt.

EL_PMA-SX_inside

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen