Hemmabio på 12 kvadratmeter

Finns det hjärtrum så finns det stjärterum, burkar man säga. Och finns det stjärterum så finns det bannemej plats för en hemmabio också!

Det är många som drömmer om en egen bio hemma, men för de flesta stannar det vid en dröm. De flesta nöjer sig med flatskärm och en soundbar i vardagsrummet. Det kan fungera utmärkt, men du kan inte räkna med ståpälsen som bara en riktig hemmabiograf kan ge.

Den goda nyheten är att bygga ett skräddarsytt filmrum inte behöver vara så hemskt komplicerat! Inte så kolossalt dyrt heller. Har du ett rum över och är beredd att kavla upp ärmarna lite så kan du få en hemmabio med kanonbra bild och ljud för mindre pengar än vad det kostar att piffa upp köket eller badrummet.

Bygg din egen hemmabio

De flesta håller nog med om en äkta hemmabio börjar med en stor bild. Du bör ha en projektor och en filmduk, helst på 100 tum eller mer. Sedan behöver du en videokälla (Apple TV eller Blu-ray-spelare), en hemmabioförstärkare, nödvändiga kablar och en uppsättning surroundhögtalare (minst 5.1 kanaler) om det ska bli på riktigt. Men kom ihåg: det räcker inte med att stoppa in allt i ett vanligt vardagsrum och hoppas att resultatet ska bli bra!

Hemmabio på 12 kvadrat

En riktig hemmabio kräver ett eget rum, där allt är optimerat för maximal filmkänsla. Det är just detta AVshop i Oslo har velat bevisa med deras nya mini-biograf. Den så kallade ”Egotrippen” är byggd med en stram budget och begränsat med plats – men resultatet är imponerande!

Annons: Artikeln fortsätter nedan
Väggarna är överdragna med grått och svart molton-tyg, som är känt för att ha ljud- och ljusabsorberande egenskaper. På golvet ligger en grå matta och taket har ljudabsorberade plattor av samma typ man brukar hitta på kontor. De mörka och ljusabsorberande materialen minskar reflexer från duken och hjälper till att bevara kontrasten i bilden.

 

Premissen för Egotrippen är ett medelstort ”städskåp”, bara 2,4 meter brett och 5 meter långt. Ingen gillestuga alltså, men ganska så representativt för vad många av oss kan åstadkomma hemma. Själva rummet är byggt med relativt enkla medel: här hittar du inget ljudisolerat ”rum i rummet” eller flytande golv – bara det som är allra nödvändigast för att ge bra filmupplevelser. Det innebär ett helt mörklagt rum med persienner, den enda ljuskällan (förutom spottarna i taket) är projektorlampan.

Smalt rum, stor duk

Ett långt och smalt rum som detta innebär flera utmaningar. En av dem är att få plats med en tillräckligt stor duk och samtidigt placera högtalarna (höger och vänster front samt center) rätt. I det här rummet är detta löst med en specialtillverkad baffelvägg som utnyttjar platsen maximalt.

Trots rummets smala mått har duken blivit 106 tum. Men det är trångt: duken är bokstavligt talat uppspänd mellan sidoväggarna!

 

Filmduken är akustiskt transparent, så att den kan hängas framför högtalarna. Dessa monteras sedan i en falsk vägg bakom duken. Väggen är ca 30 cm djup och består av ett ramverk av stålreglar som även fungerar som hylla för högtalare och elektronik. Väggen är fylld med isolering och täckt med MDF, gipsskiva och svart högtalartyg. Den finurliga konstruktionen står på golvet och vilar på avkopplande gummifötter för att förhindra att vibrationer överförs till resten av rummet. Hela vägglösningen säljs som byggsats och monteras ihop med popnitar.

Stort ljud i litet rum

Att få plats med en stor bild i en liten garderob är en sak, men att lyckas med ett ordentligt ljud är om möjligt en ännu större utmaning: svåra rumsdimensioner och golv, tak och reflekterande väggar kan påverka ljudet man hör. I en smal ”korridor” som denna kommer framför allt sidoväggarna att orsaka mycket efterklang. Detta är löst med ljudabsorberande och diffunderande plattor som dels sväljer och dels bryter upp ljudreflektionerna. Det har uppenbarligen hjälpt, för vi hörde ingen irriterande efterklang eller några andra tecken på dålig akustik.

Man skulle inte kunna tro det vid första anblicken, men bakom duken sitter faktiskt en hel drös högtalare: tre fronthögtalare och två 12-tums subwoofrar.

 

Utrustningen

Du hittar ingen svindyr laserprojektor eller några enorma högtalare i Egotripp-rummet, men det sitter ordentliga komponenter överallt. Projektorn är den välrenommerade Epson TW-9300 som projicerar bilden på en Dreamscreen-duk. Ljudet kommer från ett 5.1-system med

Adam Audio GTC 55 och två extra Elac 1645 i taket till Atmos-höjdkanaler. Elac-högtalarna har valts eftersom de tar lite plats och har samma typ av banddiskant som Adam-högtalarna. Videokällan är en Sony UHD Blu-ray-spelare och hemmabioförstärkaren är ingen mindre än muskelknippet Marantz SR8012!

Upplevelsen

Egotrippen är ganska spartanskt inredd och en mörk grotta som kan ge en lite klaustrofobisk känsla när man kliver in genom dörren. Men allt sådant glömmer man bort så fort man trycker på ”Play”! När biomörkret sänker sig och bilden dyker upp på duken glömmer vi omvärlden och sugs in i handlingen.

Bilden i Egotrippen är en historia för sig. Epson TW-9300 presenterar Christopher Nolans Dunkirk (UHD Blu-ray) med gnistrande skärpa och superstarka färger, med god hjälp av den smarta inredningen. Omgivningen absorberar allt ströljus och ger en kontrastrik bild som bokstavligt talat svävar i mörkret framför oss. Även om filmduken är uppspänd från vägg till vägg är det inga problem alls med reflektioner från sidorna. Det känns faktiskt som att sitta i ett mycket större och bredare rum!

Ändå är det ljudet i Egotrippen-rummet som imponerar mest. De kraftfulla Adam-högtalarna bakom duken skapar en stor och sammanhängande ljudbild som kopplas perfekt till handlingen på duken. Dialogen är kristallklar och distinkt, med en tyngd som kittlar oss i magen.

Längre bak i rummet bidrar de fyra surroundhögtalarna (två på sidorna och två Atmos-höjdkanaler i taket) till att knyta ihop ”ljudbubblan” till en tredimensionell ljudbild. Det är förförande att höra hur ljudeffekterna bevarar samma ljudkaraktär när de panorerar från högtalare till högtalare! Jag kom på mig själv med att nästan ducka när kulsvärmarna i Dunkirk ven över huvudet.

Basen är inte lika framträdande, mullrande och tung som man kan höra i en del biosalonger. De två 12-tummarna från Adam är kända för att spela en ganska så stram och kontrollerad bas och vi kan inte låta bli att undra hur det skulle låta med en större subwoofer. Men de låter definitivt inte mesigt! När Superman brakar ihop med Doomsday-monstret i Batman v Superman är det som om hela rummet exploderar. Basen finns där när den ska, och känns i magen, stolsryggen och byxbenen!

Prova själv!

När man ser alla läckra bioinstallationer i miljonklassen runt om i världen så är det lätt att man tänker att hemmabio har blivit för lyxigt, komplicerat, dyrt och platskrävande. Men det behöver det inte vara! Egotrippen är ett bra exempel på vad man kan göra med enkla medel och en rimlig budget. Lösningarna och produkterna som använts här kan enkelt skalas upp eller ner så att de passar både plånbok och fingerfärdighet. Så länge du har ett rum med plats för dig själv (och förhoppningsvis resten av familjen) så finns det hopp!

<
>
(Foto: Tillverkare)

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Apple AirPods får röststyrning

AirPods får trådlös laddning och ”Hej Siri”.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.