Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Fotbolls-EM med enorm bild

BenQ är klara för avspark med ”fotbollsprojektorerna” W1110s och TH670s.

Av / 2016-05-24 - 15:00
Fotbolls-EM med enorm bild

När sommarens stora sporthändelser går av stapeln är BenQ beredda. Två nya projektorer, W1110s och TH670s, har fått ett särskilt ”Football Mode” som optimerar inställningarna för dribblingarna på gräsplanen, så att hudtoner återges på ett ultra-realistiskt sätt och gräset blir helt perfekt grönt.

BenQ hävdar att projektorerna gör att man kommer närmare begivenheterna hemma i sin egen soffa, med fin kontrast och ljusstyrka och naturliga färger. Och om de påminner om storebror W2000 så verkar det onekligen lovande, den vann nämligen vårt stora projektortest i aprilnumret.

W1110 är den du ska välja om du dessutom vill höra kommentatorerna och publikens jubel. Foto: BenQ.
W1110 är den du ska välja om du dessutom vill höra kommentatorerna och publikens jubel. Foto: BenQ.

Gräset är grönare
Och så har vi alltså fotbollsläget, som sägs optimera färgerna för sport. Vi vet inte exakt vad funktionen gör eftersom vi inte har sett resultatet med egna ögon, men enligt BenQ:s hemsida så ska den förbättra återgivningen av gräs och hudtoner. I våra öron låter det som om den helt enkelt förstärker ett par områden i det gröna färgregistret. Tro det eller ej, men det finns faktiskt mycket grönt i hudtoner också, och genom att höja nivån så motverkar man intrycket av att människorna på skärmen ser solbrända ut när färgmättnaden höjs till onaturliga nivåer. Det är troligt att det är så Football Mode fungerar för att ge extra starka färger.

W1110s har dessutom Football Sound Mode. Den har nämligen inbyggd högtalare och ett ljudläge som komprimerar ljudet på ett sätt som gör att både publik och kommentatorer låter klarare.

TH670 är det den billigaste av fotbollsprojektorerna. Foto: BenQ
TH670 är det den billigaste av fotbollsprojektorerna. Foto: BenQ

Flexibel installation
Båda projektorerna har för övrigt 1080p-upplösning och är gjorda för att kunna plockas fram vid särskilda tillfällen när det är något speciellt att titta på, i stället för att nödvändigtvis vara fast installerade i rummet. Detta tack vare optisk linsjustering och så kallad ”Side Projection” som automatiskt justerar in bilden korrekt om projektorn står snett bredvid filmduken eller väggen. Kortprojektionslinsen ger dessutom en stor bild på korta avstånd. Tanken är att man ska kunna ställa fram projektorn lagom till matchen börjar och packa undan den efteråt. Av samma anledning är ljusstyrkan hög, så att man inte behöver släcka ner rummet helt för att kunna njuta av matchen.

Hemmabio
Vill du ha en projektor som passar till hemmabion också så är det W1110s som gäller. Den har färghjul med sex segment (RGBRGB), 6x hastighet för minimal ”regnbågseffekt” samt 10 000:1-kontrast så att svart blir svartare när belysningen dämpas. Den stöder dessutom professionell ISFccc-färgkalibrering och BenQ:s Wireless Full HD-tillbehör som kan överföra 1080p-video trådlöst – utan förluster – upp till 30 meter.

Priser: 
W1110s: 8 000 kr
TH670s: 6 000 kr

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen