Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Hegels sista spelare någonsin

Mohican är en renodlad CD-spelare, utan digitalingångar, som är specialbyggd för att få CD-skivorna att låta bättre än någonsin.

Av / 2016-06-20 - 09:17
Hegels sista spelare någonsin

Hegel tänker inte ge upp CD-formatet riktigt ännu. Det säljs trots allt en hel del CD-skivor och det finns många entusiaster med stora skivsamlingar där ute.

Läs också: Test av D/A-omvandlaren Hegel HD30

Därför har Hegel bestämt sig för att byggda den absolut bästa CD-spelaren de kan 2016. Och stick i stäv med allt sunt förnuft så innebär den ett rungande ”Nej” till allt vad moderna finesser heter. Inget stöd för SACD-skivor. Ingen uppsampling, trots att de allra senaste DAC-chipen från AKM finns ombord. Och inte en enda digitalingång! Med andra ord är detta en renodlad CD-spelare som kör 16 bit/44,1 kHz – hela vägen.

44,1
Att köra en högupplöst DAC i 44,1 kHz-upplösning innebär enligt Hegel att det går att använda en typ av digital filtrering som inte fungerar om spelaren även ska klara högupplösta musikfiler. Å andra sidan kan själva DAC-kretskortet göras ytterst kompakt, vilket är en fördel när man sysslar med högfrekventa data.

Drivverket är ett CD-drivverk från Sanyo, inte en CD-ROM-variant som många andra märken använder sig av nu för tiden. Hegels egna servon ser till att drivverket påverkas minimalt av digitalsignalen så fort den har lästs från skivan.

SoundEngine
Det som gör Mohican extra spännande är att den är världens första CD-spelare som har Hegels SoundEngine, som reducerar brus och förvrängning i realtid. Men i stället för att göra det i den analoga domänen, som Hegels förstärkare gör, används SoundEngine för att reducera fasstörningar – en sorts jitter – i den digitala domänen. Genom att rensa upp i den lilla ”förstärkarkretsen” som driver kvartskristallen i master-klockan påstår Hegel att de lyckats minimera fasstörningar till nästan omätbara nivåer. Mycket bättre än deras highend-DAC HD30.

Mohican ska med andra ord låta bättre med alla älskade CD-skivor än vad Hegels HD30 klarar av.

Och Hegel inser att det egentligen är vansinne att släppa en renodlad CD-spelare 2016. De citerar Alices pappa i Alice in Wonderland:

– ”Yes Alice. You are crazy. Mad. Absolutely bonkers… but I’ll tell you a secret – all the best ones are.”

Att bygga Mohican – den siste mohikanen – är något som Hegel har diskuterat internt sedan 2010: ”Låt oss bygga den sista CD-spelaren. Den bästa vi kan. Ta med allt vi lärt oss sedan vi byggde vår första CD-spelare 1997”. Men varje gång har det slutat med att spelaren inte blivit av. Tills nu, när Hegel äntligen har hoppat ner i kaninhålet.

Hegel Mohican kommer att kosta ungefär 50 000 kronor när den släpps i september.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

2 reaktioner på ”Hegels sista spelare någonsin”

  1. Designen suger ju, 2 runda kontroller och en display + CD facket. Inte direkt nåt man vill ha för 50 000 direkt. Ser ju ut som en billig plast CD spelare för 500 från myrorna. Inte direkt high end även om den väger 7 kilo.
    Som att köpa en Lamborghini som ser ut som en Fiat på utsidan. CD-drivverk från Sanyo kunde de inte fixat nåt eget el mera High End med tanke på prislappen?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen