annons
annons

Nyheter

NEC vill lägga beslag på proffsmarknaden med laserprojektorer

Två flaggskepp är på väg, med både 4K-och HD-upplösning. Rejäla saker!

De flesta projektorer har dyra lampor som försvagas med tiden och måste bytas ut förhållandevis ofta. Men nu kommer laserprojektorerna i full fart för att lösa problemen.

NEC är en av tillverkarna som omfamnat tekniken, med sina två nya 3-chips DLP-projektorer för proffsmarknaden. PH1201QL och PH1202HL är utrustade med en fosforbaserad laser som ljuskälla.

Kraftigt ljus, lång livstid
Båda modellerna sägs ge ett jämnare och mer stabilt ljus än traditionella lampor – och en ljusstyrka på hela 12 000 lumen lär nog vara i mesta laget i hemmabion …

Det handlar om installationsmodeller som ska skapa enorma bilder i ljusa omgivningar och då gäller som bekant regeln att ju mer desto bättre!

Ljuskällans livslängd sägs vara imponerande 20 000 timmar, till skillnad mot mer normala 2 000–4 000. Det betyder att lampan inte behöver bytas under hela projektorns livslängd, vilket är en stor fördel i installationssammanhang.

NEC-PH1202HL_front_w_med
NEC PH1202HL har 1080p HD-upplösning.

Upplösning
PH1202HL har en bild med 1080p-upplösning och PH1201QL är en äkta 4K-projektor. Enligt pressmeddelandet ska den dessutom vara världens mest kompakta i sitt slag

NEC_ISE2015_PH1201QL
4K-modellen PH1201QL sägs vara den minsta i världen i sitt slag. Här är en bild från ISE-mässan tidigare i år.

Superprojektorer
PH1201QL väger 67 kilo. Det låter kanske som mycket för oss hemmabiofantaster, men för att vara en proffsprojektor är den både kompakt och lätt flyttbar, vilket gör att den passar som uthyrningsprojektor för scener och evenemang. Den har ett flexibelt gränssnitt, stöder porträttläge och har en strömförbrukning på 1,6 kW, vilket är lite i proffssammanhang.

Även HD-modellen PH1202HL stöder porträtt- och landskapsläge. Dessutom har den en patenterad värmeutväxlingsteknik som förhindrar damm eller rök från att komma in i lasern.

1080p-projektorn NEC PH1202HL kommer i slutet av april och 4K-projektoren NEC PH1201QL i slutet av maj.

Dessvärre får man nog gå ihop ett par stycken – eller väldigt många – om man ska ha råd med NEC-projektorerna i hemmabion. Priserna hamnar nämligen på ungefär en halvmiljon respektive en miljon kronor!

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-