Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Beosound Edge: Hightech-högtalare från B&O

Bang & Olufsens senaste högtalare BeoSound Edge ser ut som något i en science fiction-film, men den spelar musik på hög nivå för jordbor!

Av / 2018-08-30 - 08:20
Beosound Edge: Hightech-högtalare från B&O

Bang & Olufsen har redan ett antal små högtalare i sortimentet men nu går de hela vägen. Nya Beosound Edge är en kraftfull trådlös högtalare med 360 graders ljudbild som ska kunna hävda sig mot de häftigaste stereosystemen där ute. Högtalaren påminner närmast om ett enormt och tjockt mynt som står på högkant, därav namnet Edge. Den kan ställas direkt på golvet eller hängas upp på väggen och är proppfull av högteknologiska lösningar.

Trådlös högtalare i lyxklassen

Den runda högtalaren är formgiven av industridesignern Michael Anastassiades, som bland annat ligger bakom flera lampor för italienska Flos, och har utvecklats på B&O:s akustiska avdelning i Struer, Danmark. På sedvanligt B&O-manér är högtalaren omgärdad av en sömlös del av blankpolerad aluminium, med en integrerad genomlysande touch-panel. För att lyckas med detta har B&O borrat mikroskopiska hål där beröringssensorn sitter. Högtalaren har även rörelsesensorer som gör att man kan styra volymen genom att rulla högtalaren fram och tillbaka. Fiffigt!

 


B&O har klämt in sammanlagt fem högtalarelement i Edge: två diskanter och två mellanregister spelar åt sidorna, och en bashögtalare på hela 10 tum tar hand om de djupaste frekvenserna. Baselementet har en superplatt konstruktion för att få plats i det grunda skalet.

För att kunna hantera det kraftiga lufttrycket som baselementet skapar är Beosound Edge utrustad med en annan innovation, nämligen en aktiv basreflexport. På låg volym fungerar högtalaren som ett slutet kabinett för att ha maximal precision. När man höjer volymen öppnas porten automatiskt för att ge baselementet bättre arbetsvillkor. Den inbyggda DSP-modulen optimerar ljudet för varje inställning. Bang & Olufsen jämför det med vingen på en sportbil, som fälls upp i höga hastigheter.

Beosound Edge är utrustad med AirPlay 2, Chromecast och Bluetooth, vilket gör den kompatibel med de flesta musikkällor. Den kan också ingå i ett större B&O-ljudsystem. Edge har inte röststyrning men kan ta emot kommandon när den är ansluten till antingen en Google Assistant-kompatibel högtalare eller en Amazon Echo-kompatibel enhet.

Högtalaren avtäcktes i Berlin strax före den officiella invigningen av årets IFA-mässa, i en relativt bullrig miljö. Edge lyckades dock tränga igenom allt oväsen med ett väldigt fylligt och kraftfullt ljud, som fascinerande nog höll sig lika rent och öppet när vi rörde oss runt i lokalen. Kan detta vara den ultimata högtalaren för sociala tillställningar med snittar och mousserande dryck? Det återstår att testa!

Pris och tillgänglighet
Beosound Edge kommer i mitten av november och kostar 30 000 kronor.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Billigare streaming från Auralic

Ny och bättre förstärkare från Cambridge Audio

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen