Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Norskt radioäventyr

Med hjälp av gener från klassiska Tandberg ska nykomlingen IXION roffa åt sig kunderna som vill ha musikströmning och multiroom-system.

Av / 2014-11-21 - 15:59
Norskt radioäventyr

Tanken med projektet är att absolut allting ska göras i Norge. Ixion Maestro är en helnorsk produkt med norska investerare, norsk ledning och norsk design. Och tillverkningen ska ske i gamla norska Tandberg Radios lokaler.

Maestro är en kompakt och kubformad trådlös anläggning med måtten 22 x 22 x 22 cm. Den är designad av Bård Eker, kanske mer känd som designern bakom superbilen Koenigsegg och Hydrolift-båtarna.

ixion-4

Maestro styrs från skärmen på fronten, eller från en app på mobilen eller surfplattan, och det går att lyssna på olika ljudkällor i upp till sju rum. Man kan alltså njuta av Beethoven på klassisk radio i vardagsrummet, Beatles bästa popsnören i köket och avslappnande Bublé i sovrummet.

Maestro fungerar som central i multiroom-system. Sedan kopplas en Ixion Solo:2-högtalare till elnätet och överför musiken den vägen. Den behöver alltså inte wifi för att användas i ett multiroom-system. Det räcker med vägguttaget.

Till huvudenheten Maestro går det däremot att strömma trådlöst, antingen med Bluetooth eller DLNA via wifi. Inbyggd FM-, DAB- och webbradio finns också inbyggt. Och så kan man koppla in externa ljudkällor via en USB-port, en optisk digitalingång och två analoga ingångar (RCA och minijack).

Tom-Austad

Ixion-anläggningen kan spela de flesta ljudformat, även högupplöst ljud upp till 24 bit/192 kHz, och har strömningstjänsterna Spotify Connect och Wimp inbyggt i appen som styr anläggningen.

Maestro och Solo:2 går att köpa med tygfronter i vitt, rött, grått och blått.

I dagsläget går det helnorska projektet bara att köpa för norska kronor. Närmare bestämt 10 000 för Maestro och 3 000 för den separata högtalaren Solo:2.

Ixion kommer till norska butiker redan i nästa vecka. Resten av Norden får vänta till någon gång nästa år.

ixionaudio.com

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

High-end förförstärkare med modern streaming

McIntosh uppdaterar förförstärkaren

Kompakt hi-fi i elegant design

Lenco lockar vinylälskare

Skivspelare för shejker och IT-miljardärer

Astell&Kern: Musikspelare i guld!

1 500 gäster såg hi-fi i Köpenhamn

Tidal sänker sina priser

0
Rulla till toppen