Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Samtidigt som världen har blivit allt mer trådlös – även när det gäller högtalare – har förstärkarna släpat efter. Sedan hände något, nästan samtliga av förstärkarna vi testade förra året hade minst en digital ingång. Och vi ser samma sak på årets rekommenderade förstärkare. Med ett par puritanska undantag.

Vissa förstärkartillverkare nöjer sig inte med digitalingångar, de vill även ta hand om ljudet från din mobiltelefon trådlöst. Antingen med Bluetooth eller genom att koppla in sig på hemnätverket, så att du kan spela musik direkt från en strömningstjänst du gillar eller från en nätverksansluten dator eller hårddisk. Den digitala vardagen har blivit mycket mer användarvänlig, och trådlöst ljud är inte längre samma sak som dåligt ljud.

Här är förstärkarna vi gillade bäst 2017:

 

ÅRETS BÄSTA FÖRSTÄRKARE, BUDGETKLASSEN

Rega Brio

Pris: 7 000 kr
Webb: digitalbild.se
Betyg: 6

Ett givet val

Den ser måhända beskedlig ut, men det är inget beskedligt med ljudet från Rega Brio. Okej, den har varken streaming eller DAC, men bortsett från detta är Rega Brio den bästa och mest välljudande förstärkaren hittills för under 10 000 kr. Den är perfekt i miljöer där man inte vill offra mycket plats på anläggningen, men ändå inte vill kompromissa med ljudkvaliteten. För dem som inte vill ha streaming bör Brio vara ett självklart val – och de som behöver det kan alltid koppla in en streaming-mottagare.

Läs hela testet av Rega Brio

 

 

ÅRETS BÄSTA FÖRSTÄRKARE, MELLANKLASSEN

Hegel H90

Webb: hegel.com
Pris: 13 000 kr
Betyg: 6

Referensförstärkaren

Kan man tänja på budgeten till ett femsiffrigt belopp så är det svårt att undvika Hegel H90. Hegel har gjort det igen. Det verkar inte som om de kan göra misstag. Den minsta förstärkaren de bygger är definitivt den som ger mest spelglädje för pengarna.

H90 är tillräckligt bra för att mäta sig med dyrare förstärkare och tillräckligt potent för att driva stora högtalare. Upp till en viss nivå. Den har trots allt inte oändligt med kraft, men är kanske den mest välljudande integrerade förstärkaren under 20 000 kronor, och helt klart vår nya referens i klassen.

Läs hela testet av Hegel H90.

 

 

ÅRETS BÄSTA FÖRSTÄRKARE, TOPPKLASSEN

Rotel RA-1592

Pris: 25 000 kr
Webb: septon.se
Betyg: 6

 

Modern kraft

Det är ofta svårt att beskriva ljudet av en Rotel-produkt, eftersom inte brukar finns någon speciell prägel att tala om. Så är det här också.

Den här förstärkaren låter musiken stå på helt egna ben, utan att blanda sig i. Och så är den en av de kraftigaste i klassen och driver i princip vad som helst. Den låter superbt genom digitalingångarna och funkar även väldigt fint med de analoga om man har en bra DAC. Bluetooth-överföringen överraskade oss dessutom positivt, vilket säkert en del förfest-gäster lär uppskatta.

Läs hela testet av Rotel RA-1592.

 

 

ÅRETS BÄSTA HIGHEND-FÖRSTÄRKARE

Marantz PM-10

Pris: 75 000 kr
Webb: septon.se
Betyg: 6

Musikalisk måttstock

Med minst 200 watt till förfogande finns det resurser för att driva de allra flesta, om inte alla, högtalare på rejäla ljudtryck. Vad som är ännu viktigare är kraften och kontrollen. Även när man spelar öronbedövande högt.

Med Marantz PM-10 får man en av de sällsynta ”det var som fan”-upplevelserna direkt när musikens första strof presenterar en ljudbild som är ännu större, renare och klarare än det höga priset har byggt upp förväntningar om. Och som fortsätter att imponera, ju mer man lär känna den.

Läs hela testet av Marantz PM-10.

Rulla till toppen