Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Årets rekommenderade hemmabioreceivrar

Av alla receivrar vi har testat det senaste året är det bara de i mellanklassen som fortfarande säljs. Gudskelov finns det mycket bra ljud där också!

Av / 2015-11-27 - 06:00
Årets rekommenderade hemmabioreceivrar

När det handlar om att ge en riktigt engagerande filmkänsla så finns det ingenting som slår äkta surroundljud. Dessutom finns det en hel del musik utgiven med surroundljud. Så om du har plats för den så kan du mycket väl överväga en hemmabioförstärkare även om du främst ska använda den till musik.

 

Undvik allt-i-ett

Köp inte en billig och plastig allt-i-ett-anläggning. Vi har testat vår beskärda del av sådana och även om de kan ge helt okej upplevelser med film så suger de med musik. Och eftersom de tar nästan lika stor plats i vardagsrummet som separata komponenter så är de inte värda det. Vill du lägga lite mindre pengar på ljudet så välj hellre en soundbar-högtalare, som du kan läsa mer om bland årets rekommenderade högtalare.

För de tuffaste upplevelserna är det alltså separata komponenter som gäller. Och det är otroligt hur mycket action och spänning du får om du lägger 5 000–6 000 kronor på en hemmabioreceiver. Då får du gott om kraft, bra ljud och ett helt gäng funktioner.

 

Tungan rätt i mun

Urvalet av funktioner kan nästan verka avskräckande med tanke på användarvänligheten, men läser du bruksanvisningen och dessutom laddar ner tillhörande fjärrkontroll-app till mobilen, så brukar det ändå gå ganska så bra. Enklaste sättet att få bra ljud är med den automatiska högtalarkalibreringen som görs med hjälp av mätmikrofonen som ingår, och mer avancerade funktioner håller du bäst koll på genom att använda menyerna som visas på TV-skärmen.

 

Välj känsliga högtalare

En hemmabioreceiver ska driva upp till sju högtalare med en enda gemensam strömförsörjning. För att den ska klara av det med bra kontroll bör du välja högtalare med hög känslighet, helst mer än 90 dB. Då slipper receivern överanstränga sig när den ska återge actionfilmernas våldsamma ljudeffekter.

Bra högtalare till receivrarna vi har tagit med här är Klipsch R-26F, ett 5.1-system som du kan läsa mer om bland högtalarna i detta nummer. Men det finns naturligtvis många andra bra också, läs gärna våra tester av både stereo- och hemmabiohögtalare på vår hemsida.

Går du upp mer i pris så får du ännu mer kraft och kontroll förutom fler av de så viktiga detaljerna, men för de allra flesta räcker en hemmabioreceiver för 6 000 kronor hur långt som helst.

 

Rekommenderade produkter

Följande produkter var med och tävlade om utmärkelserna i kategorin Årets bästa hemmabioreceivrar:

Samtliga tillhör de bästa i sin klass och rekommenderas varmt.

 

Tävling: Vinn ”årets bästa”-produkter!

 

Årets bästa hemmabioreceiver

Yamaha_RX-V779_front

Yamaha RX-V779

Med grym baskontroll och genomgående enorm underhållningsfaktor sätter Yamaha backrekord – med telemarkslandning!

Senaste generationen Yamaha-receivrar har fått en funktion som heter MusicCast. Det är Yamahas nya multiroom-system för trådlöst ljud. RX-V779 kan därför byggas in i trådlösa system tillsammans med ljudlimpor, minianläggningar och mycket annat smått och gott i Yamahas nya MusicCast-sortiment. Allting styrs med MusicController-appen och du kan antingen spela samma musik på alla anslutna enheter eller styra dem individuellt.

Receivern har en skivspelaringång och dessutom multikanals analogutgång, vilket gör den kompatibel med externa effektförstärkare.

Den överskådliga skärmmenyn gör receivern enkel att sköta och auto-inställningen går smidigt. Du behöver bara välja om du vill korrigera ljudet för en eller fem sittplatser, så gör systemet resten. Det finns för övrigt ingen fjärr-app på marknaden som slår Yamahas iPad-version.

 

Ljudkvalitet

Yamaha-receivern utmärker sig genom att ha massor av kraft! Ed Sheerans ballad ”Thinking Out Loud” återges med bra kontroll i basen och hans röst framträder tydligt. Tracy Bonhams ”Noonday Demon” från senaste country/folk/blues-skivan har bra rytm och receivern återskapar taktslagen på kontrabasens låda så att de svänger rejält.

Filmen ”Interstellar” är dödsspännande och det får receivern fram. Här finns det tillräcklig med kraft för att få fram kontrasterna, och det är viktigt eftersom det är stora skillnader mellan explosiva krascher från insidan av rymdskeppet och när man ser dem utifrån, där rymdens vakuum gör allt tyst som i graven. Dialogen är fyllig längre ner i mellan- och basregistret. Det saknas måhända en smula luft, men ljudet är så behagligt – samtidigt som det är stenhårt – att det spelar mindre roll.

Receivern fläskar till ljudet en del i ”Natural”-EQ-inställningen, jag föredrar ”Front” som i stället försöker få alla högtalarna att låta som frontarna, eller Pure Direct som ger renast ljud i stereo.

Betyg (1–6): 6
Pris: 6 700 kr
Webb: yamaha.se
Läs testet här

 

Format

 

Dolby Atmos och DTS:X

Bland nyheterna i moderna hemmabioreceivrar finns stöd för 3D-ljudformat som Dolby Atmos, DTS:X och Auro 3D. Dessa format återger ljud även i höjdled, vilket innebär att det krävs högtalare i taket för att utnyttja dem fullt ut (det finns fronthögtalare som har inbyggda höjdkanaler men det är ingen idealisk lösning). Det är väldigt kul, men tyvärr finns det väldigt få Blu-ray-filmer med 3D-ljud. Därför tycker vi att det är viktigare att receivern låter bra än att den absolut måste kunna avkoda dessa format. Höjdkanaler kan dock bli viktigare i framtiden.

 

Strömning

En hemmabioreceiver av idag gör mer än spelar filmljud. Den är motorn i hemmaunderhållningscentralen, vilket betyder att den också måste kunna ta hand om alla musikformat du skickar till den. De flesta hemmabioreceivrar nu för tiden har trådlös nätverksanslutning och kan spela musik via nätverket. De har nätradio också och vissa av dem spelar högupplösta musikformat. Det kan också vara värt att kolla om receivern har skivspelaringång.

 

4K Ultra-HD

När det gäller videosignaler har tillverkarna ända sedan 2012 hävdat att de haft stöd för 4K Ultra HD-upplösning. Men först nu har formatet blivit standardiserat och det är bara de senaste receivrarna som är kompatibla med 4K-Blu-ray-formatet som förväntas befinna sig alldeles runt hörnet.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen