Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Norskt ljud i danska vardagsrum

Electrocompaniet bjöd på kaffe och highend.

Av / 2016-04-28 - 08:46
Norskt ljud i danska vardagsrum

Norska Electrocompaniet bygger synnerligen spännande utrustning, som vi har testat många gånger med fina resultat. Men på danska breddgrader är det inte alltid lika enkelt att få chansen att provlyssna.

Den danska importören Medlyd fyllde bilen med tung hifi och satte kurs mot den staden Sejs mitt på Jylland. Vi följde efter.

Då fick vi nämligen en möjlighet att lyssna på det absolut hetaste från Electrocompaniet: högtalarna The Nordic Tone Model 1 och de monstruösa Nemo-monoblocken. Namnet fick förstärkarna på Abbey Road Studios i London där de kopplades ihop med Bowers & Wilkins Nautilus-högtalare. Och alla vet ju att det är Kapten Nemo som styr Nautilus!

Det gick också att lyssna på skivspelaren ECG-1 och CD-spelaren EMC-1 MkIII, som återskapar den analoga känslan från LP-skivorna – eftersom den har lock och skivtallrik som sköts manuellt och är lika omständlig att lyssna på.

Geir Frode Skjæveland från Electrocompaniet berättade om företagets historia och produkter. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild
Geir Frode Skjæveland från Electrocompaniet berättade om företagets historia och produkter. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild

Electrocompaniets marknadschef Geir Frode Skjæveland var med på träffen och berättade om företagets historia och om produkterna, som alla är byggda i Norge.

Nordic Tone-högtalarna var ursprungligen ett forskningsprojekt som handlade om att utveckla en högtalare i världsklass. Det havererade dock i slutfasen när pengarna tog slut och Electrocompaniet kunde ta över rätten till högtalaren genom att betala kvarvarande skulder. Nordic Tone Model 1 är byggda i aluminium och även om de är långtifrån små så har de en ljudbild som vida överträffar den fysiska storleken.

EC Living är Electrocompaniets multiroom-system. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild
EC Living är Electrocompaniets multiroom-system. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild

Nordic Tone och Nemo kan vara ett ganska så bra köp, om man bara tänker på prestanda. Fast de flesta av oss har tyvärr inte en dryg halvmiljon att lägga på en stereo. Men det går faktiskt att få Electrocompaniets logga på sin anläggning för bara en hundradel av det beloppet. På evenemanget gick det nämligen också att få titta och framför allt lyssna på multiroom-systemet EC Living (get the pun?). Det finns flera modeller, men en grundenhet med inbyggd förstärkare och högtalare, samt streaming från Spotify, Tidal (naturligtvis!), Qobuz och internetradio kostar från 6 000 kronor. Alltså på samma nivå som andra multiroom-systems toppmodeller. Ljudet hade svårt att mäta sig med highend-systemet som spelade tidigare på kvällen, men lät ändå mer än lovande.

Läs också: Test av multiroomsystem.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen