Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Ny generation Bluesound

De helt nya Bluesound-produkterna utlovar samma högupplösta ljud och bättre användarvänlighet.

Av / 2015-09-28 - 10:47
Ny generation Bluesound

Den första generationen Bluesound-produkter gillade vi väldigt mycket. Nu har det kommit en ny generation. Bortsett från ett nytt och mer kompakt format så är ledordet ”processorkraft”.

Mer kraft gör att allting laddas snabbare. Produkterna startar snabbare, strömningstjänsterna körs snabbare och gränssnittet känns mer strömlinjeformat. Tack vare gigabit-hastighet via ethernet kan musiköverföringen bli ännu mer stabil. Inte för att detta nödvändigtvis är viktigt för musikprodukter, eftersom inte ens 24 bit/192 kHz-musikfiler i stereo (vilket Bluesound nu äntligen stöder) behöver mer 10 än Mbit/s bandbredd. När vi ändå märker av instabilitet i högupplöst musik så brukar det bero på det trådlösa nätverket. Förhoppningsvis har de nya Bluesound-produkterna blivit ännu bättre även på att vara trådlösa, men vi noterar att de inte stöder den nya AC-standarden med större bandbredd så det ska bli intressant att testa dem i praktiken.

En ny produktfamilj
De nya Bluesound-produkterna är precis som de gamla tänkta att fungera ihop som ett multiroom-system. Alla som har använt Sonos produkter känner igen konceptet. Man kan till exempel ha en nätverksspelare inkopplad till stereon i vardagsrummet, en nätverksförstärkare ansluten till ett par minihögtalare i arbetsrummet och särskilda allt-i-ett-strömningshögtalare i köket, badrummet och sovrummet. Och alla kan spela musik samtidigt. Antingen samma låt i alla rum eller olika låtar i olika rum. Ljudnivån går också att ställa in individuellt.

Hi-Fi Klubben, som äger en del av Bluesound och som har haft stort inflytande på produkternas egenskaper, lovar att gränssnittet är ännu bättre än förut och att de nya versionerna är betydligt stabilare. De strömmar musik från bland annat Spotify, Tidal/Wimp och Deezer, samt högupplösta ljudfiler från nätverksanslutna datorer, USB-minnen och filer på mobiltelefoner och surfplattor. Internetradio finns också.

Bluesound_Powernode2
POWERNODE 2 strömmar musiken trådlöst och har en inbyggd förstärkare som lämnar 2 x 60 watt. Foto: Bluesound

Nätverksförstärkare – POWERNODE 2
POWERNODE 2 är Bluesound-systemets trådlösa stereoförstärkare och har 2 x 60 watt, 24-bitars avspelning och audiofil ljudkvalitet som sägs ”passa fint till ett par riktigt fina hifi-högtalare”. Strömningen sker via wifi/ethernet eller Bluetooth. Förstärkaren finns i svart och vitt och kostar 7 500 kronor. Som jämförelse kostade den förra POWERNODE-versionen 5 000 kronor, lämnade 2 x 50 watt och saknade Bluetooth.

Bluesound_Node2
Har du redan en komplett stereo men saknar streaming? Lösningen heter NODE 2. Foto: Bluesound. 

Nätverksspelare – NODE 2
NODE 2 är Bluesound-systemets trådlösa nätverksspelare/försteg som ska ge befintliga anläggningar tvättäkta audiofil-strömning. Det går att strömma allt från Bluetooth till högupplöst 24 bit-musik i bästa möjliga kvalitet. Finns i svart och vitt och kostar 5 000 kronor

Bluesound_Vault2
VAULT 2 strömmar musik från nätverket och har dessutom CD-rippare och inbyggd hårddisk på 2 TB. Foto: Bluesound. 

Nätverksspelare, CD-rippare och hårddisk – VAULT 2
VAULT 2 är systemets utökade musikströmmare, med inbygd CD-rippare och 2 TB hårddisk. Bluesound utlovar ”äkta audiofil-ljud till anläggningen” och det går att strömma allt från Bluetooth till 24-bitars musik i högsta möjliga kvalitet. Svart eller vitt, 10 000 kronor.

Bluesound_Pulse
PULSE är den största trådlösa Bluesound-högtalaren. Foto: Bluesound

Trådlösa högtalare – PULSE och PULSE Mini
PULSE är en trådlös högtalare som i själva verket är en komplett allt-i-ett-anläggning med ”högkvalitativa högtalare och avancerad digital förstärkarteknik”. Ljudet sägs vara rent och dynamiskt och skötseln är intuitiv med hjälp av en app för iOS eller Android.” Finns i flera olika färger och kostar 6 000 kronor.

Bluesound_PulseMini
Vill du ha en mindre högtalare? Prova med PULSE Mini. Foto: Bluesound

Om du vill ha en mindre högtalare så är PULSE Mini svaret. Hi-Fi Klubben utlovar en ”kompakt och otroligt välspelande trådlös högtalare som helt lever upp till Bluesound-systemets audiofila rykte”. Högtalaren har hela 60 inbyggda watt och om den kopplas till TV:n med optisk eller analog kabel så kan volymen styras av TV:ns fjärrkontroll. Finns i svart och vitt och kostar 5 000 kronor.

hifiklubben.se

Artikelfoto: Bluesound

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen