Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Modern retro-grammofon

Här är en skivspelare som ser 40 år gammal ut, men som är fullproppad med modern teknik.

Av / 2016-05-31 - 15:55
Modern retro-grammofon

Pro-ject The Classic är egentligen en dröm som gått i uppfyllelse. Designen är ingen slump, den påminner om skivspelarna som Pro-jects grundare Heinz Lichtenegger sålde i sin ungdom på sin mammas bensinstation.

Unge Heinz började med skivspelare på den tiden när marknaden var stor och alla behövde något att spela sina LP-skivor på.

”Under mina första år som hifi-försäljare jobbade jag på min mors bensinstation och använde hennes handelslicens. Då sålde jag 50 stycken Thorens 166 MK 2. I ett litet samhälle med 2 000 invånare fick jag alla att tro på hifi … Sedan utökade jag med Linn, Ariston, Heybrook med flera.”

På den tiden byggde skivspelarna ofta på en metallplatta som var fastskruvad på ett träkabinett. De var relativt enkla konstruktioner med rem- eller mellanhjulsdrift som i dag skulle få det svårt att mäta sig med ljudkvaliteten från en modern, billig Pro-ject-modell.

Foto: Pro-ject
Foto: Pro-ject

Heinz Lichtneggers retro-grammofon är byggd på samma sätt som 60- och 70-talspelarna, fast har modern teknik för att låta bättre.

Precis som äldre grammofoner har The Classic en topplatta av metall ovanpå ett träkabinett. Fast nu handlar det om en styv och resonansdöd sanwich-platta som vilar på sex klot av mjuk termoplast (TPE), och träramen vilar på justerbara dämpfötter.

Foto: Pro-ject
Foto: Pro-ject

Den yttre skivtallriken är av aluminium och har också TPE-dämpning. Den vilar på en inre tallrik som i sin tur sitter på en axel av härdat stål som är nedsänkt i ett teflonbelagt bronslager för att minimera friktion. Enligt Pro-ject har de mekaniska delarna tio gånger så hög tolerans som Pro-jects egen Debut-modell.

Foto: Pro-ject
Foto: Pro-ject

Skivspelaren är försedd med en ny tonarm, med konformat armrör av aluminium som är överdraget av kolfiber. Tanken är att aluminiumet ska ge dämpning och stabilitet medan kolfibern bidrar med låg vikt och styvhet, så att energin från pickupnålen inte försvinner som vibrationer och rörlig massa.

Tonarmen hänger i Zircon-lager och vilar på ett japansk-utvecklat kullager som sägs ge tonarmen betydligt friare rörelser. Motvikten i bakänden är också dämpad med TPE, vilket sägs minska resonanser med 50 procent. Tonarmen går att justera i höjdled och passar pickuper som väger upp till 25 gram.

The Classic kommer till butikerna i juli och kostar 11 300 kronor, inklusive en 2M Silver-pickup från Ortofon. Skivspelaren finns i tre utföranden: walnut, rosenut och eucalyptus.

Foto: Pro-ject
Foto: Pro-ject

Specifikationer
Pickup: Ortofon 2M Silver MM
Hastighet: 33/45
Tolerans: 0,10 % (33 varv), 0,11 % (45 varv)
Wow & Flutter: 0,03 % (33 varv), 0,05 % (45 varv)
Signal/brus-förhållande: –71 dB
Skivtallrik: 300 mm
Lager: Rostfritt stål, brons
Effektiv armlängd: 230 mm
Överhäng: 18 mm
Effektiv armmassa: 13,5 g
Nåltryck: 10 – 30 mN
Dammlock: Ja
Strömförsörjning: 15 V/1,6 A likström
Strömförbrukning: 5,0 W ( <0,15 W viloläge)
Mått: 460 x 131 x 351 mm
Vikt: 10,2 kg

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

High-end förförstärkare med modern streaming

McIntosh uppdaterar förförstärkaren

Kompakt hi-fi i elegant design

Lenco lockar vinylälskare

Skivspelare för shejker och IT-miljardärer

Astell&Kern: Musikspelare i guld!

1 500 gäster såg hi-fi i Köpenhamn

Tidal sänker sina priser

0
Rulla till toppen