annonse
annonse
annonse

Bygg din egen bio

Den här gången är hemma hos-reportaget lite annorlunda. Det utspelas nämligen hemma hos mig själv! Därför är detta inget vanligt besöksreportage utan snarare en byggbeskrivning. Drömmer du också om en hemmabio och har ett rum över så gör som jag: bygg din egen bio!

annonse

Jag ska inte sticka under stol med att jag är väldigt stolt över min bio, för bortsett från ett par detaljer har jag gjort allting helt själv. Jag har också gjort en del otraditionella val när det gäller både utrustning och utformning, vilken gör att min bio är ganska så unik. Kanske var det därför som det kom ett önskemål från redaktionen om att artikeln utformades som en ”så gick det till”-beskrivning. Därför är det lite mindre text den här gången, men desto fler bilder. Eftersom en bild säger mer än tusen ord är det kanske lika bra!

Vad ska du tänka på?
För att undvika att gå i en del klassiska fällor är det viktigt att ta sig tid att planera. För när rummet väl är färdigt och man helst av allt vill börja använda det, känns det bittert att behöva göra ändringar – och ju grövre fel man har begått desto bittrare är det. Därför vill jag rekommendera att rita upp rummet skalenligt, antingen med hjälp av ett ritprogram eller på millimeterpapper. Så fort det finns en målskiss kan man börja räkna på filmdukens storlek och typ, projiceringsavstånd, placering av lampor eller spotlights, antal stolar och rader och var vägguttag och högtalare ska sitta. Det är också väldigt praktiskt att kunna räkna ut hur mycket material man behöver och till exempel hur stor mattan ska vara. Då slipper man köpa mer än man behöver.

Atle-0011
Tappa inte modet, hur illa det än ser ut. Detta var min bedrövliga utgångspunkt.

Atle-003
Golvet är gjutet och regelverket är på gång. Glöm inte att märka upp var värmeslingorna går, det är ett klassiskt och dyrt misstag att borra sönder värmekablarna för att man glömmer av var de ligger.

Verktyg
Har du hört talesättet ”med rätt verktyg är halva jobbet gjort”? Det stämmer! Om sanningen ska fram så behövs det inga småsaker när man ska snickra ihop en hel biograf, men investeringen betalar sig flera gånger om när arbetet fortskrider smidigt. Räkna med att investera åtminstone     15 000–20 000 kronor i verktyg om du inte redan har rejäla doningar, eller inte kan låna eller hyra det du saknar. Förutom en snickares grundutrustning (hammare, blyertspenna, tumstock, tänger, vinkeljärn, fogsvans, mattkniv och annat) kan följande verktyg rekommenderas: kapsåg, geringssåg, borrmaskin/skruvdragare, laserpass, vattenpass, slipmaskin och hyvel. Det är bara fantasin som sätter gränserna för maskinparken, men glöm för all del inte skyddsutrustningen! Eftersom du bygger en bio är det vettigt att vara extra rädd om synen och hörseln. För egen del har jag dessutom ett par rejäla snickarbyxor och skyddsskor med stålhätta. Jag kan skriva under på att det är en udda känsla att se en 90-mm spik sticka ut ur ovansidan på en sko, särskilt som foten är inne i skon! Det är en känsla som förstärks ytterligare när spiken ska ut samma väg som den kom in …

Atle-008
Ritningar gör allting mycket enklare. Den här skissen visar var spottarna i taket ska sitta och till vilka zoner de hör. Skissen är gjord i gratisprogrammet Sketchup.

Atle-004
Reglar och takstomme sitter stadigt och rummet är städat efter allt grovarbete.

Akustik
Akustiken är väldigt viktig i en hemmabio. En billig anläggning kan låta fantastisk i ett rum med behandlad akustik, men inte ens en anläggning av högsta ”spitzenklasse” kan någonsin låta optimalt i ett obehandlat rum. Det är min bergfasta åsikt och jag har ännu aldrig träffat någon som inte håller med om mina erfarenheter. Man kan satsa hur mycket pengar man vill på akustiken och dessutom få professionell hjälp. Jag valde att lita på min egen erfarenhet av vad som gått bra förut hemma hos mig och vad jag har sett hos andra. Något som jag vet fungerar utmärkt är vanliga akustikplattor från exempelvis Rockwool. Sådana plattor är delvis obehandlade och finns i olika tjocklekar, men de måste antingen täckas med tyg eller döljas på annat sätt. Ingen av de så kallade specialprodukterna för hifi är bättre – bara snyggare. Eftersom det inte finns två rum som är likadana rekommenderar jag att du hittar mer specifik information på nätet, i den här artikeln finns inte plats för någon längre akustik-genomgång. Sök, och du skall finna!

Atle-011
Det första av sammanlagt tre lager med MDF i taket. I de öppna fälten ska sitta akustikplattor och tygklädda ramar. Genom att bygga med moduler kan jag experimentera med dämpningen och optimera akustiken.

Atle-018
Här har vi börjat limma scen-molton (ett filtliknande mattsvart tyg) i taket. Det är ett jobb som kräver lite övning. Använd kontaktlim och en gammal målarspruta, spreja klister på både tyget och väggen och sträck sedan ut tyget. Men var snabb, det finns ett skäl till att det heter kontaktlim.

Atle-014
Ramarna på golvet tillhör den bakre öppna ytan i taket. De ska putsas och hörnen ska fräsas ur innan de kläs med tyg och sätts fast i taket.

Atle-017
Biorummet har målats på ett par strategiska ställen. Det är först och främst där det ska sitta tapet och där det blir fogar i taken som fått en strykning.
På så sätt syns eventuella ojämnheter mindre och väggen suger inte så mycket tapetklister.

Budget
Innan du påbörjar projektet bör du kanske – mest beroende på tjockleken på din plånbok – ha en budget att förhålla dig till. Jag tycker att rummet ska kostas på så mycket det bara går eftersom det är svårt att göra ändringar efteråt. Du tycker kanske att jag är fel ute när jag säger så, men tänk så här: det är mycket enklare att byta ut enskilda komponenter i hemmabion längre fram än det är att ändra på rummet. Det blir naturligtvis ingen hemmabio utan högtalare och elektronik, men vem som helst kan pallra sig ner till närmaste butik och fylla kundvagnen med hemmabioutrustning. Bygger du däremot ett riktigt bra rum med koll på akustiken och belysningen är det fantastiskt så mycket kul man kan ha med en förhållandevis enkel anläggning. Så länge man har bra bas och stor bild i grunden kommer man långt. Att fintrimma ljudet och bilden efteråt är enkelt, man behöver bara hosta upp mer pengar.

Atle-013
Den första in-wall-högtalaren monteras för att prova ut passformen och vinkeln mot lyssningsplatsen. Det är extremt motiverande att se det första tecknet på att allt håller på att förvandlas till en hemmabio!

Egna begränsningar
Ibland kan man läsa tidningsartiklar som varnar för att göra för stora ingrepp i hemmet på egen hand – bortsett från enklare saker som tapetsering, målning och kanske en terrass på baksidan, är allt farligt och hemska öden väntar den som försöker. Jag tycker att du ska prova ändå, för vad har du egentligen att förlora? Naturligtvis finns det mycket som kan gå snett. Universella tips är svåra att ge eftersom man själv får sätta sina gränser, och om du inte är utbildad hantverkare finns det vissa saker man alltid ska överlåta åt proffs. All dragning och koppling av el är till exempel något som en elektriker ska göra. Och ändring och montering av bärande konstruktioner ska naturligtvis fackfolk utföra. Samma sak gäller allt som rör vatten och avlopp om man stöter på något sådant. I övrigt är det bara att gå loss med hammare och såg.

Atle-019
Tapetsering pågår. Det är ett pilligt arbete, särskilt som alla vinklar och hörn är avrundade.

Atle-022
Mitt mål var att skapa ett rum som kunde användas till film, spel och musik. Många hävdar att en sådan kombination innebär för många kompromisser men jag ska be att inte få hålla med om
den saken.

Atle-020
Elektroniken är på plats i racket i teknikrummet.

Atle-024
I en sådan här stor soffa sitter man skönt. Jag har medvetet valt mjuka tyger i ställer för skinn, eftersom skinn reflekterar mycket ljud alldeles bakom öronen, vilket hördes tydligt med mina förra hemmabiomöbler.

Atle-025
Projektorn hänger i en liten fördjupning i taket eftersom takhöjden är lägre över den bakre sittraden än i resten av rummet.

Atle-023
Skälet till att jag valde dolda högtalare längst bak i bion och en öppen anläggning längst fram är att rummet även ska användas till musik. Då gillar jag att kunna se anläggningen.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.