Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Källorna till underhållning

Streaming, ultraskarp Blu-ray eller gammal hederlig vinyl. Möjligheterna är många när vi tittar på årets utvalda signalkällor!

Av / 2016-11-19 - 06:00
Källorna till underhållning

En helt vanlig stereo eller hemmabio ser annorlunda ut än för bara ett par år sedan. Man kan lugnt säga att den har krympt! Produkterna blir allt smartare och mer integrerade – och därför ser också kategorin ”ljud- och bildkällor” lite annorlunda ut mot vad den gjort tidigare. Streamingtjänsterna har vänt uppochned på allting och innebär att man inte alls måste ha massor av ”svarta lådor” i stereohyllan längre. Ändå är det många intresserade som fortfarande föredrar fysiska format som vinyl och blu-ray (nu med 4K-upplösning).

Årets kavalkad är full av snygga hörlurar, grymma högtalare och massiva TV-skärmar, men utan en bra ljud/bild-källa blir det ingen fart på underhållningen – signalerna måste fortfarande komma någonstans ifrån! Och antingen det handlar om fysiska skivor, streaming eller nedladdade filer så spelar kvaliteten fortfarande en stor roll för vad du ser och hör i slutändan.

 

Ultra-HD Blu-ray

Den största nyheten på källfronten i år är definitivt introduktionen av nästa generations Blu-ray-format med 4K/UHD-upplösning. Den tar filmerna till en ny kvalitetsnivå, med bättre skärpa, färgdjup och inte minst kontrast i form av High Dynamic Range. Vi gissar att en sådan spelare lär stå högt upp på önskelistan hos många filmfantaster den här säsongen.

 

Streamin-boxar

Du behöver inte köpa en dyr smart-TV för att komma åt de senaste finesserna: små enheter som Googles Chromecast och Apple TV kan kopplas till din nuvarande TV eller anläggning och ge massor av funktioner från en liten dosa – inklusive strömningstjänster som Netflix och YouTube.

 

DAC: Från digital till analog

Alla digitala ljudprodukter, oavsett om det handlar om en dator, mobiltelefon, TV eller en renodlad digital musikspelare, är beroende av en digital-till-analog-omvandlare (DAC) som översätter signalerna till analogt ljud. Omvandlaren har stor inverkan på ljudkvaliteten och utvecklingen går i ett rasande tempo. Målet är att reducera ”jitter”, alltså digital förvrängning som uppstår under konverteringsprocessen. Lyckligtvis finns det ett rikt urval av omvandlare i alla prisklasser. En bra DAC går att använda för att förbättra ljudet från alla digitala ljudkällor.

 

Skivspelare

Samtidigt som en del fysiska medier går i pension så får andra en nystart. Just nu surfar de traditionella skivspelarna på en retro-våg och ökar i popularitet även bland nya generationers musiklyssnare. Beror det på den analoga ljudkaraktären, de stora skivomslagen eller den andäktiga känslan av att spela en hel LP, från början till slut? Förmodligen alla tre! Är du sugen på att köpa en skivspelare men är ”grön på området” så rekommenderar vi att du tar en titt på våra tips på nästa sida.

 

Här är en lista över årets rekommenderade produkter, plus vinnarna i varje kategori:
Apple TV 4:e Gen
Google Chromecast 2
Google Chromecast Audio
Quad Artera Play
Audio-Technica AT-LP5
Pro-Ject Essential II USB
Rega Planar 3
Pioneer XDP-100R
Xtreamer Wonder Pro
Xbox One S
Panasonic DMP-UB900
Revo SuperSystem
Sonos Playbar + Sub + 2 x Play:1
Samsung HW-K660/K661 + 2 x R1
Philips Fidelio B5

 

 

Årets bästa blu-ray-spelare

aretsblurayspelare_samsung_ubd_k8500_990

4K Blu-ray-spelare: Samsung UBD-K8500

Vill du ha en renodlad 4K-Blu-ray för en förnuftig summa pengar så är Samsung-spelaren ett givet val.

När de allra första 4K BD-titlarna dök upp i butikerna var det Samsung som fick den stora äran att veva igång dem, med marknadens första Ultra-HD-Blu-ray-spelare. Det var faktiskt en smärre överraskning att Samsung lyckades med kuppen att hinna släppa sin spelare före märken som Panasonic och Sony. Skälet finns i följande ord: High Dynamic Range.

UHD Blu-ray är nämligen den bästa källan till HDR-videomaterial och passar perfekt för att demonstrera Samsungs nya TV-apparater. Och en sak är säker: vill du verkligen se vad det nya formatet har att erbjuda så måste du ha en TV som kan återge HDR.

Användarvänlighet och finesser
Fjärrkontrollen är minimalistisk och enkel och har bara de viktigaste knapparna. Samsung gissar förmodligen att många hellre vill sköta avspelningen från TV:ns fjärrkontroll.

Vi märker direkt att Samsung UBD-8500 är väldigt snabb på att både starta och visa filmen. Både UHD-skivor och vanlig Blu-ray laddas märkbart snabbare än hos konkurrenterna. Spelaren reagerar påtagligt snabbare på fjärrkontrollen också, även när kommandona kommer från TV:ns egen fjärrkontroll (via HDMI CEC).

Förutom att kunna snurra skivor har Samsung-spelaren mycket annat att erbjuda. Här finns många av de appar vi känner igen från Samsung Smart Hub, inklusive SF Anytime, Viaplay, Vimeo samt naturligtvis YouTube och Netflix.

Bildkvalitet
UBD-K8500 gör verkligen sitt jobb, med en detaljerad och djupskarp bild som vida överträffar vad man får med vanlig Blu-ray – eller strömning, för den delen. Både skärpan och färgdjupet får ett märkbart lyft. Men det är HDR som ger den största ”imponatoreffekten”. Den större kontrastinformationen gör att framför allt ljusa bilddetaljer (solljus, lampor, eldslågor, ljus som reflekteras mot ytor och liknande) ser mycket mer intensivt och verklighetstroget ut.

Samsung-spelaren gör ett klart godkänt jobb med de nya UHD-filmerna, men även vanlig Blu-ray ser läckert ut. Inte ens när UBD-K8500 är inkopplad till en sparsmakad referensskärm som Panasonic DX900 går det att klaga på bildkvaliteten. Anslutningen gick för övrigt helt problemfritt och med senaste versionen av firmware lyckades både spelare och TV aktivera HDR automatiskt.

Slutsats
Samsung UBD-K5800 får höga betyg både när det gäller användarvänlighet och bildkvalitet: oavsett om du sätter på en UHD-film eller en vanlig Blu-ray så laddas de in snabbt och ser knivskarpa ut. Somliga användare saknar kanske lite tyngre byggkvalitet, fler anslutningar och inställningar än vad Samsung-spelaren kan erbjuda. Annars finns det inte mycket negativt att säga. UBD-K5800 är en utmärkt partner till årets nya TV-apparater med HDR och ett bra köp i våra ögon.

Pris: 4 300 kr
Webb: samsung.se
Betyg: 5
Läs testet här

 

 

Årets bästa dac

aretsdac_hegel_hd30_990

Digitalomvandlare: Hegel HD30

Hegels bästa digitalomvandlare hittills är rena rama uppenbarelsen.

Hegels första DAC i full storlek är också deras dyraste hittills. För pengarna får man en volymkontroll med fysisk ratt av hög kvalitet och dessutom hela sju digitalingångar: en koaxial, tre optiska, en balanserad AES/EBU och en BNC, plus en asynkron USB-port som tar över för datorns ljudkort om man vill att musikfilerna ska hanteras med silkesvantar. Och vem vill inte det? Och som extra grädde på det digitala moset har digitalomvandlaren till och med nätverksanslutning som stöder AirPlay och högupplösa musikfiler via DLNA. Skicka musiken från iPhone direkt genom luften, lätt som en plätt – och med äkta highend-ljud!
HD30 sänker brusgolvet till en så låg nivå att mätutrustningen måste förbättras för att kunna mäta den, och det hörs på en superren och gnistrande dynamisk ljudbild som dras ut åt alla håll. HD30 tillhör digitalomvandlarnas elit, instrumenten framträder så klockrent, luftigt och orubbligt att man aldrig vill stänga av musiken.

Matad med 24 bit/192 Hz-signaler ger omvandlaren verkligen gåshud. Röster är planterade i mitten av en stor och superluftig ljudbild, med detaljer på mikroskopisk nivå. Det är bara att sluta ögonen och njuta. En trumpet låter stort och man kan nästan ana hur det glänser i mässingen. Men även komprimerade musikfiler, från exempelvis Spotify, får ett rejält lyft jämfört med det mesta annat vi har lyssnat på. Det är uppenbart att kompressionstekniken i moderna ljudformat håller hög standard, för genom HD30 låter till och med Spotify sagolikt.

Precis som sig bör har HD30 en variabel volymkontroll så att den i princip kan kopplas direkt till en effektförstärkare eller ett par aktiva högtalare. Och det funkar utmärkt. Ljudbilden är distinkt och har bra attack och ypperlig detaljnivå i övertonregistret. Men det låter ännu bättre om man har en förförstärkare av hög kvalitet, så att HD30 kan spela med full styrka.

Vi har efterlyst en DAC i full storlek från Hegel länge vid det här laget, och nu har vi äntligen fått den! Och även om priset har mer än fördubblats sedan förra toppmodellen så är vi inte besvikna. En självklar guldvinnare!

Pris: 39 000 kr
Webb: hegel.com
Betyg: 6
Läs testet här

 

 

Årets bästa skivspelare

aretsskivspelareregaplanar2_990

Skivspelare: Rega Planar 2

Dynamiskt och raffinerat ljud gör Regas skivspelare till ett av de bästa köpen i prisklassen.

Engelska Rega har nyss bytt ut sina modeller i den lägre prisklassen mot helt nya. Det allra mesta är förändrat i 2016-versionerna men modellen i mitten, Planar 2, ser ändå nästan precis ut som sin föregångare. Priset gör att den hamnar strax ovanför de allra billigaste budgetspelarna och konstruktionen är mycket mer förtroendeingivande.

Sida vid sida är de så lika att man måste titta efter noga för att se var Rega har snålat in på Planar 2 jämfört med Planar 3. När musiken strömmar ur högtalarna och man växlar mellan de två skivspelarna är det enkelt att höra skillnaderna. Det finns flera, fast de är inte så stora att ljudet från den billigaste modellen ligger långt efter det från den dyraste.

Det är nämligen inte bara designen som är snarlik, ljudkaraktären är förbluffande likartad.

Stort och dynamiskt ljud
Rega-spelarna låter musiken andas mot en bakgrund med ytterst lite brus, och rytmer har en bra dynamisk kontrast utan att musiken känns påträngande. Ljudbilden är stor och basen är livlig i båda, men den mer kostsamma modellen har bättre kontroll och mer övertygande djupbas. Den hämtar också fram fler klangnyanser och detaljer – och har bättre rytmisk kontroll.

Röster har mer klangbotten och ljudbilden verkar mer tredimensionell när man lyssnar på Planar 3. Fast skillnaderna är inte stora. Den betydligt billigare modellen låter mer öppet, mer fokuserat och mer rytmiskt stabilt än Pro-Ject Essential II USB som ligger i samma prisklass.

Lägger man på Neil Cowley Trio på Planar 2 så märker man först att basen är mer närvarande, med större dynamisk kontrast. Byter man till ren pianomusik, som 2L-inspelningen med Jan Gunnar Hoffs ”Living”, är pianoklangen både skarpare och fylligare med Rega-spelaren. Pianot låter dessutom större och klangbilden är ljusare, med tydligare fokus på pianots högsta oktaver.

Köp!
Måste man hålla sig till en sträng budget så är det ingen tvekan om att Rega Planar 2 är prisklassens bästa köp. Alternativet är den direktdrivna och stabila Audio-Technica AT-LP5, som också låter kanonbra men som saknar lite av Rega-spelarens finess. Planar 2 är perfekt för nybörjare och intresserade, kanske med undantag för de allra mest kräsna. För dem finns ju alltid den dyrare Planar 3 som är ännu bättre. Lite, i alla fall. Alla andra får vad de vill ha med Planar 2.

Pris: 4 900 kr
Webb: digitalbild.se
Betyg: 6
Läs testet här

 

 

Årets bästa bärbara dac

aretsbarbaradac_hifime-sabre-9018_990

Digitalomvandlare: HiFime Sabre 9018

Sabres lilla USB-digitalomvandlare sätter en ny standard för hur långt man kan komma för nästan inga pengar alls.

Engelska Eastern Audio Technology Ltd ligger bakom märket Hifime som säljer hifi-komponenter till så låga priser att alla har råd att vara med. Som namnet antyder är detta en USB-baserad digitalomvandlare som bygger på ESS konverteringschip Sabre 9018K2M. Det är en av de mest populära och välrenommerade kretsarna för digitalomvandlare i audiofilklassen. Men att hitta den i en postorderpryl som bara kostar drygt 700 kronor inklusive frakt från Belgien är sällsynt.

Sabre 9018-omvandlaren är så enkel och diskret som det nästan bara är möjligt: en liten plastlåda där det sticker ut en kort USB-kabel i ena änden och i andra änden sitter en 3,5 mm minijack-kontakt. Utgången kan antingen driva ett par hörlurar eller kopplas till en linjeingång på stereon.

Ljudet
När vi testar brukar vi utgå från vad produkterna kostar. Om en apparat kostar lika mycket som en lyxsemester så tillåter vi oss att ställa högre krav än vi gör på en pryl som kostar lika mycket som inträdet till Liseberg. Men HiFimes DAC är så bra att den tål att jämföras med konkurrenter som kostar många gånger mer.

En av den här testarens favoritlåtar är ”I’m Confessin’” från albumet ”Jazz at the Pawnshop.” Här är ljudet av vibrafonen superklart och klingande, medan saxofonen är precis lika spröd och torr som den ska vara.

I Roger Waters-låten ”Three Wishes” från ”Amused to Death”-albumet används 3D-tekniken QSound för att göra effekter med rumsinformationen. Om anläggningen är tillräckligt bra kan man höra röster och ljud komma från alla möjliga håll i lyssningsrummet. HiFime-omvandlaren skapar en ljudbild som breder ut sig långt ut mot sidorna av högtalarna.

Slutsats
HiFime Sabre 9018 USB DAC ger förbluffande mycket hifi för en förbluffande liten peng. Till ett pris som är en gnutta över de allra billigaste USB-ljudkorten kan du förvandla din dator till en musikkälla av hög karat. Du får varken massor av ingångar, trendig design eller rader av förgyllda WBT-kontakter. Men de inre talangerna – som i det här fallet är den briljanta Sabre-omvandlaren – finns verkligen på plats. Så om du annars är nöjd med din analoga förstärkare är detta en billig digital uppgradering som får våra allra varmaste rekommendationer.

Pris: 83 dollar inkl. frakt
Webb: Hifimediy.com
Betyg: 6
Läs testet här

 

 

Så får du igång skivspelaren

Det bästa tipset på hur du gör för att få bra ljud ur LP-skivorna är att läsa bruksanvisningen.

Innan vinylplattorna kan sprida sitt varma ljud i vardagsrummet måste du se till att skivspelaren är rätt inställd. Annars blir ljudet sämre och du riskerar att slita ut skivorna i förtid. Ställ skivspelaren på ett plant och stadigt underlag, se till att den står helt vågrätt och följd de här tre tipsen:

 

  1. När du har packat upp allting och läst bruksanvisningen måste du dubbelkolla nåltrycket. Det gör du genom att ta loss pickupskyddet och försiktigt lirka loss tonarmen från stödet. Låt tonarmen vila på ett finger samtidigt som du skruvar på vikten längst bak tills tonarmen lyfter lite. Kontrollera att armen är parallell med skivtallriken och vrid annars på vikten tills den är det. Håll fast motvikten så att den inte rör sig och skruva skalan med viktangivelser till 0. Sedan vrider du vikten och skalan samtidigt tills nåltrycket som tillverkaren anger uppnås, till exempel till 2 om det står 2 gram i bruksanvisningen.

 

  1. Nu är det dags för antiskating. Börja med att vrida antiskating-ratten på tonarmens sida tills siffran visar samma som nåltrycket, eller sätt nylontråden till vikten (om skivspelaren har en sådan) på den mellersta nivån. Sätt sedan på skivspelaren med en skiva och för tonarmen till slutet av skivan där du sänker ner nålen mellan avslutningsspåren. Om tonarmen ligger kvar är antiskatingen korrekt. Om den flyttar sig utåt eller inåt mot mitten så vrider du antiskating-ratten ett kvarts varv åt det ena eller andra hållet (eller flyttar tråden ett hack) tills armen står stilla när nålen placeras mellan avslutningsspåren.

 

  1. När allting är korrekt inställt och finjusterat kan det hända att du stöter på något oförutsett problem. Om nålen hoppar mellan spåren när du går på golvet bör du antingen flytta spelaren till en stadigare hylla eller ställa den på en vägghylla för att undvika vibrationer.

Om det skorrar i högtalarna så kan det bero på att dammlocket vibrerar mot chassiet när du spelar högt. Fäll upp dammlocket (eller ta loss det helt) och fäll tillbaka det när du har lyssnat färdigt. Hör du falska toner så kontrollerar du om skivan ligger platt mot skivtallriken, annars behöver du en skivpuck. Det kan också bero på att gummiremmen är sliten och måste bytas ut.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

High-end förförstärkare med modern streaming

McIntosh uppdaterar förförstärkaren

Kompakt hi-fi i elegant design

Lenco lockar vinylälskare

Skivspelare för shejker och IT-miljardärer

Astell&Kern: Musikspelare i guld!

1 500 gäster såg hi-fi i Köpenhamn

Tidal sänker sina priser

0
Rulla till toppen