Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Apple bannlyser Bose

Efter att ha varit såta vänner i många år har Apple och Bose råkat i luven på varandra. Boses populära produkter har med ögonblicklig verkan plockats bort från Apples lagerhyllor.

Av / 2014-10-20 - 15:26
Apple bannlyser Bose

bose_qc25-460x285
Boses brusreducerande hörlurar är populära hos kunderna som strömmar till Apples butiker. 

Apples butiker – både de fysiska och de på nätet – har fram tills nu varit en viktig försäljningskanal för Boses brusreducerande härlurar och bärbara bluetooth-högtalare. Och Boses produkter har varit populära tillbehör till Apples iPhone och iPad. Men inte längre. Gårdagens vänskap är som bortglömd och man letar förgäves efter en skymt av Bose på Apples virtuella butikshyllor. 

Boses och Apples lyx- och livsstilsprodukter vänder sig till samma kundgrupp, och de två företagen har tjänat mycket på varandra. Men efter Apples köp av hörlursmärket Beats i maj har förhållandet blivit mer komplicerat. I juli anmälde Bose Beats Audio (och därigenom Apple) för att ha stulit brusreduceringsteknik från Bose. Frågan löstes dock innan den hamnade i en domstol – och innan det importstopp av Beats-produkter till USA som Bose hade hotat med blev verklighet.

10 000 dollar i böter för att lyssna i Beats-lurar
Droppen som verkligen fick bägaren i Cupertino att svämma över var dock ett sponsorsavtal mellan Bose och den amerikanska fotbollsligan NFL. I augusti skrev Bose på ett avtal som gjorde dem till officiell leverantör av NFL-headset, en titel som Motorola haft de senaste 13 åren. Vad Bose betalade för avtalet är oklart, men NFL tackade nej till ett erbjudande om 50 miljoner dollar från Motorola. Bose fick sponsringen – och de försvarar den med näbbar och klor!

bose_nfl_sponsor-460x306
Bose är officiell hörlur på NFL-matcher. Något de försvarar stenhårt. Foto: Connor Radnovich/Associated Press

NFL var till och med tvungna att kräva San Francisco-stjärnan Colin Kaepernick på 10 000 dollar i böter för att han bar ett par hörlurar av fel märke på stadion. Ett rosa par Beats by Dr Dre!

colin_kaepernick-460x277
Colin Kaepernick fick böta 10 000 dollar för att han haft på sig ett par hörlurar från Apple-ägda Beats Audio.

Den behandlingen var uppenbarligen för mycket för Apple. De svarade med att plocka bort alla Bose-produkter från sina nätbutiker över hela världen, och samma sak förväntas hända i de fysiska butikerna.

Källor: GizmodoThe Verge och Boston Globe.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Billigare streaming från Auralic

Ny och bättre förstärkare från Cambridge Audio

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen