Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Elac firar 90 år – med en grammofon

Att en högtalartillverkare bygger en skivspelare är faktiskt inte så absurt som det låter. Du blir kanske förvånad när du hör varför.

Av / 2016-05-26 - 16:33
Elac firar 90 år – med en grammofon

Jubileumsmodeller är inte ovanliga. Oftast handlar det om en extra påkostad version av en redan befintlig modell – eller om man vill slå på stortrumman, en exklusiv modell som det bara finns en enda av. Eller en serie som byggs i få exemplar.

Till exempel 90. Nittio par högtalare i specialversion hade varit det enklaste och mest uppenbara sättet att fira att man hållit på i 90 år. Vilket är just vad Elac har gjort.

De flesta tänker nog på dem som ett högtalarmärke, och det stämmer naturligtvis. Men vad inte så många känner till är att de började med grammofoner en gång i tiden. Miracord blev ett begrepp för skivspelare av mycket hög kvalitet, men lite längre fram insåg Elac att det fanns mer pengar i högtalare. Sedan dess har de byggt sin framgång på välljudande högtalare, många av dem med banddiskant.

Foto: Elac
Foto: Elac

Miracord 90 Anniversary är alltså en hövlig flirt med Elacs långa historia – och det är ingen snabbt hoprafsad vinylsvarv vi pratar om heller.

Skivspelaren är byggd av MDF, aluminium, kolfiber och polerat stål. Den 6,5 kilo tunga skivtallriken roterar på ett härdat lager av brons, med en kula av rubin under stålaxeln för att eliminera friktion.

Chassiet är gjort av MDF och väger 5,5 kilo. Det vilar på stora silikonfötter för att hålla undan vibrationer. Pickupen är utvecklad i samarbete med Audio-Technica.

Foto: Elac
Foto: Elac

Den ser stilig ut och dryper av byggkvalitet, med en läcker tonarm av kolfiber och utsökta detaljer. Till exempel hastighetsomkopplaren och de polerade skrivarna som håller motorn på plats. De påminner om ett schweiziskt ur av highend-klass, och vi räknar vi med att hela skivspelaren ligger i samma klass.

Hur många Miracord 90 som ska byggas – och vad de kostar – vet vi inte. Men räkna med att Elac-skivspelaren hamnar i det högre prissegmentet och knappast blir en vanlig syn ute i butikerna.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

High-end förförstärkare med modern streaming

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen