Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Stereoförsteg som kan byggas ut

Densens nya referens-förförstärkare går att uppgradera med både DAC och fler kanaler.

Av / 2014-10-17 - 17:50
Stereoförsteg som kan byggas ut

Det danska hifi-märket Densen kallar sin nya B-250XS för marknadens kanske mest avancerade förförstärkare. Under alla omständigheter är den en av de mest flexibla, eftersom man längre fram kan utöka med extern strömförsörjning, D/A-omvandlare, fler ingångar och till och med fler kanaler.

Volymkontrollen är utformad som en attenuator, där ett nätverk av motstånd regleras av reläer och kontrolleras av en mikroprocessor. Detta ska minska brus och förvrängningar markant. Attenuatorn består av 200 steg och motstånden kommer från Vishay.

Utgångssteget arbetar i klass A och de centrala delarna är avskärmade för att undgå varje form av störning. Det är för övrigt en dual mono-konstruktion med en laddningskapacitet som skulle kunna göra vilken mindre effektförstärkare som helst grön av avund (100 000 uF).

B-250XS kan byggas ut på många sätt. Finns det behov av att spela LP-skivor så löser ett RIAA-kort problemet och det går också att komplettera med extra ingångar. Förförstärkaren kan till och med uppgraderas med två olika externa strömförsörjningar för att förbättra ljudkvaliteten ytterligare.

Audiophile Surround Sound
I grund och botten är B-250XS en highend-stereoprodukt men den går att bygga med en analog 5.1/7.1-linjeingång och en 5.1/7.1-linjeutgång så att man kan koppla in en surroundprocessor, DVD-spelare eller SACD-spelare. Alla kanaler kan styras med en systemfjärr.

B-250XS går att bygga ut med Densens referens-DAC, som monteras invändigt. Omvandlaren har ingångar för USB, Toslink och två koaxiala digitalingångar. Den kontrolleras med tryckknappar på fronten eller med fjärrkontrollen. Man kan också välja den enklare FabelDAC, som har två koaxiala ingångar.

I hemlandet Danmark kostar Densen B-250XS i originalutförande 30 000 kronor, vi gissar på att det betyder ungefär 35 000 svenska kronor.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen