Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vinylrenässansen hotar skivproduktionen

Framgången har blivit för stor för Kanadas enda vinylpressare. Maskinerna är värda mer än skivorna.

Av / 2014-12-17 - 16:22
Vinylrenässansen hotar skivproduktionen

Efter att har varit dödsdömda och nästan borta från musikmarknaden säljer LP-skivorna nu i ett sådant antal att det nästan kan jämföras med den gamla goda tiden. Skivpressarna kör för högtryck och det har lett till ett nytt problem: det går inte att köpa nya skivpressar eftersom de helt enkelt inte tillverkas längre. Så de gamla maskinerna som fortfarande fungerar står högt kurs, och det kan innebära att små skivbolag konkurreras ut!

I Kanada har bolaget RIP-V hållit stången som skivtillverkare. De har pressat vinyl sedan 2009 och på senare år med stor framgång. Företaget grundades av Philipe Dubuc, en före detta bankir som startade bolaget genom att investera i femton skivpressar för en summa av 100 000 kanadensiska dollar. RIP-V har visserligen bara använt sex av maskinerna själva, men lagret av de urgamla pressarna har under tiden blivit värt en förmögenhet. En så stor förmögenhet att Dubuc nu har valt att sälja inte bara de nio extra maskinerna utan alla femton till ett icke namngivet skivbolag i New Jersey, USA.

philippe_dubuc1-460x259
Philippe Dubuc har sålt alla sina skivpressar i stället för att investera i en dyr expansion av produktionen. (Foto: Christinne Muschi / The Globe and Mail)

”Vår tillverkning har växt med 85 procent i år och samma sak hände förra året. Och även om vi är glada för framgången så betyder det att vi i framtiden skulle vara tvungna att köra dubbla skift för att fortsätta. Och det skulle bli för dyrt för att löna sig”, säger Philippe Dubuc till tidningen The Globe And Mail.

Skivpressarna återvänder hem
I Kanada är de av förståeliga skäl ledsna över att ha blivit av med landets enda skivpressare, som slår igen nu i januari. Men de är desto gladare i Newark, New Jersey. De 15 skivpressarna återvänder nämligen till staden de köptes ifrån. Och köparna har till och med anställt chefen för den ursprungliga skivfabriken för att leda produktionen.

Och som en extra nyhet verkar det som om Kanada inte behöver vara utan skivpressar länge. En ny tillverkare, Canada Boy Vinyl, lovar att de håller på att starta en ny fabrik i Calgary. När det i så fall skulle bli verklighet nämns inte på den sparsamma hemsidan, men de letar efter folk som behärskar den urgamla konsten.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

High-end förförstärkare med modern streaming

McIntosh uppdaterar förförstärkaren

Kompakt hi-fi i elegant design

Lenco lockar vinylälskare

Skivspelare för shejker och IT-miljardärer

Astell&Kern: Musikspelare i guld!

1 500 gäster såg hi-fi i Köpenhamn

Tidal sänker sina priser

0
Rulla till toppen