Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vår nya musikvardag

Förvirrad över de oändligt många musikformaten och streaming-tjänsterna? Du är inte ensam. Så här får du den mest strömlinjeformade musikupplevelsen.

Av / 2015-11-06 - 06:00
Vår nya musikvardag

En gång i tiden använde alla CD för att lyssna på musik. Före det var det kassetter och LP-skivor som gällde. I dag kommer musiken i abstrakta musikformat, och i form av digitala signaler som ljudfiler från en hårddisk eller strömmade från nätet. Men inte alla vet om att ljudfilerna finns i vitt skilda format. Många av dem är komprimerade för att ta lite plats, andra är precis lika stora som filerna på CD och en del tar till och med ännu större plats och överträffar de andra när det gäller ljudkvalitet.

Hela tanken med digitala format är att förenkla. Men i själva verket har musiken blivit mer fragmenterad, och det handlar plötsligt om du har den ena eller den andra produkten för att kunna lyssna på musiken som du vill. Men det är inte riktigt så illa som det låter. Det gäller bara att ha koll, och dessutom stöder filbaserade musikspelare allt fler format, så att du så småningom inte behöver bry dig så mycket om tekniken som ligger bakom musiken. Oavsett om det är ett av de många filmformaten du lagrar på din hårddisk eller om du prenumererar på en musiktjänst som Spotify, Tidal eller Apple Music.

 

Flexibelt med dator

Om du är rädd för att inte vara kompatibel med nya musikformat i framtiden så är en helt vanlig dator det uppenbara alternativet. Den kan spela allt, både lågupplösta och högupplösta musikformat. Du kan köpa och ladda ner musikfiler från iTunes och andra musikbutiker, och det är inte hela världen om filformatet heter MP3, AAC, FLAC eller ALAC. Du behöver bara rätt musikprogram, och många av dem är gratis.

No distance is too great with video chatting
Den minst formatberoende musikkällan är fortfarande datorn. Den kan låta fantastisk också, tillsammans med en digitalomvandlare. Foto: iStock

PC och Mac stöder dessutom alla strömningstjänster, så det är bara att köra igång.

 

Digitalomvandlare

För att få så bra ljud som möjligt från datorn rekommenderar vi en digitalomvandlare (DAC) med USB-port. Den tar över som ljudkort och ger ljudsignalen en riktig hifi-behandling. Till och med komprimerade MP3-filer kan låta ganska så bra om digitalomvandlingen görs rätt. Exempel på prisvärda omvandlare med sagolik ljudkvalitet är Pinell DAC Mini 2, Henry Audio USB DAC 128 mkII och Musical Fidelity V90-DAC. Alla dessa kopplas till en befintlig stereoanläggning. Vill du däremot ha hörlursuttag så bör du titta närmare på YBA WD202, Cambridge Audio DacMagic Plus eller Hegel HD12. Eller så köper du helt enkelt den bästa du har råd med.

YBA DESIGN WD202 DAC USB fernbedienbar
YBA WD202 är en riktigt prisvärd digitalomvandlare, med flera digitala ingångar utöver USB. En perfekt partner till datorn, som dessutom har hörlursuttag. Foto: YBA

 

Enkelt med mobiltelefon

Många tycker att datorn är för klumpig och krånglig som musikspelare och vill hellre lyssna med mobilen. Det går naturligtvis att koppla den till stereon med en vanlig analog stereokabel, men det finns ännu bättre lösningar.

Musikk_smartmobil
Eftersom många av oss redan använder mobilen som musikkälla kan det vara en stor fördel att kunna koppla den trådlöst till musikanläggningen. Foto: iStock

Läs också: Så får du superljud från mobilen!

En av dem är Bluetooth. Om anläggningen har stöd för Bluetooth så är det bara att köra med det och spela direkt från mobilen. Om inte så kan du investera i en Bluetooth-DAC, till exempel Mass Fidelity Relay.

 

Spotify Connect och AirPlay

Ljudprodukter som verkligen förenklar strömning är de som har inbyggt stöd för Spotify Connect. Det gäller allt fler apparater, från små digitalradior till förstärkare och receivrar med nätverksanslutning. Du behöver ha ett Spotify Premium-abonnemang och strömmar sedan musiken trådlöst enkelt och direkt från internet. Allt styrs med Spotify-appen i mobilen.

Spotify_Connect
Har din anläggning Spotify Connect så är det enkelt att strömma trådlöst från mobilen. Foto: Spotify

Har apparaten dessutom AirPlay så kommer du åt fler strömningstjänster. Det fungerar på ungefär samma sätt som Spotify Connect, med den skillnaden att du kan använda vilken musiktjänst som helst – även YouTube – och att musiken strömmas från mobilen till musikanläggningen. Det betyder också att om det ringer så måste du avbryta musikspelningen för att svara, och om mobilens batteri tar slut så är det slut med musiken också. Detta gäller inte för Spotify Connect, eftersom musiken strömmas direkt från internet och inte från mobiltelefonen.

AirPlay
Har anläggningen AirPlay så hittar du den lätt direkt från din iPad eller iPhone. Eller så kan du använda iTunes på PC eller Mac. Foto: Apple

 

Multiroom-system

Den snabbast växande metoden att strömma musik är trådlösa nätverksspelare, helst sådana med multiroom-funktion. De spelar musiken trådlöst via hemnätverket till andra kompatibla enheter, var som helst i huset. Sedan kan du enkelt spela musik i alla rum, och allting styrs med mobiltelefonen. Produkterna är sällan kompatibla med andra märken, så det man väljer är man fast vid. Tidigare var Sonos det enda riktiga alternativet, men nu svämmar marknaden över av märken som vill ha sin beskärda del av strömningskakan. Exempel på intressanta system är Raumfeld och Heos by Denon – och Yamaha bygger numera in sin multiroom-lösning MusicCast i många av sina produkter, från förstärkare till aktiva högtalare.

Läs också: Test av trådlösa multiroom-högtalare.

Många märken har väldig snarlika produkter, sortimenten brukar innehålla allt från små bordshögtalare till större modeller för vardagsrummet. Separata strömningsförstärkare finns också, som kopplas till befintliga högtalare.

Det viktigaste är att känna till om en viss produkt stöder de musikformat du vill lyssna på. Har du till exempel musikformat med högre kvalitet än CD (24 bit och 48–192 kHz) så är Sonos uteslutet. Och använder du prenumerationsbaserade strömningstjänster som Tidal, Spotify och Apple Music så är det inte heller säkert att alla stöder allting. Så kom ihåg att dubbelkolla! Och läs gärna vårt test av trådlösa nätverksspelare i detta nummer!

Sonos_lifestyle
De många multiroom-systemen gör att du kan spela samma musik, eller olika, i flera rum åt gången. Trådlöst. Foto: Sonos.

 

Professionell installation

Om du vill vara garanterat fri från trassel med nätverket och problem med avspelningen, och dessutom bor i villa, så kan du överväga en professionell installation. Till exempel systemet Control4 som är lika avancerat som det är lättskött. Då kan du koppla in vilka produkter som helst och sedan styra dem från en gemensam app på surfplattan eller mobilen. Systemet är inte begränsat till musik utan kan styra allt från TV-apparater, projektorer och filmdukar till belysning, övervakningskameror och vitvaror. Men det är kostsamt och bara värt att fundera på om du har ett stort hus.

 

Om strömningstjänster

Om du vill strömma musiken genom ett abonnemang i stället för att ladda ner den så är det inte helt betydelselöst vilket du väljer. När valet stod mellan Spotify och Tidal/Wimp var det nästan bara gränssnittets användarvänlighet som avgjorde vilket man valde. Och gränssnittet är fortfarande viktigt, precis som ljudkvaliteten (Tidal och Deezer är de enda som kan strömma med äkta CD-kvalitet). Men nu har amerikanerna vaknat, med Apples tjänst Apple Music och med Jay Z:s uppköp av Tidal, och vi märker i högre grad att materialet varierar mellan tjänsterna.

AppleMusic
Abonnemangsbaserade strömningstjänster finns till alla plattformar och gör det enkelt att få tag på favoritmusiken. De har inte likadana gränssnitt och urvalet kan variera en aning. Här är Apple Music. Foto: Apple.

 

Spridd musik

Tyvärr har det blivit så att när artister och skivbolag själva blir ägare till strömningstjänsterna så vill de uppmuntra deras egen musik, och därför har det plötsligt ingåtts en större andel exklusiva avtal. Dr Dre, som numera jobbar för Apple, ger ut sin musik på Apple Music först, medan Jay-Z har fått med sig en hel hög artister som främst ger ut på Tidal. Bland de som är exklusiva för Tidal märks Prince – och detsamma gäller Neil Young, för han tycker att ljudet suger på alla andra ställen. Rammstein finns numera bara på Spotify och Apple Music, och Ani DiFrancos senaste alster finns bara på Apple Music. Taylor Swift måste du också logga in på Apple Music för att höra sista skivan från.

Det hade varit trevligt om musikutgivarna kunde komma överens om att behandla alla strömningstjänster lika, så som de var riktigt duktiga på förut, men vi befarar att allt kan bli mer fragmenterat, på samma sätt som vi ser med filmer och TV-serier på HBO, Netflix, Viaplay och Amazon.

Vill du inte abonnera på flera tjänster så är det därför en fördel att kolla om just din favoritartist finns representerad.

Läs också: Test av 6 streaming-tjänster.

Gammelt_stereoanlegg
Även en gammal stereo kan uppdateras så att den strömmar musiken på det mest moderna sätt. Foto: iStock

 

En uppsjö av möjligheter

Som du kanske inser är det en djungel där ute, och möjligheterna är stora. Men det är egentligen inte så farligt så länge man kartlägger sina behov i förväg. Och ju större möjligheter desto bättre chans att du hittar något som är skräddarsytt efter vad just du vill ha. Men kom ihåg: Oavsett musiktjänst eller strömningsmetod så rekommenderar vi att du inte glömmer bort ljudkvaliteten.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen