Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Årets rekommenderade ljudkällor

Kategorin ljud- och bildkällor befinner sig i konstant utveckling och omfattar allt från radio och skivspelare till toppmoderna musikströmmare och digitalomvandlare.

Av / 2015-12-01 - 06:00
Årets rekommenderade ljudkällor

Du kan ha de stöddigaste högtalarna, den fetaste förstärkaren eller de hetaste hörlurarna. Men utan ljudkälla blir det ingen fart på musiken. Ljudet måste fortfarande komma någonstans ifrån och oavsett om det handlar om fysiska skivor, traditionella radiosändningar eller nedladdade musikfiler så spelar ljudkällans kvalitet fortfarande stor roll för hur det låter i slutändan. Det är ju trots allt där allting börjar!
Strömning och smartmobiler är den främsta orsaken till att hifi-världen ser annorlunda ut mot för fem år sedan. Moderna musiktjänster (Spotify, Tidal, Apple Music med flera) gör att våra favoritskivor och -artister bara befinner sig på en knapptrycknings avstånd från spellistan. Behovet av att ha fysiska medier hemma i bokhyllan har minskat radikalt. Till och med de mest konservativa hifi-märkena har insett att de måste ställa om sig efter våra nya lyssnarvanor och erbjuder numera moderna, användarvänliga ljudkällor.

 

Nätverksspelare

På många sätt och vis är en nätverksbaserad musikspelare CD-spelarens efterträdare. I stället för fysiska skivor hämtar den musikfiler från en hårddisk eller nätbaserade streaming-tjänster. Och den går att fjärrstyra från mobil och surfplatta. Musikspelaren brukar ha en egen intern D/A-omvandlare och kan kopplas direkt till din befintliga stereo. De bästa musikspelarna spelar allt från komprimerad MP3 och CD-kvalitet ända upp till studiomaster-kvalitet (24 bitar).

 

DAC: Från digital till analog

Alla digitala ljudprodukter, oavsett om det handlar om en dator, mobiltelefon, TV eller en renodlad digital musikspelare, är beroende av en digital-till-analog-omvandlare (DAC) som översätter signalerna till analogt ljud. Omvandlaren har stor inverkan på ljudkvaliteten och utvecklingen går i ett rasande tempo. Målet är att reducera ”jitter”, alltså digital förvrängning som uppstår under konverteringsprocessen. Lyckligtvis finns det ett rikt urval av omvandlare i alla prisklasser. En bra DAC går att använda för att förbättra ljudet från alla digitala ljudkällor.

 

Skivspelare

Samtidigt som en del fysiska medier går i pension så får andra en nystart. Just nu surfar de traditionella skivspelarna på en retro-våg och ökar i popularitet även bland nya generationers musiklyssnare. Beror det på den analoga ljudkaraktären, de stora skivomslagen eller den andäktiga känslan av att spela en hel LP, från början till slut? Förmodligen alla tre!

 

Rekommenderade produkter

Följande produkter var med och tävlade om utmärkelserna i kategorin Årets bästa ljudkällor.

Samtliga tillhör de bästa i sin klass och rekommenderas varmt.

 

Tävling: Vinn ”årets bästa”-produkter!

 

Årets bästa radio

Tivoli-Audio-PAL+

Tivoli Audio PAL+ BT

Tivolis små radioapparater är sällan någon besvikelse. Inte den här gången heller, det här är klassens bästa ljud.

De små Tivoli-apparaternas succé är ingen slump. De krossade alla fördomar om hur bra en liten radio kan låta. Den bärbara utgåvan har blivit digital för länge sedan och har numera både FM- och DAB-radio. Väljer man PAL+ Bluetooth så kan man strömma musik från mobilen. Radion säljs med inbyggt laddbart batteri som håller i uppemot 16 timmar och går att styra från fjärrkontrollen som ingår. Det går också att koppla in en analog ljudkälla och att plugga i hörlurar.

 

Hög ljudkvalitet

Som förväntat är ljudet bra oavsett om man strömmar eller lyssnar på radio. Den lilla högtalaren är så välbalanserad att PAL-radion handskas lika lätt med bas som med mellanregister och diskant. Ljudbilden är klockren för att komma från en så liten radio, med ett mellanregister som gör röster oerhört välfokuserade. Klangen är fyllig, fast inte lika kraftfull som hos Pinell GO+, men man kan vrida upp volymen ganska så mycket innan ljudet börjar skorra.

 

Slutsats

Tivolis bärbara radio låter lite bättre än de flesta andra och är enkel att använda tack vare en stor och tydlig skärm. Behöver man inte strömma musiken så finns PAL i en version utan Bluetooth för 500 kronor mindre.

Betyg (1–6): 5
Pris: 2 500 kr
Webb: tivoliaudio.se
Läs testet här

 

 

Årets bästa musikspelare

Marantz_NA6005_champ_skrå

Marantz NA6005

Marantz NA6500 låter helt enkelt sagolikt och lägger ribban högt för de andra i prisklassen.

Att Marantz kan det där med musikspelare är inget nytt. Vi har fina erfarenheter av toppmodellen NA-11SE som är rena rama drömspelaren i highend-klassen och en av våra absoluta favoritkällor. Jämfört med det närmast skottsäkra, trippelbepansrade flaggskeppet får NA6005 betraktas som en lättviktare, men det är uppenbart att de två spelarna har viss gemensam DNA. Utförandet och gränssnittet är snarlikt och detsamma gäller flera av de tekniska konstruktionerna. Inklusive HDAM-utgångssteg och ett förstärkt chassi där kretskorten sitter fast med kopparskruvar, som båda är lösningar som Marantz föredrar för att optimera ljudet.

 

Användning

NA6005 får lätt kontakt med nätverket och styrs enkelt från Marantz app till iPhone och iPad. Appen är helt OK men jämfört med Sonos är den mer omständlig.

Du kan välja att skicka musiken direkt från surfplattan via AirPlay eller Bluetooth, men det finns också inbyggt stöd för Spotify (Tidal är på gång) samt de flesta ljudformat som spelas via nätverk (DLNA). Marantz-spelaren har dessutom en särskild volymstyrd hörlursutgång, som till på köpet låter riktigt skapligt.

 

Ljudkvalitet

Wow, det här var andra bullar! avslöjar testpanelens ansiktsuttryck när vi utbyter blickar och breda flin. Efter ett par lite avtrubbade presentationer känns Marantz som en frisk fläkt. Här finns mer av allt: Dylans röst vaknar till liv, det blir rejält djup och dynamik i ljudet, mer spänst i gitarrlådan och en öronbedövande tystnad mellan tonerna som dör ut innan munspelet klämmer till. Detta är hifi på hög nivå!

Den mest musikaliska upplevelsen hittills, konstaterar Lasse och de andra håller med. Marantz-spelaren är väldigt noggrant balanserad, med värmen och den fylliga klang Marantz är kända för. Och den plockar fram ett extra äss ur rockärmen när vi byter från streaming med CD-kvalitet till äkta högupplösta 24-bitars musikfiler. Då lyckas Marantz-spelaren trolla fram en kolossalt stor och klangrik ljudbild och en tyngd i basen som ingen av utmanarna helt kan kopiera.

För 6 000 kronor är Marantz NA6005 ett fynd!

Betyg (1–6): 6
Pris: 6 000 kr
Webb: septon.se
Läs testet här

 

Nätverksbaserad musikspelare

En typisk stationär musikspelare har sedvanligt hifi-format och påminner väldigt mycket om en CD-spelare – minus skivsläden, förstås! Den har play-, stopp-, paus- och navigeringsknappar och en skärm som visar avspelningsens status.

 

Nätverkskontakt

Här får musikspelaren tillgång till nätverket och musikfilerna, som antingen ligger lagrade på en lokal hårddisk eller ”strömmas” från internet. Utöver ethernet-kontakten har de flesta nätverksspelare numera trådlöst nätverk (wifi). Om det går rekommenderar vi ändå en anslutning med kabel eftersom det garanterar en mer stabil överföring, i synnerhet när man lyssnar på högupplöst musik.

 

USB-port

Musikspelarna har ofta en särskild USB-ingång dit man kan koppla ett USB-minne eller en hårddisk för att lyssna på lagrade musikfiler.

 

Analoga utgångar

Används för att koppla spelaren till den befintliga stereoanläggningen De analoga utgångarna kan vara antingen obalanserade (RCA) eller balanserade (XLR) med fast volym, som kopplas till en integrerad förstärkare med volymkontroll. En del spelare har en egen volymkontroll så att de kan kopplas direkt till en effektförstärkare eller ett par aktiva högtalare.

 

Digitala utgångar

Musikspelarna har inbyggd D/A-omvandlare och utgångssteg av varierande kvalitet. Om man vill förbättra ljudet kan man koppla vidare musiksignalen digitalt till en mer påkostad, extern D/A-omvandlare. Då används oftast optiska eller koaxiala digitalutgångar.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Billigare streaming från Auralic

Ny och bättre förstärkare från Cambridge Audio

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen