Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Vad i hela friden är IMAX Enhanced?

För några dagar fick vi reda på att ”IMAX kommer till hemmet”. Denon och Marantz är först med certifierade förstärkare och ljudprocessorer. Men betyder det egentligen?

Av / 2018-09-10 - 11:07
Vad i hela friden är IMAX Enhanced?

Nu är allt klart för IMAX hemma. Ett urval av nya hemmabioprodukter kommer att vara ”IMAX Enhanced”-godkända. Först ut är Denons hemmabioreceivrar AVR-X4500H och AVR-X6500H samt Marantz nya processor AV7705.

När det gäller surroundljud hemma är Dolby Atmos och DTS:X det allra hetaste just nu eftersom de ljudformaten ger äkta, objektbaserat 3D-ljud.Med hjälp av ljud från taket får man en känsla av att föremål svävar i luften i stället för att komma från högtalare.

IMAX-biografer har en egen variant av det här som heter IMAX Immersive Sound. I princip fungerar det på samma sätt, men är ett speciellt ljudformat. Och tänka sig, nu får vi IMAX hemma också, i form av IMAX Enhanced. I samarbete med DTS. Men vad är det för något, egentligen?

Filmer som släppts till konsumenterna har inte något särskilt IMAX-ljudspår. Med andra ord måste det handla om ren certifiering, snarare än att tillföra något. Eller? Nja, kanske att det finns en poäng ändå.

IMAX Enhanced och DTS:X

imaxenhanced.com kan man läsa att detta är ett samarbete med DTS. Om man går lite mer på djupet ser man att DTS:X och bioljudformatet IMAX Immersive Sound båda har sitt ursprung i samma ljudplattform: MDA (Multi-Dimensional Audio) som utvecklats av SRS Labs. Med andra ord kan de inte vara så olika varandra, och det kan mycket väl vara så att IMAX Enhanced kan ta ett DTS:X-ljudspår göra det till IMAX Immersive Sound under avkodningen.

IMAX-bild

Men IMAX Enhanced gäller inte bara ljudet, för om det är något som IMAX-biograferna är kända för så är det bilden. Både när det gäller kvaliteten och framför allt bildförhållandet, vilket är högre än det typiska 2.35:1-bioformatet. Digitala IMAX-biografer har nämligen bildförhållandet 1,9:1 och är alltså mer ”kvadratiskt”.

IMAX Enhanced är ett samarbete med bland annat Sony och Paramount. I framtiden ska vi kunna titta på Blu-ray-filmer som är remastrade av IMAX, och då är det tal om att använda en större del av 16:9-TV-bilden, till skillnad från 2,35:1-filmer som visas med en svart rand längst upp och längst ned. Det verkar som om TV-apparater som blir IMAX Enhanced-klassade även ska kunna göra något extra med IMAX-titlar när det gäller skärpa, kontrast och djup.

Värt att vänta på?

Varje gång det kommer en ny generation produkter så för de med sig något nytt. När det gäller hemmabioförstärkare så skulle det den här gången ha varit naturligt med fullt stöd för HDMI 2.1, men så blev det inte. Visserligen får de nya Denon- och Marantz-förstärkarna stöd för HDMI 2.1-funktioner som eARC (HD-ljud genom ljudreturkanalen), men inte för 8K-videoupplösning. I ärlighetens namn kunde även föregångarna detta, så den här gången verkar det som om den stora nyheten är just IMAX Enhanced. Och det kommer säkert att innebära något nytt, även om det kanske inte direkt skriker: ”måste ha!” Inte ännu, i alla fall.

I slutändan innebär det här att vi ser en ny generation hemmabioförstärkare som inte får förra årets modeller att kännas föråldrade. Med andra ord: har du redan den fantastiska Marantz SR8012 eller den strålande Denon AVR-X6400H så verkar det inte – åtminstone inte vid första anblicken – som om det finns någon anledning att uppgradera.

imaxenhanced.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen