annons
annons

Nyheter

Solo Bar: Ljudlimpa från Arcam

Arcams första soundbar-högtalare utlovar audiofilt TV-ljud från en smal inpackning.

so-much-better1

En ljudlimpa är ett smidigt och billigt sätt att få bättre TV-ljud utan att behöva installera en hel hemmabio. Allt fler av de ”seriösa” hifi-tillverkarna hakar på trenden och nu har det blivit dags för Arcam. Det brittiska märket är känt för sina snusförnuftiga hifi- och hemmabioprodukter, där de som regel prioritet ljudkvalitet i stället för så många finesser som möjligt

back

Arcams nya ljudlimpa heter Solo Bar och vänder sig till kräsna kunder. Kabinett är gjort av aluminium, cylinderformat med avrundade ändar, och har sex element som drivs av sammanlagt 100 watts förstärkarmuskler. Högtalaren är 100 centimeter bred och passar alltså till TV-apparater som är 42 tum eller större.

solo-sub

Den som vill ha extra djupbas kan komplettera med Solo Sob, en aktiv subbas med 10-tums nedåtriktat baselement och 300-watts förstärkare.

Solo Bar har rikligt med anslutningar, inklusive 4 HDMI-ingångar och en -utgång som stöder ARC (Audio Return Channel) för TV-ljudet. Dessutom finns både optisk och koaxial digitalingång samt trådlöst Bluetooth med aptX-ljudprotokollet. Det senare går åt båda håll, så att man dels kan streama musik från mobilen och dels använda trådlösa hörlurar med Arcam-högtalaren. Egen fjärrkontroll ingår också, eller så sköts allting från Arcams egna appar till iOS och Android.

Läs vårt stora test av ljudlimpor och ljudsocklar.

Arcam Solo Bar kommer till butikerna i december och kostar då 800 pund i hemlandet. Arcam Solo Sub ligger på 500 pund. Vi gissar att de svenska priserna hamnar på 10 000 kronor respektive 6 000 kronor. Inte den billigaste soundbar-högtalaren alltså, men känner vi Arcam rätt så lär Solo Bar kunna bli en utmanare till de finaste rivalerna från bland annat Yamaha, DALI och B&W.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-