annonse
annonse

Årets bästa förstärkare

Förstärkarna har hängt med i tiden, numera kan många av dem kopplas till trådlösa multiroom-system.

annonse

Samtidigt som världen har blivit allt mer trådlös – även när det gäller högtalare – har förstärkarna släpat efter. Förstärkartillverkarna har vänt sig till gammaldags ljudfantaster och överlåtit åt andra att serva moderna människor. Men det var förr. Nu har även förstärkarna blivit framtidsinriktade. Digitala ingångar har blivit vanliga, en del kan fjärrstyras från mobilen, strömma musik direkt från internet och till och med kopplas in trådlöst till multiroom-musiksystem. Då kan man få tungt ljud i vardagsrummet och förlänga ljudet trådlöst till andra rum i huset.

 

Strömning

Att strömma ljud trådlöst har nästan blivit en förutsättning för många. Strömningen kom på allvar med Spotify, som numera har stött på konkurrens från bland annat Tidal och Apple Music. Många förstärkare har numera inbyggd strömning, antingen i form av nätverkskoppling till hemmets router eller trådlös anslutning till det trådlösa wifi-nätverket.

Små strömningsenheter och routrar som Apple TV och Chromecast löser problemet för dem som inte har någon förstärkare som klarar att strömma direkt. Allt fler förstärkare har dock sådant inbyggt och priserna börjar på runt 5 000 kronor för en trådlös förstärkare.

Det innebär också att kraven på användarvänlighet ökar. För vad är poängen med en förstärkare som i teorin kan ”allt” om man inte begriper hur man använder den? När det gäller enkelt skötsel är det Sonos Connect:Amp som sätter standarden, men du kommer att lägga märke till att den inte finns med i årets kavalkad. Det beror på att den har passerats när det gäller ljudkvalitet, av konkurrenter som exempelvis Bluesound och Heos.

 

Traditionella förstärkare

Vi har med ett knippe highend-förstärkare också, precis som tidigare år. De är gjorda för att lyfta ljudet till makalösa höjder. Och det är ingen av dem som inte har digitalingångar. Till och med rörförstärkaren från Audio Research har digitalingångar på baksidan – och den enorma besten Gryphona Diablo har det som extrautrustning.

 

Surround

I år har vi inte testat tillräckligt många hemmabioförstärkare för att ha med dem i egen kategori, så du hittar dem här tillsammans med stereoförstärkarna. Oavsett om det är i två, fem eller sju kanaler så handlar det ju trots allt om att blåsa musik genom högtalarna. Och även hemmabioförstärkarna ska spela musik. Samtliga kan strömma musik i nätverket och en del har multiroom-funktioner. Och alla har fler digitalingångar än du behöver.

 

Här är en lista över årets rekommenderade produkter, plus vinnarna i varje kategori:
Heos Amp
Yamaha R-N602
Hall Audio 2x8W
Denon PMA-2500NE
Pioneer A-70DA
Naim NAC-N 272 och NAP 250 DR
Denon AVR-X2300W
Audio Research GSi75
McIntosh C47 och MC152
Devialet Expert 1000 Pro

 

Årets bästa hemmabaioreceiver

aretshemmabioreceiver_yamaha_rx-v781_990

Hemmabioreceiver: Yamaha RX-V781

Det verkar som om Yamaha verkligen har knäckt hemmabiokoden. Ännu en gång kniper de guldmedaljen.

Nu för tiden ska en hemmabioreceiver också stödja alla möjliga musik- och videoformat, och det gör den här från Yamaha. Dessutom har den MusicCast, som är Yamahas multiroom-lösning – här kan du ställa massor av olika kompatibla ljudprodukter i vart sitt rum, koppla in dem till hemnätverket och sedan låta dem spela tillsammans i en enda ljudfest. MusicCast har blivit väldigt bra med tiden och finns i många Yamaha-produkter. Systemet stöder de flesta populära musikströmningstjänster, fast i skrivande stund (november 2016) ännu inte Tidal eller Apple Music.

RX-V781 är klassens enda med multikanals analogutgång så att man kan koppla in effektförstärkare om man vill ha mer effekt. Det är också den enda vi känner till som automatiskt växlar mellan Atmos-högtalarsystem och 7.1-surround. Du kan alltså ha ett 7.1-högtalarsystem och dessutom montera ett par högtalare i taket och sammanlagt använda nio högtalarutgångar. Har filmen Dolby Atmos-ljud så väljer du det, varpå receivern kopplar in takhögtalarna och kopplar ur de extra bakhögtalarna. När du lyssnar på musik och filmer med 7.1-ljud väljer du till exempel Straight-ljudläget så att ljudet blir helt vanligt 7.1 och Atmos-högtalarna kopplas ur. En fin kompromiss när det bara finns sju kanaler till förfogande.

Yamaha använder sin YPAO-rumskorrektion, som precis som Audyssey kan kalibrera ljudet för flera platser i rummet samtidigt. Skärmmenyerna är bra, men inte lika överskådliga som Denons.

Ljudkvalitet
Det märks snabbt att Yamaha har mer kraftresurser än sina rivaler. Dialogen är mer massiv, det finns mer kontroll i ljudeffekter som pistolskott och explosioner. Och där en del av konkurrenterna drar mot en smula råa dialoger så får röster en mjukare och varmare behandling av Yamaha. RX-V781 är nästan som en Denon på steroider, och det gillar vi!

Filmer med Atmos-ljudspår är extra fängslande, med en ljudbild som även kommer ovanifrån. Man hör regndroppar som faller och personer som står på byggnader och ropar nedåt, en helikopter som dundrar i luften. Det är underhållning, det! Filmmusiken är mäktigare, vapen smäller till högre – allt är tyngre än med någon av konkurrenterna i prisklassen. 10/16) GN

Pris: 8 000 kr
Webb: yamaha.se
Betyg: 6
Läs testet här

 

 

Årets bästa trådlösa förstärkare

aretstrdlforst_bluesound-powernode-2_990

Trådlös förstärkare: Bluesound Powernode 2

Glöm diffust och livlöst ljud. Här är streaming-förstärkaren som gör mos av alla andra.

Bluesound är NADs systerbolag och deras vapen i kampen mot Sonos, Samsung och de andra multiroom-märkena. De är inne på sin andra generation trådlösa högtalare och förstärkare, och det finns gott om förbättringar både när det gäller design och användarvänlighet. Jämfört med sin föregångare är Powernode 2 en kompakt krabat med runda kanter och knappar på toppen.

Tillgången på musiktjänster är god och här har man också möjligheten att spela 24-bitars hi-res-filer från USB-hårddisk eller nätverk. Bluetooth finns också, och TV:n går att koppla in via optisk ingång. Har du en skivspelare så kan den kopplas in i analogingången – med en skivspelarförstärkare mellan.

När det gäller ljud brukar vi inte vara bortskämda med toppkvalitet från sådana här produkter, åtminstone inte när det handlar om kraft. Men här briljerar Bluesound-förstärkaren med ett rejält fundament och tyngd bakom bastrumma, piano och gitarr. Här finns massor av snärt, kvinnliga sångare låter större och mer känsloladdade än med rivaler från exempelvis Sonos och HEOS. Det märks också att Powernode 2 har större upplösning och bättre skiljer på olika tonhöjder. Ljudbilden är både stor och exakt, och betydligt mer närvarande än med de närmaste utmanarna.

Hip-hop och R&B återges med fin snärt och tyngd, man kan spela förvånansvärt högt innan högtalarna eller förstärkaren går i kompression. Här finns gott om dynamiska resurser, så man ska inte hänga upp sig på att det bara står 2 x 60 watt i specifikationerna.

Les också:

Sumiko förnyar pickup-sortimentet

En skivspelare utan pickup är som en bil utan hjul. Bra kontakt med underlaget är essentiell för höga prestanda.

Hemmabio på 12 kvadratmeter

Finns det hjärtrum så finns det stjärterum, burkar man säga. Och finns det stjärterum så finns det bannemej plats för en hemmabio också!

Parasound Halo JC5

Potenta 400 stereowatt låter lockande. Speciellt som det kommer från Parasound.

Leica släpper en vidvinkelzoom till SL

Det är på tiden, skulle vi vilja säga. En vidvinkelzoom bör finnas i varje kamerasystem och nu får Leica SL äntligen sin.

Hublot gör smartklocka

När Hublot gör en smartklocka i en liten upplaga vet man att den blir dyr.

140 watt från rörförstärkare

Monoförstärkaren Reference 160M tar plats i Audio Researchs referensklass och kan användas med många olika radiorör.

Tele till Fujifilms mellanformatkamera

Här är det första teleobjektivet till GFX50S, mellanformatkameran vi testade nyligen.

Trådlösa sportproppar från Supra

Kevlarförstärkta Nero-X tål tuffa träningspass

LittleZoe dämpar brus

Här är en förstärkare som vi inte har sett förut – som löser ett problem på et unikt sätt.

Ruark satsar på multiroom

Med inbyggt Spotify och Tidal är läckra MRx från engelska Ruark ett lockande alternativ bland alla trådlösa högtalarna där ute.

LG

LG har blivit synonymt med kontrastrika OLED-skärmar och släpper en uppsjö av nya 2018-modeller.

annonse
annonse
annonse
annonse
x
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts